Geçen yıl Çin, Ukrayna'daki çatışma ve yavaşlayan iç talep nedeniyle artan hacimlerden faydalanarak Türkiye'nin yassı ürünlerinin başlıca tedarikçisi oldu. Çin, Türkiye'nin ithalat pazarında önemli bir rol oynamaya devam etse de, payı pazara giren yeni satıcılardan etkilenebilir.
Bu yılın sonuna doğru, Malezya'nın Eastern Steel şirketi yılda 3,5 milyon ton yassı ürün üretme kapasitesine sahip yeni bir tesisi faaliyete geçirmeyi planlıyor. Şirket, yılda yaklaşık 2,2 milyon ton sıcak haddelenmiş rulo (HRC) ihraç etmeyi planlıyor ve Türkiye'yi kilit pazar olarak belirledi. Malezya şu anda Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasından yararlanıyor ve çelik ürünleri ithalatını %13-15 gümrük vergisinden muaf tutuyor.
Çin, Hindistan, Rusya ve Japonya'dan gelen HRC ürünlerine anti-damping vergisi getirilme potansiyeli, alternatif tedarikçilerin yassı ürünlerine olan ilgiyi artırabilir. Birçok Türk alıcı halihazırda dahilde işleme rejimi lisansları kapsamında faaliyet göstererek ithalat vergilerinden muaf tutuluyor ancak iç piyasa tüketimini kısıtlıyor olsa da, anti-damping vergilerinin uygulamaya konması, Malezya ve Endonezya menşeli ruloların iç piyasada kullanımını artırabilir.
Pazar katılımcıları, Malezya'nın ilerleyen dönemlerde Türkiye'nin çelik tedarik zincirinde önemli bir rol oynamasını bekliyor. Bazı alıcılar, kapasiteleri operasyonel hale geldiğinde Malezya'dan düzenli alımlarda bulunma konusunda ilgi gösteriyor. Türkiye geçen yıl Endonezya ve Vietnam'ın önemli katkılarıyla ASEAN ülkelerinden 150.000 ton yassı ürün ithal etti. ASEAN bölgesinde özellikle Malezya'nın desteğiyle artan bir faaliyet beklenirken, Endonezya'nın rolü serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin sonucuna bağlı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı