Son dönemlerde ABD’nin uyguladığı ek vergilere rağmen ihracatını arttıran çelik sektörü, yeni pazarlarda etkisini arttırmaya başladı. Hürriyet gazetesinden Ceyhun Kuburlu'nun haberine göre; hedefine Latin Amerika ülkelerini koyan çelik sektörü temsilcileri, önümüzdeki dönemde kamu ve özel sektör projelerinde yer alacak. Çelik İhracatçıları Birliği’nin (ÇİB) davetlisi olarak gittiğimiz Kolombiya’da, Latin Amerika Çelik Konferansı’na (Alacero) katılan 40 Türk şirketi bu ülkelerdeki projeler için 150’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Latin Amerika ülkelerinde çelik ithalatının 31 milyar doları aştığını anlatan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, “Türk çelik sektörümüz kaliteli ve rekabetçi fiyatları ile dünya genelinde tercih edilmeyi sürdürmekte. Bugün yüksek fiyatlara rağmen Amerika’ya ihracatımız devam etmekte. Çünkü kalite ve hizmet açısından birçok ülkenin önündeyiz. Şimdi hedefimizde Latin Amerika. 590 milyon dolar yıllık ihracatımız var. Pazarda çok ciddi bir iş hacmi bulunuyor” dedi.
İLK DEFA GELDİLER
40 Türk firmasının yer aldığı ikili görüşmeleri değerlendiren ÇİB Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Türkaslan ise şöyle konuştu: “Bu görüşmeler neticesinde Latin Amerika ülkelerine ihracatımızı 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yani önümüzdeki dönemde bu ülkelere 1.2 milyar dolardan fazla ihracat yapmış olacağız. Firmalarımız 3 günlük süre içerisinde 150’den fazla şirket ile görüşme yaptı. Bunun geri dönüşleri bizim için çok önemli. Buraya gelen firmaların yüzde 50’den fazlası ilk defa Latin Amerika pazarına geliyor. Bu tür organizasyonların sayısını arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
PANAMA’NIN EVLERİ
Bölgede Türk çeliğine ciddi bir ilgi olduğunun altını çizen Gürkan Türkaslan, Panama tarafındaki konut projelerinde Türk çeliğinin yoğun bir şekilde kullanıldığını ifade etti. Yol, metro ve havalimanı projelerinde Türk çeliğinin yer alabileceğini kaydeden Türkaslan, “İnşaat fırsatlarında Kolombiya bölgenin en iyisi. Türk müteahhitlerle çalışmak istediklerini her zaman dile getiriyorlar. Panama aldığı inşaat çeliğinin önemli bir kısmını Türkiye’den alıyor. Küba gelişen bir yer. Karayip bölgesi ve Latin Amerika yoğun nüfuslu ve gelişen bir bölge. Bölgede yaşanan krizlerin belirli fırsatlar da yaratması mümkün” dedi.
ABD’DEN OLUMLU HABERLER BEKLİYORUZ
Türk çelik sektörünün Şili’den Avustralya’ya kadar 200 ülkeye ürün gönderdiğini anlatan ÇİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tecdelioğlu, “İkili görüşmelerin yanı sıra Latin Amerika Çelik Konferansı’na (Alacero) katılım önemli. Burası çelikçilerin buluşma noktası ve 80 ülkeden delegasyon yer alıyor. ABD’nin uyguladığı ek vergilerden önce ABD’ye 1.8 milyon ton çelik ihraç ediyorduk. Önümüzdeki günlerde olumlu adımların atılmasını bekliyoruz. Umarız, haksız olarak kaybettiklerimizi geri kazanırız. Irak’tan da normalleşme süreci sonrasında önemli iş bekliyoruz. Suriye ise Türkiye için boy gösterebilecek ve ticaret hacmi oluşturabileceğimiz pazar” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı