9.425,58 TRY BIST 100 BIST 100
38,13 USD USD USD
5,25 CNY CNY CNY
43,34 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
48,69 TRY Faiz Faiz
66,44 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
39,72 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,60 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,08 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
352,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.071,20 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Milli Tankın Motoru Da Yerli Olacak

TÜMOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Albayrak, "Türkiye kendi tankını, tank motorunu ve transmisyonunu üretmiş olacak" dedi.

Milli Tankın Motoru Da Yerli Olacak

Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (TÜMOSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, Türkiye'nin kendi tankını, tank motorunu ve transmisyonunu üreteceğini belirterek, "Tanklar ve üretilecek aksamlar yurt dışına da satılabilecek. Bu karar Milli Savunma Bakanlığının uhdesinde olacak" dedi.

Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ALTAY tanklarının motor ve transmisyonunun üretilmesine yönelik Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Projeyle, Türkiye'de üretilen ALTAY tanklarının motor ve transmisyonunun 5 yıllık dönem sonunda yerli olarak kullanıma sunulacağını dile getiren Albayrak, şöyle konuştu:

"Böylece Türkiye kendi tankını, tank motorunu ve transmisyonunu üretmiş olacak. Milli Savunma Bakanlığının istekleri doğrultusunda tank motoru ve transmisyonu üreteceğiz. İlk yıl için yaklaşık 30 tank motoru ve şanzuman üretimi öngörülüyor. Daha sonraki yıllar için bu sayı yükseltilecek.

İhale süreci yaklaşık 3-4 yıldır devam ediyordu. Bu süreç sonunda (TÜMOSAN) fabrikasına bu tank motorunu ve transmisyonunu yapmak nasip oldu. Bizim için büyük bir gurur vesilesi olacak."

Yerli savunma sanayii ürünlerinin ihracatının da gündeme geleceğini ifade eden Albayrak, "Tanklar ve üretilecek aksamlar yurt dışına da satılabilecek. Bu karar Milli Savunma Bakanlığının uhdesinde olacak. Dışarıdan gelen talep doğrultusunda bizden de üretim istenirse üretimde bulunup bu sürece katkıda bulunacağız" dedi.

"Türk iş adamlarının yapamayacağı iş yok"

Türkiye'nin zengin doğal kaynakları bulunmadığını, en büyük zenginliğinin insan kaynağı olduğunu vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

"Müteahhitlikte dünyanın ön sıralarındayız. Türk milleti, Türk müteahhidi ve iş adamlarının yapamayacağı iş yok. Biz buna inanmış kişileriz. Kuruluşumuzdan bugüne kadar geldiğimiz aşamalarda bunu gösterdik. Ben makine mühendisi ya da işletmeci değilim ama bir çok sektörde çok başarılı olduk. Traktör, motor konusunda başarılı olup, Türkiye'nin son 10-12 yılda dünyada almış olduğu mesafenin inşallah 10 yıl sonra da çok daha iyi noktalara geleceğine inanıyorum.

Çok güvenli, istikrarlı bir hükümetimiz var. Çok güvenli bir ekonomimiz var. Dünya ekonomileri büyük krizlerden geçti ama Türk ekonomisi bu krizlere antrenmanlı. Çok kısa sürede ve hasarsız atlattık. 'Teğet geçti' dediler ya hakikaten teğet geçti. Komşularımız, her yer ateş altında fakat Türkiye ve memleketimiz çok şükür ayakta."

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu ve önemli kültürel zenginlikleri bulunduğunu dile getiren Albayrak, bu zenginliklerin yanında sanayi zenginliğinin de olması gerektiğini kaydetti.

Ar-Ge desteklerine övgü

Devletlerin, Avrupa ve dünyada sanayicilere çok büyük destekler verdiğine işaret eden Albayrak, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti Ar-Ge'ye eskiden 1 lira harcıyorsa şu anda bin lira Ar-Ge teşviki veriyor. Ar-Ge'lerimiz var bunların yüzde 50-60'ını devlet destekliyor. Çok büyük destek var. Bu destekleri insanlar alınca çalışıyorlar. Sektörü geliştirmek sadece sanayicinin elinde değil. Devletin de bu Ar-Ge'leri desteklemesi gerekiyor, bu sayede de sanayi gelişiyor.

Yeni savunma sanayii projeleri ve yerli otomobil üretimi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Albayrak, "Bu çalışmalar fizibilitesiz, altyapısız olmuyor ama bugün traktör üreten bir firma kamyon da otomobil de üretebilir. Sonuçta bu işin altyapısını, fizibilitesini hazırladıktan sonra bunlar değerlendirilir. TÜMOSAN'ı satın aldığımız zaman 1980 teknolojisindeydi ama bugün Avrupa'nın en üstün teknolojisi, en gelişmiş motoru bizde şu anda" dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Trump’tan teknoloji ürünlerine tarife muafiyeti

13 Nisan 2025 Pazar

ABD ve İran nükleer görüşmeleri yapıcı geçti

13 Nisan 2025 Pazar

Çin gümrük tarifesini yüzde 125'e çıkardı

11 Nisan 2025 Cuma

Dünyadaki elektriğin üçte biri artık yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor

11 Nisan 2025 Cuma

Siemens CEO’su ve ailesi helikopter kazasında hayatını kaybetti

11 Nisan 2025 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun