Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlık olarak kolay kolay kimseye milletin parasını kaptırmayacaklarını belirterek, "Bu konuda hem arkadaşlar hassaslar hem de sistem ona göre şekillendirilmiş" dedi.
Şimşek, Bakanlıkta düzenlediği "Katma Değer Vergisi’nde Yeni Dönem" konulu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yeni KDV sistemiyle mükelleflere getirilen kolaylıkların bir zafiyete yol açmayacağının altını çizen Şimşek, geçen yıl yapılan kanuni düzenlemeyle sahte belge kullananlar için çok ağır şartlar getirildiğini anımsattı.
Dolayısıyla o zaman yapılan düzenlemeleri, bugünkünden bağımsız görmemek gerektiğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:
"İkincisi, sistemden çıkarılanlar yeni sisteme göre geçmişe dönük olarak, olumsuz bir fiili işlemediği tespit edilenler olacaktır. Tekrar altını çizmek istiyorum. Diyelim ki herhangi bir sektörde, bir firmanın şu veya bu şekilde sahte fatura düzenlediği veya kullandığı tespit edildi. Daha sonra bir müfettiş raporuyla, bu firmayla iş yapan hemen hemen herkes şüpheli sıfatıyla bir anlamda bu özel esaslara alınıyordu. Şimdi olayı, rakamları bu çerçevede görmemizde fayda var. Merak etmeyin, biz burada Maliye Bakanlığı olarak kolay kolay kimseye milletin parasını kaptırmayız. Açık ve net olarak söyleyeyim. Bu konuda hem arkadaşlar hassaslar hem de sistem ona göre şekillendirilmiş."
- "İnşaat sektörüne yönelik özel bir düzenleme yok"
İnşaat sektöründeki birikmiş KDV iadelerinin sorulması üzerine de Şimşek, buna ilişkin şu anda elinde rakam olmadığını söyledi.
Bu sektör için özel bir durum olup olmayacağına ilişkin de Şimşek, sistemin herkesi kapsadığını, dolayısıyla inşaat sektörüne yönelik özel bir düzenlemenin söz konusu olmadığını ifade etti.
- Tarım sektörü için yenilikler
Maliye Bakanı Şimşek, yeni sistemin tarım sektörüne getirdiklerinin sorulması üzerine de şunları söyledi:
"Daha önce sadece imalat sanayinde üretim yapan veya sanayi sicil belgesine sahip firmalara, ihraç kaydıyla teslimde iade yapılabiliyordu. Bu konudaki düzenlemeyle, üretici belgesine sahip olan tarımsal işletmeler de ihraç kaydıyla teslimde bulunabilecek. Daha önce ihracatçı olan tarımsal işletmeler yararlanabiliyordu ama artık üretim alanında da faaliyet gösterenler tecil-terkin sistemi kapsamında yararlanabilecek."
- "Avrupa’ya oranla Türkiye’de KDV oranları oldukça düşük"
Şimşek, yeni sistemde vatandaşlara yönelik bir KDV düzenlemesinin olup olmadığını yanıtlarken de Türkiye’de en yüksek KDV oranının yüzde 18 olduğunu ancak bazı ürünlerde de yüzde 1 olarak uygulandığını bildirdi.
AK Parti hükümetleri döneminde temel birçok alanda KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e düşürdüklerini hatırlatan Şimşek, şu anda Türkiye’de efektif ortalama KDV oranını yüzde 14 olduğunu açıkladı. Buna karşın Avrupa ülkelerinde, aynı dönemde KDV oranlarının ortalama olarak yüzde 21’i aştığına işaret eden Şimşek, "Dolayısıyla biz zaten vatandaşlarımıza yönelik KDV düzenlemelerini geçtiğimiz yıllarda önemli ölçüde yaptık ve Avrupa’ya oranla Türkiye’de KDV oranları oldukça düşüktür."
- "KDV iadeleri artık daha hızlı yapılacak"
Diğer bir soruyu yanıtlarken de Şimşek, KDV iadelerinin yeni sistemle artık daha hızlı yapılacağı bilgisini verdi.
Bir gazetecinin, "Bakanlar Kurulu’nda, memur alımlarında KPSS şartının kaldırılacağı ve bakanlıkların kendi sınavlarını yapacağının konuşulduğu iddiaları var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Şimşek, Bakanlar Kurulu’nda konuşulanların gizli olduğunu, dolayısıyla bu konuda bir değerlendirme yapamayacağını söyledi.
Geçmişe yönelik bir yararlanmanın olup olmayacağı sorusunu yanıtlarken de Şimşek, "Tabii ki. Biz geçiş düzenlemeleri öngördük tebliğde ve buna göre mevcut mükelleflerimiz de bundan yararlanabilecek" dedi.
- Şans oyunlarının özelleştirilmesi
Milli Piyangonun özelleştirilmesi ihalesinde son teklif verme süresinin neden uzatıldığına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, iki nedenden ötürü yeterlilik ve ihale süresini uzattıklarını bildirdi.
İlk olarak yeterlilik için teklif sürecinde veri odasında çalışmalar yapıldığını belirten Şimşek, "İlgi gösteren firmalar tarafından 200'ün üzerinde soru sorulmuş. Bu 200 soruya Özelleştirme İdaresi, Milli Piyango Genel Müdürlüğü ve danışmanlar ortak cevap üretecekler. Bu sorulara cevap üretilmesi bu ihaleye olan ilgi ve doğru fiyatlama açısından önemli bir unsur olduğu için bu konu bana iletilince bu yönde bir adım attık" dedi.
Ertelemenin ikinci sebebini de açıklayan Şimşek, nisan-mayıs aylarında yapısal reform ağırlıklı, öncelikli özelleştirmelerin daha yoğun olduğunu kaydetti. Söz konusu aylarda özellikle elektrik üretim tesislerinin özelleştirme ihaleleri bulunduğunu hatırlatan Şimşek, ertelemeyi bu anlamda da "ellerini rahatlatan bir adım" olarak nitelendirdi.
"Bütün özelleştirmeleri doğru zaman ve şartlarda gerçekleştirmek bizim temel hedefimizdir" diyen Şimşek, bu konuda gerekeni yaptıklarını dile getirdi.
- "Büyük projelere" Hazine garantisi
Maliyeti 1 milyar lira ve üzerindeki projelere Hazine garantisi sağlanmasına ilişkin düzenlemenin bütçeye yük getirip getirmeyeceğine dair soruları da yanıtlayan Şimşek, konuyu Hazine Müsteşarlığı ile görüştüğünü ve Müsteşarlığın yakın zamanda çok ayrıntılı bir açıklama yapacağını bildirdi. Şimşek, böylesi bir açıklama yapılacağı için bu aşamada değerlendirme yapmayı doğru bulmadığını belirtti.
Bütçenin, Türkiye'nin en güçlü makro ekonomi alanlarından bir tanesi olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Aslında Türkiye'nin en güçlü tarafı siyasi istikrar. Siyasi istikrar, reform olmadan ülkenin önü açılamıyor, refah yaratılamıyor" diye konuştu. Siyasi istikrar olmadan bütçe disiplininin devam edemeyeceğini dile getiren Şimşek, bu konuda en büyük destekçilerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.
- "Gündemimizde ne vergi artışı var ne vergi indirimi var"
Gündemlerinde KDV oranlarına ilişkin bir değişiklik olup olmadığının sorulması üzerine Şimşek, "Hayır. Ne KDV oranlarını artıracağız ne indireceğiz. Gündemimizde ne vergi artışı var ne vergi indirimi var" ifadesini kullandı.
AB normlarına uyum çerçevesinde ÖTV'nin uygulanmasına ilişkin bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de Şimşek, bu anlamda Türkiye'nin bir uyum probleminin ya da uyum zorunluluğunun bulunmadığını kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının üzerinde çalıştığı ve prim borçlarına ilişkin torba yasa tasarısına dair bir soru üzerine Şimşek, "Tasarının ham halini bundan bir süre önce Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında konuştuk. Henüz nihai şekli bize gelmedi. Nihai şekli verilmeden bir tasarı hakkında yorum yapmamı beklemeyin" diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı