Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli Merkez Bankası'nın piyasanın beklentisinden daha ötede yavaşlama sinyali almış göründüğünü söyledi.
Belli "geçen para politikası metninde 'iç talep ılımlı seyretmektedir' derken bu kez yavaşlama siyalleri artmaktadır diyor." ifadelerini kullandı.
"MALİYE POLİTİKASI ÇOK ÖNEM KAZANDI"
Bu karar sonrası maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkının çok daha fazla önem arz etmeye başladığını kaydeden Belli "Bununla ilgili öncelikli kararlar alınması gerekiyor. Eğer piyasanın beklediği maliye politikası kararları çıkmaza daha da kötüye gitme ihtimal var" diye konuştu.
ENFLASYONDA DAHA FAZLA YÜKSELİŞ RİSKİ
Ekonomist Mehmet Besimoğlu "böyle bir beklenti yaratılıp bu yapılmazsa negatif reaksiyon ortaya çıkar. Bu demek ki göze alınmış. TL'nin sepete karşı değer kaybı yıllık %37. Bu şu an %40'a ulaştı, bunun çok ciddi enflasyonist etkisi var. Üretici fiyatlarında baskı azaltılmazsa tüketici fiyat endeksi ÜFE'yi yakalayacak, yani %20 riski ortaya çıkmış durumda." dedi.
"HAYAL KIRIKLIĞI"
Schroders Gelişen Piyasalar Ekonomisti Craig Botham kararı 'hayal kırıklığı' olarak değerlendirdi. Botham "Piyasalar agresif bir hareket bekliyordu. MB'nin kredibilitesine dair endişeler arttı" ifadesini kullandı.
Botham enflasyon kontrol altına alınmazsa Türk Lirası'nın yıl sonunda 5'li seviyeleri görebileceğini söyledi.
NE OLDU?
Merkez Bankası yeni hükümet sistemine geçilmesinin ardından gerçekleşen ilk toplantısında sürpriz bir kararla faiz oranını değiştirmedi.
Piyasalarda genel beklenti, kurdaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma nedeniyle ern az 100 baz puan artış olması yönündeydi.
Kaynak: Bloomberght
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı