Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Kuşak Yol (Bri) ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı Enerji, Maden, Gıda, Tarım, Lojistik, İnşaat, Makine ve Bilişim Teknoloji sektörlerini 14-15-16 Eylül 2023 tarihleri arasın da Ankara ATO Congresium da aynı çatı altında toplamaya hazırlanıyor.
Kuşak Yol (Bri) Ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı sektörün en iyilerini bir araya getirme, devletleri yetkilileri ile görüşebilme, ilişkileri güçlendirme, iş bağlantılarını geliştirip, yeni ticari ilişkilerin kurulması ve ziyaretçilerin sektöre ait tüm ihtiyaçlarını tek çatı altında bulabilecekleri bir platform oluşturma misyonunu ile gerçekleştirilecektir.
Türkiye, kıtalar ve bölgeler arası konumu çerçevesinde bölgesel ulaştırma koridorlarının geliştirilmesine yönelik birçok girişime destek vermektedir.
Orta Koridor, Avrupa ile Asya arasında bir ticaret yolu olmakla birlikte Kuzey Koridoruna oranla daha hızlı ve daha ekonomik, iklim koşulları bakımından da daha elverişli olan, Orta koridor deniz yoluna kıyasla ulaşım süresini 1/3 nispetinde, 2.000 km daha kısa (15 gün) kısaltmaktadır.
Türkiye’den başlayarak Kafkaslar bölgesine, buradan da Hazar Denizi’ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan’ı takiben Orta Asya ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor (Orta Koridor), tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması projesinin en önemli bileşenlerinden birini oluşturmaktadır. Orta Koridor ülkemizden başlayarak, demiryolu ve karayolu bağlantılarıyla sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizine, buradan da (Hazar geçişi kullanılarak) Türkmenistan- Özbekistan- Kırgızista-Gürcistan veya Kazakistan güzergâhını takip ederek Çin Halk Cumhuriyeti’ne uzanmaktadır. Bu çerçevede, Bakü/ Alat (Azerbaycan), Aktau/Kuryk (Kazakistan) ve Türkmenbaşı (Türkmenistan) limanları Hazar Geçişindeki kombine taşımacılık için kullanılmaktadır.
Orta Koridor rotası, halen yıllık 600 milyar ABD Doları tutarında olan Avrupa-Çin ticaret trafiğinden Orta Asya ülkeleri ekonomik fırsatlar elde edilebilecektir. Özellikle Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan limanlarında lojistik merkezler ve serbest ticaret sahaları kurulması, Trans Hazar işbirliğinin gelişmesine ve derinleşmesine katkı sağlayacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı