Malezya Demir ve Çelik Endüstrisi Federasyonu'nun (MISIF) son raporuna göre, Malezya'nın görünür çelik tüketimi 2023 yılında %4,5 artarak 7,9 milyon tona ulaştı. Bu büyüme, artan nihai çelik üretimi ve ithalatla desteklenen art arda üçüncü yıl olarak kaydedildi.
Bu büyümeye rağmen, sektörün kapasite kullanım oranı %39,1 ile düşük kaldı. Bununla birlikte, demir çelik ürünleri ihracatı %14,5 artışla 8,2 milyon tona yükselerek önemli bir artış gösterdi. Önemli ihracat pazarları arasında 1,2 milyon ton ithalat yapan Türkiye, 1,04 milyon ton ile Hong Kong ve 996.093 ton ile Singapur yer aldı.
Malezya'nın çelik endüstrisi de ağırlıklı olarak 2,04 milyon ton ile Çin, 921.860 ton ile Tayvan ve 825.952 ton ile Vietnam'dan yapılan ithalata dayanıyor. Küresel ölçekte, Çin 2022'de 68,1 milyon tonluk sevkiyatla lider çelik ihracatçısı olmaya devam ediyor, onu 31,7 milyon tonla Japonya ve 25,5 milyon tonla Güney Kore izliyor. Amerika Birleşik Devletleri 28,9 milyon ton ile en büyük küresel ithalatçı olurken, onu 21 milyon ton ile Almanya ve 20,2 milyon ton ile İtalya takip ediyor.
Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın rehberliğinde Malezya hükümeti, çelik endüstrisinin sürdürülebilirliğini ve çevresel hedeflerini ilerletmek için aktif olarak önlemler araştırıyor. MITI Bakan Yardımcısı Liew Chin Tong, sadece çelik endüstrisini değil daha geniş ekonomik ekosistemi de kapsayan kapsamlı bir karbonsuzlaştırma yaklaşımına duyulan ihtiyacın altını çizdi.
Liew, Malezya'da bir karbon vergisinin uygulanmasının karmaşık olduğunu ve gerekli altyapı ve düzenleyici çerçevelerin geliştirilmesi için zaman gerekeceğini vurguladı. İlk adımın karbonun fiyatlandırılmasını içerdiğini ve bunun da sonunda karbon kredilerinin ticaretine yol açacağını belirtti. Bu girişim, Malezya çelik endüstrisinin küresel çevre standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi ve uluslararası piyasada rekabet edebilirliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı