9.006,55 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
34,29 USD USD USD
37,25 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,62 TRY Faiz Faiz
72,99 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
33,70 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,35 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,49 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
375,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.067,38 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"MDF ihracatına kota konmalı"

MDF üreticilerinin iç pazarı bırakıp, Çin’e ürün ihraç etmesi mobilya sektöründe tepkilere neden oldu. Sektör temsilcileri, Çin’e yapılan ihracatın mobilyada yıkıma neden olabileceğini vurguluyor.

"MDF ihracatına kota konmalı"

Mobilya sektöründe MDF sorunu devam ederken, önceki gün Kocaeli Köseköy’den hareket eden 41 konteynerden oluşan trenlerin, yerli üretim melamin kaplı yonga levha yükünü Çin’e taşıması mobilyacıların tepkisine neden oldu. Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre; sektör temsilcileri, tek bir MDF’ye dahi ihtiyaç duyulan bu dönemde en büyük rakipleri olan Çin’e ihracat yapmasını Türkiye mobilya sektörü için bir yıkım olarak değerlendirdi. Sektör temsilcileri, MDF ihracatına kota uygulanmasını talep ediyor.

“MDF ihracatı artıyor”

MDF üreticilerinin rakip ülke Çin’e ciddi miktarda ihracat yapmaya başladığını belirten Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, bu durumun mobilya sektörü için yıkım olduğunu savunarak, “İlk iki ayda MDF gibi malzeme ihracatı yüzde 30, mart -nisanda yüzde 70 oranında artış gösterdi. Biz MDF’yi mobilyada kullanarak katma değerli ihracat yapılsın istiyoruz. Ayrıca MDF üreticileri de ihracat yapsın. Ama en azından 2020’deki kadar satsınlar, ondan sonraki kapasitelerini yurtiçinde kullansınlar” dedi. Gürcan, iç piyasaya daha fazla MDF verilmesi konusunda sadece Kastamonu Entegre’nin sözünü yerine getirdiğini söyledi.

“MDF 10 bin dolar, mobilya 70-80 bin dolar kazandırıyor”

Hammaddeyle ilgili yapılan hiçbir ihracatın kendilerini mutlu etmediğini belirten MODOKO Mobilyacılar Sitesi Başkanı Koray Çalışkan da, “Özellikle hammadde bulmanın sorun olduğu Türkiye mobilya sektöründe ormanlarımızı kesip yurtdışına göndermek daha da rahatsız ediyor” diye konuştu. Çin’in aynı zamanda dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı konumunda olduğunu aktaran Çalışkan, “50 milyar dolar ihracat yapan bir ülke. Bu ülke kan kaybettiğinde biz mobilya pastamızı büyütüyoruz. Dolayısıyla Türkiye Çin’den aldığı pazarla dünya mobilya ihracatında 14’üncü sıradan 8’inci sıraya yükseldi. Şimdi Çin’e ihracat ise stratejik bir hata” diye konuştu.

Geçen ay Ticaret Bakanlığı’nın MDF üreticilerine mayıs ayı sonuna kadar süre verdiğini ancak bakan değişikliği nedeniyle sürecin askıya alındığını ifade eden Çalışkan, “Sadece sunta ve MDF ihracatı mart ayında bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 72 artmış. Bu artış oranıyla Türkiye’de ihracatını en fazla arttıran 4’üncü sektör oldu. Hâlbuki bir konteyner suntanın ihracatı 10 bin dolar iken, bir konteyner mobilya ihracatı 70-80 bin dolar kazandırıyor. Dışarıya bu malı gönderiyor olmaları mobilya sektörünü ciddi anlamda olumsuz etkiliyor” dedi.

“İstenmeyen koşulların oluşması,

küçük işletmeleri daha da zorluyor”

TOBB Mobilya Ürünleri Sektör Meclis Başkanlığı ve Ofis Mobilyaları Sanayi ve İş Adamları Derneği (OMSİAD) Başkanlığını yapan Ercan Ata ise, “Levha üreticisi firmalarımızın ihracat yapması, yurtdışına mal göndermeleri ile ilgili bir sorunumuz yok. Sorun; iç piyasada üretim yapan mobilya sanayiinin ihtiyacının zamanında ve kaliteli bir şekilde karşılanamamasından dolayı ortaya çıkan daha ağır sorunlardır” yorumunu yaptı. Ata, iç piyasa ihtiyacının zamanında ve yeteri kadar sağlanamamasından dolayı fabrika levha satış fiyatı ile ticari levha satış fiyatı arasında fahiş fiyat farkları oluştuğunu aktaran Ata şöyle konuştu: “Sektörde uzun zamandır unuttuğumuz karaborsa, tekel oluşumuna neden olmakta. Bu istenmeyen oluşumlar özellikle sektörün küçük ölçekli firmalarını bu pandemi şartlarında daha da ciddi boyutta zorluyor” dedi.

“Çin’e hammadde satmak rasyonel değil”

Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, “Son dönemde hammadde üreticilerimiz maalesef iç pazardan çok ihracata yöneldi. Çin, bizim gibi bir mobilya ülkesinden hammadde ithal edecek kadar üretimini önemsiyor. Yakında, hatta çok yakında bu hammaddeyi ürüne çevirip, rakip ülkelerimize satacaklar. Dolayısıyla kendi üreticimizi korumak yerine en önemli rakiplerimizle hammaddeyi paylaşmak pek rasyonel gelmiyor” diye konuştu.

Üretilen MDF’nin yüzde 25’i ihracata gidiyor

MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği (YOMSAD) Başkanı ve Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız nisan ayında DÜNYA Gazetesi’ne yaptığı açıklamayla sektörü savunmuştu. Yıldız, dünya MDF ve yonga levha üretiminde söz sahibi olan sektörün, 2020’de 10 milyon metreküplük üretiminin 7.7 milyon metreküpünü iç piyasaya verirken, 2.3 milyon metreküpünü ihraç ettiğini söyledi. Sektörün 2020’de mevcut kapasitesini 850 bin metreküp artırarak mobilyacıların ihtiyacını daha fazla karşılamaya çalıştığını söyleyen Yıldız, ihracat paylarını ise artan üretime rağmen yine yüzde 20-25 arasında tuttuklarını dile getirdi. Sıkıntının mobilyacıların hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda aniden oluşan ilave talebi değerlendirme isteğinden kaynaklandığını söyleyen Yıldız, Kastamonu Entegre olarak nisandan itibaren iç piyasaya daha fazla ham MDF vermeye başladıklarını duyurdu.

Yorumlar

2 yorum yapıldı
Mdf ihracatına kota konmalı başlıklı haberi okudum.50 dairelik bir inşaatım var,ince işlerimi bitirdim,mutfak dolap ve kapaklarını çok pahalıya sipariş etmek zorunda kaldım.Dolaplarımı sipariş verdiğim firma aylardır bana teslim edemiyor,mdf sıkıntısı varmış ben inşaatımı teslim edemiyorum bu yüzden yarı parasını ödedim kapısız ve dolapsız inşaat mı teslim edilir bu sorunun bir an öce çözülmesi lazım biz müteahhitler sıkıntısını çekiyoruz. Sıkıntının mobilyacıların hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda aniden oluşan ilave talebi değerlendirme isteğinden kaynaklandığını söyleyen Haluk Yıldız, Kastamonu Entegre olarak nisandan itibaren iç piyasaya daha fazla ham MDF vermeye başladıklarını duyurdu umarız olur çünkü bu şekilde mağdur duruma düşmekteyiz hem inşaat yapıp,hem de teslim edemiyoruz.

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Swiss Steel Group Yönetim Kurulu’nda değişiklik yaptı

31 Ekim 2024 Perşembe

Per Elfgren SSAB Special Steels başkanı olarak atandı

30 Ekim 2024 Çarşamba

Vale ve Jinnan Steel & Iron Group, Umman’da demir cevheri yoğunlaştırma tesisi yatırımı duyurdu

30 Ekim 2024 Çarşamba

UND’den taşımacılara transit süre müjdesi

25 Ekim 2024 Cuma

AP'de çelik krizi tartışıldı! EUROFER acil eylem planı istedi

22 Ekim 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun