9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,56 USD USD USD
36,19 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,80 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Mısır çelik sektöründe belirsizlikler hakim

Birkaç yıllık güçlü talep büyümesinin ardından, 2011 devrimi ve sonrasındaki ekonomik yavaşlama ve yatırım belirsizliği Mısır'daki çelik tüketimini azaltarak potansiyel arzı talebin üzerinde bıraktı. Bu boşluk, hükümetin ithalat tarifeleri koyma kararını kısmen açıklıyor; mantık, iç arzı kendi ihtiyaçlarını aşıyorsa Mısır'ın ithalata ihtiyaç duymaması gerektiğidir. Bununla birlikte, çelik tüketicileri için her şey o kadar basit değildir. Daha ucuz yabancı ürünleri ithal etmekte özgür olmaları gerektiğini düşünüyorlar.

Mısır çelik sektöründe belirsizlikler hakim

Yerel basının Şubat ayı haberlerine göre, inşaat demiri fiyatları Ocak ayında %10'un biraz üzerinde artarak L4400'den (651$) LE4850'ye (718$) yükseldi. Fiyat artışı büyük ölçüde Mısır'ın siyasi ve ekonomik görünümünden kaynaklanan Mısır poundunun ABD doları karşısında düşmesinden kaynaklandı. Endüstri liderleri ayrıca, yerel endüstriyi diğer ülkeler tarafından “damping” yapmaktan korumayı amaçlayan ithalat tarifelerini sorunu şiddetlendirmekle suçluyor.

Pound'daki düşüş, girdi ithal eden birçok sektörü etkiledi, ancak çelik sektörü özellikle ağır darbe aldı. Mısır Sanayicileri Federasyonu Metalurji Sanayicileri Odası yönetici müdürü Mohamed Hanafy'ye göre, çelik üretim maliyetlerinin yaklaşık %95'i ithal malzemelerden geliyor.

2004 ve 2010 yılları arasında Mısır'da nihai çelik tüketimi, ekonomik ve nüfus artışının etkisiyle 3,4 milyon tondan 8,5 milyon tona yükseldi. Bununla birlikte, devrim ve onun serpintileri - ve ayrıca kısıtlı bir uluslararası ekonomik ortam - 2011 ve 2012'de nihai çelik tüketiminin 7,3 milyon tona düştüğünü gördü ve bunun 6 milyon tonu genellikle inşaatta kullanılan "uzun" ürünlerdi.

Kasım 2012'de Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı (MIFT), ithal çeliğe ton başına minimum LE299 (44$) olmak üzere %6,38'lik geçici bir ithalat tarifesi koydu. Ücretin 200 gün geçerli olması gerekiyordu, ancak daha şimdiden fiyat baskısını hafifletmek için kaldırılması yönünde çağrılar var.

Bu arada 26 Şubat'ta yerel basın, verginin kaldırılması için Mısır idare mahkemesine başvuruda bulunulduğunu bildirdi. Mahkemenin nisan ayında karar vermesi bekleniyor.

Vergi uygulandığından beri Mısır'ın bazı ülkelerden yaptığı inşaat demiri ithalatı düştü. Aralık 2012'de Mısır için önemli bir çelik kaynağı olan Türkiye, Kuzey Afrika ülkesine aylık %50'den fazla ve Aralık 2011'e göre %90'dan fazla düşüşle 5000 tondan daha az ihracat yaptı. Mısır'da çelik üretimine yatırım yapmak istiyor.

Bu arada, Mısırlı üreticiler Şubat ayında ton başına LE4025-LE4080'den (596-604$) olan fiyatlarını Şubat ayında LE4851-LE4950'ye (718-733$) yükseltmeyi başardılar. Mısırlı bir çelik grubu olan Solb Misr'e göre, kendisi de kapasitenin dörtte birini oluşturan Mısır, 20'den fazla tesisi ve yıllık toplam 8 milyon tonluk kapasitesiyle şu anda Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en büyük çelik üreticilerinden biri.

Solb Misr, pazar önceki artış eğilimine geri dönerken, uzun ürünlere olan talebin 2013 yılında toparlanarak 7 milyon tona ulaşmasını bekliyor. Bu iyimser değerlendirmeye katılmak için birçok neden var, özellikle de Mısır'ın artan konut açığını kapatmak için çeliğe ihtiyacı olduğu gerçeği. Konut sıkıntısı tahminleri, Mısır'ın büyük, genç nüfusu göz önüne alındığında daha da artması beklenen 1 ila 1,5 milyon birim arasında değişiyor.

Konut gerçekten baskı yaparken, altyapı inşaatı segmentinden de talep var. Mısır şu anda elektrik santralleri ve diğer enerji tesisleri inşa ediyor ve demiryolu ağını geliştirmeyi planlıyor. Özel sektör, endüstriyel ve ticari segmentlerde artan talep bekliyor.

Doğru ekonomik ve politik ortamda, bu bastırılmış talep serbest bırakılmalı ve hem yerli üreticilere (bazılarının genişleme planları var) hem de ithalatçılara iş sağlamalıdır. Bununla birlikte, ülkedeki siyasi durumun hala dalgalı olması ve yabancı yatırımın neredeyse durma noktasına gelmesi nedeniyle, ekonominin çoğu gibi inşaat sektörü de daha fazla istikrar sağlanana kadar beklemede.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Güney Kore’nin ham çelik üretimi ekim ayında %18,3 azaldı

22 Kasım 2024 Cuma

Türkiye’nin ham çelik üretimi ekim ayında %0,7 arttı

22 Kasım 2024 Cuma

İran METAFO 2024 Fuarı yoğun bir katılımla kapılarını açtı

22 Kasım 2024 Cuma

SPK, Ereğli Demir Çelik’in bedelsiz sermaye artırımına onay verdi

22 Kasım 2024 Cuma

“Yol altyapısında kireç ile zayıf zeminlerin iyileştirilmesi” panelde ele alındı

22 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun