Bu yöntem yalnızca termal performansı artırmakla kalmayıp aynı zamanda dış duvarlardan hava sızıntısını ortadan kaldırarak evin ya da binanın genel hava sızdırmazlığını iyileştirmeyi de içeren çok sayıda avantajla birlikte gelir.
Mantolama Nedir?
Mantolama yani diğer adıyla dış cephe yalıtımı, binanın cephesini dış etkilerden koruyarak termal olarak güçlendirmek ve yapısal sağlamlık sağlamak için kullanılır. Diğer bir deyişle binaya uygulanana mantolama, evinizin sıcak soğuk değişimlerinden en az kayıpla etkilenmesini sağlarken aynı zamanda enerji tasarrufu yapmanıza olanak sağlar. Yıllık olarak %40’a yakın bir enerji tasarrufu sağlanmasına olanak tanır.
Ek Bilgi: 5267 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre her binanın harcadığı enerji miktarını gösteren A’dan G’ye kadar sınıflandırılan bir Enerji Kimlik Belgesi bulunmalıdır. Mevcut binalar için herhangi asgari bir değer belirlenmemiş olsa da yeni binalar için belirli asgari yönergeler mevcuttur (Yeni ve eski tüm binalar için Enerji Kimlik Belgesi kanunen zorunludur).
Kaynak : https://kale-mantolama.com/mantolama-3/
Mantolama Nasıl Yapılır?
Eski bir binanın dış duvarlarına mantolama yapmak, bir evin duvarlarının termal performansını iyileştirmenin ve ısınma giderlerini düşürmenin en iyi yoludur. Hırdavatçıdan birkaç paket sert yalıtım paneli satın almak ve bunları duvarlarınıza vidalamak kolay görünebilir. Ancak mantolama göründüğünden zor ve profesyonellik gerektiren bir işlemdir. Mantolama konusunda profesyonel olan kişiler mevcut duvarlarınızın nasıl inşa edildiğini, nemi, ısıyı ve dayanıklılık gibi parametrelerin hepsini hesaba katacak ve binanıza en uygun şekilde mantolama uygulaması yapacaklardır.
Mantolama yapmak, binanızın hangi iklim bölgesinde olduğunu, mevcut duvarların yapı durumunu ve bina içinde nemlenme bölgelerini tespiti ile başlar. Daha sonra bu parametreler belirlendikten sonra binanızın yalıtımı için gerekli olan malzeme seçimi yapılır ardından işçilik, zaman ve malzeme maliyetleri çıkarılarak size sunulur. Fiyat konusunda mutabık kaldıktan sonra belirlenen zamanda (binanızın m2 olarak boyutlarına göre) mantolama işleminiz tamamlanmış olacaktır.
Mantolama Firması ya da Şirketi Nasıl Belirlenir?
Mantolama, gerekli termal performansın elde edilmesine yardımcı olan bir yalıtım profesyonelliği gerektirir. İşinin ehli olan bir mantolama firması, mantolama yaptırmak istediğiniz binanın dış cephesi hakkında gerekli tüm teknik bilgileri almalı, tüm dış cephe katmanları ve bina özelinde bu katmanlarda ne gibi sıkıntılar olduğunu belirlemelidir.
Mantolama firması, bir projenin teknik ve estetik gereksinimlerine bağlı olarak;
- Dış cephede bulunan tüm dış cephe elemanlarının durumunu tespit etmeli,
- Binaya özel yapılacak mantolama işini projelendirmeli,
- Bina içerisinde oluşan nemin yoğunlaştığı alanları tespit etmeli
- Projelendirdiği bina için gereken malzemeleri ve miktarlarını belirlemeli
- Son olarak işin bitiş zamanını, dış cephe görünümünü ve fiyatlamayı en iyi ve optimum şekilde yapmalıdır.
Genel olarak mantolama için gereken tüm yalıtım seçeneklerini size sunacak olan mantolama firması, binanız için en uygun mantolama seçeneğini size söyleyecek ve ona uygun bir fiyatlama yapacaktır.
Ek Bilgi:
Mantolama Fiyatları - 2021 yılında Türkiye’de mantolama fiyatları ortalaması (Malzeme + İşçilik + Nakliye+ İskele dahil KDV hariç fiyatlardır.) 80 TL – 150TL /m2 arasında değişkenlik göstermektedir.
KAYNAK : https://kale-mantolama.com/mantolama-metrekare-fiyati/
Mantolama Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mantolama hem profesyonellik hem de planlama gerektiren uzman ve işinin ehli firmalar tarafından yapılması gereken bir iştir. Bu nedenle aşağıda yer alan bazı hususlar konusunda dikkatli olunması gerekmektedir.
- İnşaat personeli, dış cephe yalıtım panelleri ile harç ve diğer malzemelerin depolanmasına dikkat etmeli, dış cephe yalıtım panellerini ve aksesuarlarını koşulsuz olarak iç mekanda (imkan varsa) depolamaya çalışmalıdır. Dış mekana yerleştirilirlerse, binanın rüzgar alan tarafına doğru istiflemeli ve güneşe maruz kalmamasına dikkat etmelidirler.
- Yağmurun yalıtım panellerini dağıtarak gereksiz ekonomik kayıplara neden olmasını önlemek için hava şartlarına önceden dikkat edilmeli, fırtınalı ve şiddetli yağışlı hava tahmini için önceden önlem alınmalıdır.
- Güvenlik kazalarına neden olmamak için rüzgarlı havalarda yüksek rakımda çalışmaktan kaçınılmalıdır. Eğer projede zamanlama buna uygun değilse yüksekte çalışma ile ilgili iş güvenliği ekipmanlarının sağlanması gerekmektedir.
- Yağmurlu günlerde mantolama işi durmalıdır (mümkünse yaz aylarında yapılması daha uygundur). Çünkü ekonomik kayıplar her iki taraf içinde büyük zararlar doğurabilir.
- Cam ve pencere gibi açık alanlarda yapılacak termal köprüleme yöntemlerine titizlikle yaklaşılmalıdır.
Mantolama, binasının dış cephesini yalıtmak isteyen ve enerji verimliliği ile maliyetlerini düşürmek isteyen herkes için uygun ve sonuçları ciddi avantajlar doğuracak harika bir dış cephe yalıtım seçeneğidir.
Kaynak : https://kale-mantolama.com/istanbul-anadolu-yakasi-mantolama-firmalari/
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı