9.715,86 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
35,49 USD USD USD
36,41 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
40,01 TRY Faiz Faiz
80,05 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,86 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,33 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,87 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.677,15 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Küresel piyasalarda jeopolitik baskı sürüyor

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşına yönelik endişeler yatırımcıların odağında kalmaya devam ederken, 3 yılı aşkın sürenin ardından faiz artırımına hazırlanan Fed'in yarınki kararları öncesinde oynaklığın yüksek seyrettiği gözleniyor.

Küresel piyasalarda jeopolitik baskı sürüyor

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşına yönelik endişeler yatırımcıların odağında kalmaya devam ederken, 3 yılı aşkın sürenin ardından faiz artırımına hazırlanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarınki kararları öncesinde oynaklığın yüksek seyrettiği gözleniyor.

Rusya-Ukrayna savaşı ve bu paralelde açıklanan yaptırımların ekonomilere etkisine ilişkin endişeler piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam etse de Çin'de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları ve Fed'in yaklaşan faiz kararının fiyatlamalara dahil edilmesiyle piyasalarda oynaklık önemli boyutlara ulaştı.

Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen müzakerelere yönelik iyimserliğin artması ve Çin'de artan vaka sayılarının talebi zayıflatacağı endişeleri emtia fiyatlarındaki geri çekilmeyi beraberinde getirirken, Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 5,7 azalışla 104,2 dolara kadar gerilemesinin ardından bugün de iki haftanın en düşük seviyesi olan 98,2 doları gördü.

Diğer taraftan Rusya-Ukrayna savaşına dair artan iyimserlik ve Fed'in yarınki toplantısında faiz artırımlarına başlayacağına kesin gözüyle bakılmasıyla tahvil piyasalarından da çıkış hızlandı. Bu durum, özellikle teknoloji ve büyüme hisseleri üzerindeki satış baskısını da artırırken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,17 ile Haziran 2019'dan sonraki en yüksek seviyeyi test etti.

Piyasalarda oynaklığın artmasıyla New York borsasında dün güne yükselişle başlayan endeksler, kapanışa yakın kazanımlarını geri verdi. S&P 500 endeksi yüzde 0,74 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,04 geriledi, Dow Jones endeksi ise önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinden günü tamamladı. Dolar endeksi dün yatay seyirle 99,1 seviyelerinden kapanmasının ardından bugün 98,9'a geriledi.

Avrupa tarafında, dün bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketini onaylarken, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle pay piyasalarında alıcılı bir seyir izlendi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,53, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,21 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,75 değer kazandı. Avro/dolar paritesi 1,09-1,10 dar bandındaki hareketini sürdürürken, bugün İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın liderliğinde düzenlenecek NATO'nun Ortak Sefer Gücü Zirvesi'ne ilişkin haber akışı takip edilecek.

Küresel çapta artan oynaklığın bu sabah Asya borsaları ile yeni güne de taşınması dikkati çekerken, Alibaba ve Tencent hisselerinde dün yüzde 10'a varan düşüşün bugün genele yayılması ile Hong Kong borsasında açılışın ardından kayıplar yüzde 7'ye ulaştı. Öte yandan bugün açıklanan verilere göre Çin'de şubat ayında yıllık bazda sanayi üretimi yüzde 7,5 ve perakende satışlar yüzde 6,7 artarak beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Pozitif verilere karşın, Çin'de artan vaka sayıları, Rusya-Ukrayna savaşına dair belirsizliklerin sürmesi ve Fed'in faiz artırım sürecinin ne şekilde devam edeceğine dair yapacağı yönlendirmelerin beklenmesi ile kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 3,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 4,3 geriledi, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise yüzde 0,1 yükseldi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da küresel pay piyasalarından pozitif ayrışmaya devam eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,69 artışla 2.088,48 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,09 artışla 14,7804'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,83 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, küresel piyasalarda tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyreden enflasyon, jeopolitik gerilimler ve yaklaşan Fed'in faiz kararı öncesinde oynaklığın arttığını söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşına dair iyimserlik artsa da henüz somut bir gelişme kaydedilmediğine dikkati çeken analistler, konuya ilişkin haber akışının gündemin odağında kalmaya devam ettiğini vurguladı.

Analistler, bugün yurt içinde konut satış istatistikleri, yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi, Almanya’da ZEW Ekonomik Beklentiler Endeksi ve ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin izleneceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksi için 1.950 puanın destek, 2.090 ve 2.130 seviyelerinin direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, şubat ayı konut satışları

10.00 İngiltere, ocak ayı işsizlik oranı

11.00 Türkiye, şubat ayı bütçe dengesi

13.00 Avro Bölgesi, ocak ayı sanayi üretimi

13.00 Almanya, mart ayı ZEW Ekonomik Beklentiler Endeksi

15.30 ABD, şubat ayı ÜFE

15.30 ABD, mart ayı New York Fed Sanayi Endeksi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Almanya ekonomisi 2024'te de daraldı

15 Ocak 2025 Çarşamba

AB, Rus doğalgazı ve alüminyuma kademeli yasak için hazırlık yapıyor

15 Ocak 2025 Çarşamba

Kasım ayı dış ticaret endeksleri açıklandı

13 Ocak 2025 Pazartesi

İnşaat maliyet endeksi kasımda yıllık yüzde 35,93 arttı

10 Ocak 2025 Cuma

Sanayi üretim endeksi kasım ayında yükseldi

10 Ocak 2025 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun