Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı ile Ege İhracatçı Birlikleri’nin 360 derece çekim yapılabilen yeni stüdyosunda röportaj gerçekleştirdik.
www.insaatnoktasi.com takipçileri için 2020 yılını değerlendiren Yağcı; 2021 yılı ihracat beklentilerini, pandeminin sektöre etkilerini, Mobilya OSB’yi, Ezberbozan Tasarım Yarışması gibi birçok konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Tüm açıklamalar youtube videomuzda…
- İnşaat Noktası olarak sektörden yaptığımız özel haberlerde MDF bulmakta zorlandıklarını fiyatlarının da geçen yıla göre yüzde yüz zamlandığı söyleniyor. Mobilya sektöründe hammadde sıkıntısı ne durumda? Siz ihracatta sıkıntı yaşıyor musunuz?
MDF, sünger, bağlantı elemanları ile ilgili şikayetler var.
MDF ile ilgili Kastamonu Entegre, AGT gibi büyük firmalar kendilerinin ifadesi şu: Biz zaten üretimimizin yüzde 80’ini iç piyasaya verdik. Yüzde 20 ihracata verdik. Yeni yatırımlarımız var. Bir kısmı devreye girdi. Bir kısmı ise yakın bir zamanda devreye girecek. Bütün yatırımlar Nisan başına kadar devreye girecek ve MDF sıkıntısı bitecek.
Zannederim, mevcut kapasitenin yüzde 80’ini iç piyasaya verdiler, ama yeni yatırımların otomatikman dış piyasadan gelen talepleri karşılamış olabilirler. Tabii dış piyasa daha karlı. Dolar kuru da geri gelince dolayısıyla onlar da iç piyasaya daha çok ürün verilecektir.
Aynı sıkıntı süngerde de var. Dolar bazında dahi fiyat artışı oldu. Sünger üretiminde kullanılan kimyasal hammaddelerin fiyatlarının arttığını görüyoruz. Baktığımızda bütün ülkelerde fiyat artışları olduğunu gördük. Esasında bizde MDF fiyatları Avrupa’ya göre hala ucuz.
Yani bu artışlar sadece Türkiye’de değil. Burada üreticilerin esas sıkıntısı tedarik sıkıntısıydı. Yeni üretimlerin başlaması Nisan ayından itibaren yoluna girecektir.
Menteşelerde de kullanılan özel malzemelerde yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışı olduğunu ifade ettiler. Bütün bu etkiler sonrası pandemi sonrası fiyatlarda bir miktar yükselme olabilir.
Bizdeki ekonomik gelişmelere de bağlı tabii. Dolar bazındaki fiyatlar olumlu etkileniyor. Biz ihracatta yüzde 65 oranında ithal girdi kullanıyoruz. Mobilya sektörü için daha düşük ama ithal girdi her zaman var. Böyle devam ederse eğer dolardaki düşme
Bugün petrol fiyatlarında bir kımıldama var. Petrol fiyatlarındaki bu hareketlenme aynı zamanda sünger üretimine de yansır.
Türkiye, dünya piyasalarından kopuk değil, ona göre dengeler sağlanacaktır.
Haber: Nihal Özken
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı