Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) 25. Yıldönümü Zirvesi’nde konuşan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, önlerinde çok önemli bir dönem bulunduğunu ve zirvede geride kalan 25 yılın muhasebesini yapmanın yanı sıra ileriye dönük olarak neler yapılabileceğini ele aldıklarını anlattı.
Örgütün kurulmasının pragmatik temelde yapılan ileri görüşlü bir çalışma olduğunu hatırlatan Medvedev, farklı ekonomik, iktisadi, sosyal yapıdaki ülkelerin bir araya gelerek güven ortamı yarattığını ifade etti.
KEİ’nin ortak çalışma için etkin bir mekanizma olduğunun altını çizen Medvedev, teşkilat kapsamında birçok farklı alanda iş birliğini sürdürdüklerini belirtti. Özellikle ticaret alanında önlerine haklı olarak iddialı hedefler koyabileceklerini anlatan Medvedev, buna rağmen KEİ kapsamındaki ticaret hacminin bir düşüş içinde olduğuna dikkati çekti. Medvedev, şöyle devam etti:
"Bunda dış faktörlerin de etkisi var ama nedeni önemli ölçüde yatırımların olmamasıyla ilgili. Hepimiz bu ticaret hacminin ve yatırımların artırılması konusuna ilgi gösteriyoruz. Her ülkenin iş birliği konusunda imkanları var. Ticaret süreçlerinin kolaylaştırılması süreçlerine katılıyoruz. Rusya bu süreçte birkaç format içinde çalışmalarını sürdürüyor."
"Bu bölgeyi istikrar ve refah bölgesi haline getirmek istiyoruz"
Örgütün bölgesel iş birliğini daha derinlemesine geliştirebileceğini söyleyen Medvedev, bunun için kendi finansman kaynaklarının olması gerektiğini dile getirdi. KEİ’de yer alan ülkelerle ikili düzeyde büyük projeler gerçekleştirildiğini ancak projelerin sayısının yeterli olmadığını kaydeden Medvedev, Rusya’nın girişimiyle bir proje iş birliği mekanizması kurulduğunu ve kendilerinin buraya tahsis ettiği 1 milyon dolar kaynakla, yeşil teknoloji, KOBİ’lerin geliştirilmesi, ihracatın desteklenmesi gibi çalışmaları yapabileceklerini anlattı. Medvedev, ayrıca, modern teknoloji, bilişim altyapısının geliştirilmesi, ulaştırma ağlarının yoğunlaştırılması, yeni güzergahların açılması ve Karadeniz çevresindeki otoyolların geliştirilmesi gibi konuların da önemli olduğunu anlattı.
Rusya Başbakanı, zirve sonunda yayımlanacak bildiriye ilişkin olarak da "Bildiri dengeli bir bildiridir. Mevcut öncelikleri ve hedefleri belirlemektedir ve Rusya Federasyonu bu bildiriyi desteklemektedir. Karadeniz bizim ortak zenginliğimiz ve varlığımız. Bu bölgeyi istikrar ve refah bölgesi haline getirmek istiyoruz. Deniz komşuluğumuzu ekonomiye faydalı hale getirmek istiyoruz. Bunu yapma imkanımız var." ifadelerini kulandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı