Hafta sonunda yeni bir reform tasarısı hazırlayan Yunanistan'ın bu girişimi kritik toplantılar öncesinde AB çevreleri tarafından memnuniyetle karşılandı.
ABD'de geçen hafta Fed'in faizleri mevcut seviyesinde tutma ve ekonomik beklentilerde aşağı yönlü revizeye gitme kararları sonrasında dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş yaşandı.
Dolar endeksi geçen hafta son 1 ayın en düşük seviyesi 93,56'ya kadar geriledikten sonra 94'ün hemen üzerinde dengelenirken, pay piyasasında ise hafta içinde hızlı yükselişler görülse de endeksler cuma gününü düşüşle kapattı. Dow Jones Endeksi yüzde 0,6, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,5 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,3 değer kaybetti.
Analistler, endekslerdeki düşüşe gerekçe olarak hafta içindeki hızlı yükselişlerin ardından gelen kar satışlarını gösterirken, geçen hafta beklentileri karşılamayan veriler sonrasında bu haftaki veri akışının önem kazandığına işaret ediyor.
Avrupa tarafında, geçen hafta Yunanistan ile kreditörler arasındaki gelişmeler gündemin üst sıralarında yer alırken, konunun yol açtığı tedirginlikle pay piyasalarında hafta boyunca dalgalı bir seyir izlendi.
Cuma gününü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,5 düşüşle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 yükseldi, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yatay kapandı.
Dolardaki gerilemenin etkisiyle 1,1436 ile 1 ayın en yüksek seviyesini gören avro/dolar paritesi de 1,1400 seviyelerinde dengelendi.
Analistler, Avro Bölgesi'nde bugün haziran ayı Tüketici Güven Endeksi'nin takip edileceğini belirterek, bu akşam yapılacak Avro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı ve AB Liderler Zirvesi'nden gelecek açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını vurguluyor.
Asya tarafında da geçen hafta yüzde 13'ü aşan gerilemeyle yaklaşık 7 yılın en sert düşüşünü kaydeden Çin borsasında bugün tatil nedeniyle işlem yapılmıyor.
Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ), politika faizi ve parasal tabanda değişiklik yapmama kararının ardından cuma gününü yükselişle tamamlayan Nikkei endeksi ise Yunanistan'ın yeni reform tasarısı hazırlaması sonrasında yeni haftanın ilk gününde yüzde 1,3 yükseldi.
Yurt içinde geçen hafta siyasi gelişmeler piyasaların odak noktasında olurken, Fed'in faiz kararı, Başkan Janet Yellen'in güvercin açıklamaları ve ABD'de açıklanan verilerin beklentilerin altında gerçekleşmesi dolar/TL'nin 2,69 seviyelerine gerilemesini destekledi.
Dolardaki gerilemenin pay piyasalarında pozitif hava yaratmasıyla Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi de cuma gününü yüzde 0,64 artışla 82.454,38 puandan sonlandırdı.
Analistler, BIST 100 endeksinin yönü açısından yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) açıklayacağı haziran ayı faiz kararının belirleyici olacağını belirterek, Yunanistan'a ilişkin haberler ve yurt içinde yarınki milletvekili yemin töreninin ardından yaşanacak siyasi gelişmelerin bu hafta da önemini koruyacağını ifade ediyor.
Endeks için 82.500 seviyesinin direnç konumunda bulunduğuna işaret eden analistler, bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması durumunda yükselişlerin devamının gelebileceğini kaydediyor. Sonraki direncin 83.400 seviyesinde olduğunu tahmin eden analistler, olası geri çekilmelerde ilk destek seviyesinin 81.800 seviyesinde bulunduğunu ifade ediyor.
Küresel piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00 Türkiye, mayıs ayı Yurtdışı Üretici Fiyat Endeksi
10.00 Türkiye, mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi
15.30 ABD, mayıs ayı Şikago Fed Aktivite Endeksi
17.00 Avro Bölgesi, haziran ayı Tüketici Güven Endeksi
17.00 ABD, mayıs ayı 2. El Konut Satışları
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı