BM Genel Sekreterinin Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Trablus’taki yasama organı olan Genel Ulusal Kongre (GUK) üyelerinden oluşan heyetle İstanbul’da bir araya geldi.
Libya’daki siyasi bölünmüşlüğe son verilmesi amacıyla Ocak 2015'te Cenevre’de başlayan BM kolaylaştırıcılığındaki siyasi diyalog süreci, farklı kulvarlarda sürdürülen toplantılarla devam ediyor.
BM Genel Sekreterinin Libya Özel Temsilcisi Leon, bu kapsamda Trablus’taki yasama organı olan GUK üyelerinden oluşan heyetle İstanbul’daki Conrad Otel'de toplantı yaptı.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı öncesi, kameraman ve foto muhabirlerinin görüntü almasına izin verildi.
Leon, yaklaşık 4,5 saat süren toplantı sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, samimi bir görüşme olduğunu, farklı düşüncelerin ortaya konulduğunu ifade etti.
Açık bir şekilde konuşma yapılmasının önemine işaret eden Leon, "İnsanların birbirleriyle nerede benzediklerini, nerede farklı olduklarını tespit etmeleri önemli. Henüz tüm konuları tamamen bitirmiş değiliz. Önemli olan, açık bir tartışma olmasıydı ve sürekli olarak yeni çözüm ihtimalleri üzerine tekraren konuşmalarını onlara öneriyoruz. Önemli olan, orta vadede, sağlam, kalıcı bir noktaya ulaşmaları" diye konuştu.
Bir gazetecinin, Tobruk yönetiminin Libya Siyasi Anlaşması'nı imzaladığını hatırlatarak, Trablus yönetiminin bu anlaşmayı neden imzalamadığını sorması üzerine Leon, şu yanıtı verdi:
"Öncelikle anlaşılan bazı konular üzerinde bir imza atıldı ancak bu nihai bir anlaşma değil zaten, nihai bir uzlaşmaya varılmış değil. Bu sadece o ana kadar kapsanmış ve üzerinde mutabık kalınmış konularla ilgili bir imzaydı.
Nihai anlaşma, tüm konularda uzlaşma sağladıktan sonra ortaya çıkacak, imzalanacak ve bunun 20 Ekim tarihine kadar oluşmasını bekliyoruz. Tüm tarafların imzalayabileceği bir metin ortaya çıktıktan sonra imzalanacaktır. Ancak şu ana kadar herkesin üzerinde mutabık kaldığı bazı konular ortaya çıktı. Anlaşmanın ekleri ve hükümet listesi var.
Bütün bunlar görüşülüyor. Somut bazı konularda mutabakat var. Üzerinde fikir birliğine varılmış olan taslaklar var. Ancak henüz tamamı neticelenmediği için bizim burada yapmaya çalıştığımız, tarafları görüşmeye ve anlaşmaya varmaya sevk etmek. İki-üç hafta içinde böyle bir uzlaşmanın olabileceğini bekliyoruz."
Heyet Başkanı Takala
GUK üyelerinden oluşan heyetin başkanı Muhammet Takala da Libya'daki bütün tarafların hakkını koruyabilecek siyasi bir uzlaşıya varmak için toplandıklarını söyledi.
Libya'yı siyasi yönden destekleyen ülkelerin büyükelçilerinden ve diğer destekleyici taraflardan, gerçek bir çözüm ve anlaşmaya varabilmek için isteklerde bulunduklarını anlatan Takala, "Onlara dedik ki; Irak ve Suriye halkının başına gelenler, bizim başımıza gelmesin.
Tabii ki BM yetkilisinden bazı olumlu neticeler aldık. Bunlardan biri, önümüzdeki dönemde diyaloğa girmeden, bizim sunmuş olduğumuz isteklerin kabulü yönündeydi. BM yetkilisi bize dedi ki şu anda temsilciler meclisinin görevi devam etmektedir ancak bu çok sürmeyecektir. Tabii ki birçok konu ele alınıyor.
Önümüzdeki dönemde bizim GUK'un önerileri doğrultusunda bu konuların ele alınması ve bunun için bir mekanizma oluşturulması söz konusuydu. Görüşmelerde, GUK'un ekibi tarafından detaylar ele alınacaktır" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin, " Libya Siyasi Anlaşması'nı önümüzdeki dönemde imzalar mısınız? İmzalarsanız Tobruk yönetimini tanımış olur musunuz?" sorusuna karşılık Takala, "Biz böyle bir anlaşmaya ilke olarak imza koymadık. Koymadığımız için de böyle bir anlaşmayı tanımıyoruz.
Ancak bize buradaki toplantıdaBM yetkilisi bu imzanın şeklen olduğunu, taraflar arasındaki diyaloğun ve görüşmelerin henüz bitmediğini, devam ettiğini söyledi. Şu anda burada bulunan ekip yetkili değildir. Yetkili olan esas müzakereci grup vardır. O grup tarafından bu konuların hepsi detaylı olarak ele alınacaktır" yanıtını verdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı