9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,56 USD USD USD
36,19 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,80 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Maden İşçileri Sendikası: “İthal kömür yerli üreticiyi işsiz bırakıyor”

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Başkanı Nurettin Akçul, son beş yılda kömür ithalatına 30 milyar dolar harcandığını belirterek, yerli kömür ocaklarında çalışan binlerce işçinin işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. TÜRK-İŞ'e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası, ithal kömüre tepki göstermek amacıyla Soma’da bir miting düzenledi.

Maden İşçileri Sendikası: “İthal kömür yerli üreticiyi işsiz bırakıyor”
Yerli kömürün milli servet olduğuna vurgu yapan Akçul, kömür ithalatının madencilik sektörünü ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığını tehlikeye attığını ifade etti. Akçul, “Yerli kömür ocakları kapanırken, ithal kömürle dışa bağımlılığımız artıyor. Türkiye, son beş yılda ithal kömüre 30 milyar dolar harcadı. Bu durum sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de tehdit ediyor,” dedi.

“20 Bin Madenci İşsiz Kalma Tehlikesiyle Karşı Karşıya”

İthal kömürün yaygınlaşmasının yerli üretimi rekabet gücünden yoksun bıraktığını belirten Akçul, madenlerde istihdamın hızla azalmasına dikkat çekti. Şu anda sektörde yaklaşık 50 bin madencinin çalıştığını ve aileleriyle birlikte 250 bin kişinin geçimini bu sektörden sağladığını ifade eden Akçul, “Acil önlemler alınmazsa, önümüzdeki bir yıl içinde en az 20 bin madenci işsiz kalabilir. Bu da binlerce ailenin ekonomik olarak zor duruma düşmesi demek” diye konuştu.

“İthalata Bağlı Bir Türkiye, Bağımsızlığımızı Zedeler”

Türkiye’nin temel gıda ürünlerinde ve et ithalatında yaşadığı sorunları hatırlatan Akçul, ithal kömürün de benzer bir tehlike oluşturduğunu söyledi. “Nasıl ki tarımda patates-soğan ithalatı, hayvancılıkta et ithalatı yerli üreticinin kanayan yarasıysa, ithal kömür de Türk madenciliğinin geleceğini tehdit ediyor. Milli servetimiz yer altındayken ithal kömüre bağımlı kalmak akılcı bir çözüm değil” dedi. Akçul, “Biz yerli kömür üretiminin desteklenmesini istiyoruz. Dışa bağımlı değil, sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla bağımsız bir Türkiye için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Petrokok Kullanımı Madenciliği Bitiriyor”

Akçul, kömür ithalatının yanı sıra petrokok ithalatının da ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti. Yurt dışından petrokimya sektörünün atığı olan petrokokun ithal edilip kömür yerine kullanılmasının çevre ve insan sağlığı açısından risk oluşturduğunu dile getiren Akçul, “Dünyanın birçok ülkesinde ithalatı ve kullanımı yasak olan bu atık, Türkiye’de kömürden daha cazip bir seçenek olarak sunuluyor. Bu durum, hem çevreyi hem de halk sağlığını tehlikeye atıyor,” şeklinde konuştu.

Petrokok için belirlenen kükürt sınırının kömüre göre çok daha yüksek olduğunu ve bunun insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu söyleyen Akçul, yetkililere çağrıda bulunarak ithalatın durdurulması ve yerli kömürün desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Son olarak Akçul, “İthal kömüre ve petrokoka karşı yerli kömürü savunmaya devam edeceğiz. İşçilerimizin ekmeğini, ocaklarımızı ve yerli üretimimizi yok etmeye çalışan her türlü girişimin karşısında duracağız” diyerek mücadelenin süreceğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hindistan çelik sektörünün yol haritası: Talep, ithalat ve gelecek planları

22 Kasım 2024 Cuma

Hindistan'ın Türkiye'ye çelik ihracatında ferro-alyajlar ilk sırada yer aldı

22 Kasım 2024 Cuma

Kocaer Çelik 2030 vizyonunu açıkladı

22 Kasım 2024 Cuma

CVK Madencilik üçüncü çeyrek bilançosunu açıkladı

21 Kasım 2024 Perşembe

Kıraç Galvaniz yeni ortaklık kuracak

21 Kasım 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun