FIMI'nin hükümete sunduğu beyana göre, madencilik sektörü Mayıs 2022'de düşük kaliteli demir cevheri ve peletlere ihracat vergisi getirilmesinden olumsuz etkilerle karşı karşıya kaldı, ancak bu vergiler daha sonra aynı yılın Kasım ayında kaldırıldı. Kömür dışı madenler arasında önemli bir yere sahip olan demir cevheri, ülkenin GSYH'sine önemli bir katkıda bulunmakta ve doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 500.000 kişiye istihdam sağlayarak istihdam yaratılmasında hayati bir rol oynamaktadır.
Hindistan'ın demir cevheri ihracatının büyük çoğunluğu (%90'dan fazlası) Çin'e gidiyor. FIMI, demir cevheri ve peletlere uygulanan sıfır ihracat vergisinin mevcut durumunun korunmasının önemini vurgulayarak, ihracat kısıtlamaları veya yasaklarına yönelik her türlü öneriye karşı çıkılması çağrısında bulundu.
FIMI, yeni madenlerin açılması ve mevcut madenlerin genişletilmesi nedeniyle demir cevheri üretim kapasitesinin mali yılda 330 milyon tona çıkacağı öngörüsünün altını çizdi. Ancak ihracatın yasaklanması veya gümrük vergisine tabi tutulması durumunda üretimin 225 milyon tona düşebileceği konusunda uyardı.
Demir cevheri madenciliğinde önemli bir kısım (yaklaşık %25-30) parça halinde, geri kalanı ise ince taneli olarak üretilir. FIMI, %58 Fe'nin altındaki ince tanelerin çelik endüstrisi, özellikle de ikincil çelik sektörü tarafından kullanılmasının uygun olmadığını ve maden kiralama alanlarında tutulması gerektiğini belirtti. Düşük dereceli demir cevheri tozlarının çıkarılmaması, yalnızca parça üretimini sınırlamakla kalmıyor, aynı zamanda çevresel riskler oluşturuyor ve bilimsel madencilik uygulamalarını da engelliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı