9.866,73 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
35,48 USD USD USD
36,53 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39,25 TRY Faiz Faiz
81,60 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,67 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,46 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
104,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.100,05 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Küresel piyasalarda iştah azaldı!

ABD Merkez Bankası Fed Ukrayna savaşı, parasal sıkılaştırma ve yüksek enflasyon kaynaklı risklere işaret ederek finansal piyasalarda likidite koşullarının bozulabileceği uyarısında bulundu. Küresel piyasalarda haftanın ilk işlem gününde görülen sert satış dalgasının etkisi yeni günün ilk işlemlerinde de hissediliyor.

Küresel piyasalarda iştah azaldı!

Wall Street endeksleri haftanın ilk işlem gününde Fed’in faizleri ne kadar artıtacağı ve enflasyonu dizginlemede ne kadar başarılı olabileceği, Ukrayna’daki savaş ve Çin’deki Kovid kısıtlamaları konusundaki endişelerle sert düştü.

Sırasıyla yüzde 3,20 ve yüzde 3,98 düşen S&P 500 ve Nasdaq 100 endekslerinde yeni günün ilk vadeli işlemleri artıda.

Ancak Asya’da Japon Nikkei 225 ve Hong Kong Hang Seng ekside. Çin CSI 300 hafif artışla olumlu ayrışıyor. Çin’deki toparlanma MSCI Asya Pasifik Endeksi’nin bir ara yüzde 2’ye ulaşan günlük kayıplarını kısmen de olsa telafi etmesini sağladı. Avrupa vadeli endeksleri de düşüyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi haftaya başladığı yüzde 3,14 seviyelerinden yüzde 3,03’lere inmiş durumda. Bloomberg Dolar Endeksi dünkü yüzde 0,34’lük yükselişin ardından bu sabah hafif ekside olsa da 2020’den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye yakın.

Riski enstrümanlardan kaçışla birlikte Bitcoin bir ara Temmuz 2021’den bu yana ilk kez 30 bin doların altına indi ve Kasım zirvesinden bu yana yaşadığı kaybı yaklaşık yüzde 55’e taşıdı. Petrol fiyatları ekonomik endişelerin yanı sıra AB’nin Rus petrolüne yönelik bazı yaptırım tekliflerinde yumuşaması ile 101 dolara doğru geriledi.

Fed’den likidite uyarısı

ABD Merkez Bankası Fed Ukrayna savaşı, parasal sıkılaştırma ve yüksek enflasyon kaynaklı risklere işaret ederek finansal piyasalarda likidite koşullarının bozulabileceği uyarısında bulundu.

Finansal İstikrar Raporu’nu yayımlayan Fed, “Bazı hesaplamalara göre, yakın zamanda ihraç edilmiş ABD nakit Hazine menkul kıymetleri ve hisse senedi endeksi vadeli işlemleri piyasalarında piyasa likiditesi 2021 sonundan bu yana düşüş gösterdi” değerlendirmesini yaptı.

“Geçmiş dönemlerdeki kadar aşırı olmasa da likidite koşullarında oluşabilecek ani ve önemli bir bozulma riski yüksek görünüyor” denilen raporda, “Buna ek olarak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana, petrol vadeli işlem piyasalarında likidite zaman zaman biraz gerilirken, etkilenen diğer bazı emtia piyasaları dikkate değer bir işlev bozukluğuna maruz kaldı” ifadeleri yer aldı.

Rapor ile beraber bir açıklama yayımlayan Fed Guvernörü Lael Brainard savaşın “emtia piyasasında büyük fiyat hareketlerine ve teminat tamamlama çağrılarına yol açtığını” söyledi ve büyük finansal kurumlara bulaşma riskinin altını çizdi.

Buna ek olarak raporda, “ABD’de tırmanan enflasyon ve yükselen faizler, daha genel olarak yurt içi ekonomik aktiviteyi, varlık fiyatlarını, kredi kalitesini ve finansal koşulları olumsuz etkileyebilir” denildi. Ayrıca, yüksek değerlemeler göz önüne alındığında “şoklara karşı özellikle hassas olabileceği” belirtilen ABD konut fiyatları da gündeme getirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Ticaret Bakanlığı, 678 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

20 Ocak 2025 Pazartesi

Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 13 milyar doları aştı

20 Ocak 2025 Pazartesi

Almanya ekonomisi 2024'te de daraldı

15 Ocak 2025 Çarşamba

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin üstünde

18 Ocak 2025 Cumartesi

Dubai gayrimenkul piyasası küresel yatırımcıların odağında

18 Ocak 2025 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun