Hammadde bulamamaktan şikayet eden mobilya sektörü, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan karar ile nefes aldı. Ahşaptan yonga ve lif levha ile kereste ürünleri ihracı kayda bağlı mallar listesine dahil edildi.
4 Haziran 2021 CUMA |
Resmî Gazete |
Sayı : 31501 |
TEBLİĞ |
||
Ticaret Bakanlığından: İHRACI KAYDA BAĞLI MALLARA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: İHRACAT 2006/7)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (İHRACAT 2021/5) MADDE 1 – 6/6/2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)’in ekinde yer alan İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine 46-48 inci sıralar olarak aşağıdaki maddeler eklenmiştir. “46- Ağaçtan veya diğer odunsu maddelerden yonga levha, oriented strand board (OSB) ve benzeri levhalar (GTP: 4410) 47- Ağaçtan veya diğer odunsu maddelerden lif levhalar (GTP: 4411) 48- Uzunlamasına testere ile biçilmiş veya yontulmuş, dilimlenmiş veya yaprak halinde açılmış, kalınlığı 6 mm.'yi geçen ağaçlar (rendelenmiş, zımparalanmış veya uç uca eklenmiş olsun olmasın) (GTP: 4407) (İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat 96/31)’in ekinde yer alan İhracı Yasak Mallar Listesinde yer alan ihracı tamamen yasaklı keresteler hariç olmak üzere)” |
Dünya gazetesinden Esra Özarfat'ın haberine göre; pandemiyle birlikte dünya pazarlarında korumacılığın artış gösterdiğine işaret eden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile Türkiye Mobilya Sanayicileri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, sektörün haklı talebinin karşılık görmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye mobilya sektörünün tedarikçileriyle birlikte büyüyeceğine işaret eden Güleç, “Tedarikçilerimizle işbirliği yapacağız. Onlar da mağdur olmayacak. Hep beraber dünyaya satacağız. Katma değer ve özellikle de daha geniş istihdam imkanları yaratarak Türkiye ekonomisini güçlendireceğiz. Yonga, levha ve ağaç mamulleri sektörümüzün başarısı aslında bizim başarımız. Gelinen noktada mobilya sektörünün başarısında onların da büyük bir katkısı olduğunu biliyoruz. Yonga levha fabrikalarımızla birlikte bir holdingin entegre tesisleri gibi eşgüdümlü çalışarak hep beraber dünya pazarlarından pay alacağız. Tüm sektöre hayırlı olsun. Ülke kazandı. Kimsenin aleyhinde olan bir karar değil. Güzel bir atasözümüz var. Eve lazım olan camiye haramdır. İç pazarda ihtiyaç duyulan hammaddenin bir başka ülkede katma değere dönüştürülerek dünya pazarlarına satılması doğru değil” dedi.
Sektör, kira stopaj indiriminin devam etmesini istiyor
Hammaddeden bitmiş ürüne katma değer oluşturan mobilya sektörünün stratejik sektör olarak tanınmasını talep ettiklerini ifade eden Ahmet Güleç, “Sünger konusunda hala maalesef istediğimizi elde edemedik. Fiyatlar yükseliyor. Son bir yılda yüzde 100 üzerinde artış var. Son 5 ayda da yüzde 30 artış var. Bunu yerli tüketicimize yansıtamıyoruz. Ancak yansıtmak zorunda kalacağız” diye konuştu. Sektörün sac, metal aksesuar, sünger, tekstil, boya gibi bütün imalat sektörünün müşterisi olduğuna işaret eden Güleç, mağazalar için de destek istedi. Ahmet Güleç şunları söyledi; “Büyük metrekarelere sahip olan mağazalarımızın kiraları yüksek. Çoğunlukla haftasonları alışveriş oluyordu. Haftasonlarının kapalı olduğu dönemde mağazacı meslektaşlarımız karsız bir döneme girdi. Alışverişler ötelendi. Mağazalara gelen yüzde 10’luk kira stopaj indiriminin devam etmesini özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istiyoruz. Yılın yarısı geldi. Yarısında mağazacı arkadaşlarımız çalışmadı. Gelen zamları perakende satışa yansıtamadı. Masrafları devam etti. Gelecek 6 ayda çalışıp en azından yılsonuna başabaş noktaya gelmek için desteklenmeleri gerekiyor.”
Eylül ayına kadar iç piyasa fiyatları yüzde 30’un üzerinde artacak
Mağazaların açıldığı bu dönemde tüketicilerin mobilya alımını ertelemesinin doğru bir karar olmadığına işaret eden Ahmet Güleç, “Bugünlerde alım yapanlar avantajlı olacak. Talep ertelemek doğru olmaz. Çünkü maliyetler sürekli artıyor. Cam, ayna, metal, hırdavat gibi pek çok girdide fiyatlar arttı ve mobilya üreticilerine yansıtıldı. Üreticiler olarak henüz iç pazardaki fiyatlarımıza yansıtmadık ama yansıtmak zorunda kalacağız. Eylül ayına kadar iç piyasa fiyatları yüzde 30’un üzerinde artacak” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı