Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Turquality programı etkinliği olarak Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun (ETMK) iş birliğiyle düzenlenen "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri"nin tanıtımı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Zeybekci, bunu TCMB yönetimini eleştirmek olarak değil, faizin Türkiye'de ne anlama geldiğinin altını çizerek değerlendirmek gerektiğini söyledi.
Türkiye'de şu an da piyasaların faizi aşağı yönlü bir eğilim içinde aşağı doğru çektiğine işaret eden Zeybekci, gösterge faizinin yüzde 12'ler seviyesinden yüzde 8,60'lar seviyesine geldiğini, TCMB'nin burada piyasayı arkadan takip etmek yerine, piyasanın bu aşağı doğru eğilimini önden takip ederek piyasayı yönlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Zeybekci şöyle devam etti:
"Onun için burada Merkez Bankası yönetimini eleştirmek bir Ekonomi Bakanı olarak, ben öyle bir şey içinde olmayacağım ama Başbakanımızın bu yöndeki yaklaşımını ya da şikayetini haklı buluyorum. Ama burada asıl Türkiye'nin tartışması gereken Türkiye'de yatırımın teşvik edilmesi. Ekonomi tartışmalarında biz bu faiz meselesine biraz da yanlış yerinden bakıyoruz. Türkiye'de şu an da enflasyon yüzde 9,3. 'Dolayısıyla Türkiye'de faizler enflasyonun yüzde 9,3 olmasından dolayı aşağı doğru inmemesi gerekir, inerse de dünya piyasalarından Türkiye'nin finansman temininde sıkıntı yaşanabilir' yaklaşımını kesinlikle kabul etmiyorum. Enflasyon dediğimiz unsur bir sonuçtur."
"Merkez Bankası üzerinde baskı kurduğumuzu zannetmiyorum"
TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın üzerinde bir baskı olup olmadığı, görevinde bir değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruya Zeybekci, şu yanıtı verdi:
"Bunu ben bir baskı olarak görmüyorum. Burada biz endişelerimizi dile getirmekle Merkez Bankası üzerinde bir baskı kurduğumuzu zannetmiyorum. Merkez Bankası kanunen özerk bir yapıya sahiptir, bağımsızdır. Biz doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz. Biz bu yıl Türkiye’nin ihracatının yüzde 10 artmasını öngörüyoruz. İlk 4 aya baktığınız zaman Türkiye'de ihracatımız ortalama yüzde 10 seviyesinde arttı. İhracatımızdaki bu artışla, Türkiye'de dış ticaret açığımız, beklentimizin çok üzerinde daralmaya gidiyor. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı son 10 yılların en iyi yerine geldi. Cari açığımızın ilk çeyrekte daralması yüzde 30'lar seviyesinde. Türkiye'nin bu yıl 2014 yılındaki cari açık hedefi 50 milyar dolardı, ilk çeyrekte 11 milyarla gerçekleşti. Bu şekilde giderse yıl sonu itibariyle 40 milyarlar seviyesindeki bir cari açıkla karşılaşmamız Türkiye'nin çok avantajına olacak bir sonuçtur. Dolayısıyla biz bunları söylerken bu beklentilerimiz yönünde Türkiye’de MB’nin politika oluşturmasını, Türkiye’de faizlerin oluşmasını, Türkiye’de cari açığın ve dış ticaret açığının bu şekilde oluşmasını talep etmekten daha doğal bir şey olamaz. Onun için ben burada bunu bir Merkez Bankası yönetimi veya başkanlık tartışması olarak görmüyorum. O polemiğin içine de asla girmem. Herkesin bu ülkeyi sevdiğini ve menfaatlerinin savunucusu olduğunu düşünüyorum."
Zeybekci, kanunun değişmesi ve görev tanımlarının yeniden yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruyu ise, "O konuda bir görüş beyan etmeyeceğim. Bizim şu anda Hükümetimizin, Bakanlar Kurulumuzun ve bizim gündemimizde öyle bir şey yok" şeklinde yanıtladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı