Singapur merkezli bir çelik üreticisi olan Meranti, Tayland'da Güneydoğu Asya'nın ilk yeşil yassı çelik tesisini kurmayı ve bölgedeki sürdürülebilir çelik üretimini artırmayı planlıyor. Tesis, kömür yerine hidrojen kullanacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan elektrik ark ocağı teknolojisini kullanarak Tayland'ın ithal çeliğe olan bağımlılığını azaltacak ve elektrikli araç endüstrisindeki karbonsuzlaştırma çabalarını destekleyecek.
2027'de faaliyete geçmesi beklenen tesisin yıllık üretim kapasitesi 2 milyon ton olacak ve bu da yılda yaklaşık 200 milyon ağaç dikmeye eşdeğer olan 4 milyon ton karbon emisyonunun azaltılmasıyla sonuçlanacak. Meranti'nin yeşil çelik girişimi, fosil yakıtlar olmadan çelik üretmeye, Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) üretiminde yeşil hidrojen kullanmaya ve geleneksel yöntemlere kıyasla karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltmaya odaklanıyor.
200 yılı aşkın sektör deneyimine sahip olan Meranti, yeşil çelik projesini desteklemek için Batı Avustralya'dan Green Steel, Tayland'dan Global Power Synergy ve İtalyan çelik üreticisi Danieli ile iş birlikleri de dahil olmak üzere stratejik ortaklıklar kuruyor.
Tayland şu anda yıllık yaklaşık 11 milyon ton çelik ithal ediyor ve bu da toplam talebinin yaklaşık %60'ını temsil ediyor. Ülkenin çelik üretim kapasitesi kullanımı %29,3'e düşerek son yedi yılın en düşük seviyesine ulaştı. Meranti'nin yeşil çelik girişimi, ithalat bağımlılığını azaltmayı ve özellikle Tayland hükümetinin elektrikli araçları teşvik etmesiyle otomobil üretiminde düşük karbonlu malzemelere yönelik artan talepten yararlanmayı amaçlıyor. Yeşil çeliğe olan talebin önemli ölçüde artması bekleniyor ve düşük karbonlu çeliğin 2040 yılına kadar yassı çelik üretiminin %25'ini aşması bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı