Küresel hurda demir tüketimi 2024 yılında 2023 yılına kıyasla %2 oranında azalarak 603 milyon tona geriledi. Bu düşüş, küresel ham çelik üretimindeki %0,9'luk düşüşle aynı döneme denk gelmekle birlikte zayıf çelik talebi, nihai ürünler için düşük fiyatlar ve dünya çapındaki fabrikalar için düşük kar marjları gibi faktörlerden etkilendi.
Steel Iran'ın raporlarına göre, hurda tüketimindeki en önemli düşüş Japonya, Güney Kore, Rusya, Meksika, Tayvan ve Kanada'da gözlemlendi. Buna karşılık Avrupa Birliği, Hindistan, Türkiye, Brezilya ve Vietnam gibi ülkelerde tüketimde artış görülmesine karşın bu artış genel düşüşü telafi etmeye yetmedi. Çin de hurda tüketiminde %0,4'lük hafif bir düşüş yaşarken, Amerika Birleşik Devletleri tüketim seviyelerini sabit tuttu.
Çin'de konut sektöründe yaşanan sorunlar çelik talebinin azalmasına ve dolayısıyla hurda tüketiminin düşmesine yol açtı. Avrupa Birliği'nde, otomotiv ve makine sektörlerindeki istikrar nedeniyle artan çelik üretimi daha yüksek hurda tüketimine yol açtı. Nispeten istikrarlı bir çelik üretimine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, hurda tüketimini sabit bir seviyede tuttu. Hindistan, artan çelik üretimi ve inşaat ve otomotiv sektörlerindeki güçlü talep nedeniyle hurda tüketiminde %6'lık önemli bir artış gördü. Japonya'da, otomotiv ve makine sektörlerindeki talebin azalması ve inşaat sektöründeki işgücü sıkıntısı, çelik üretiminin düşmesine ve dolayısıyla hurda tüketiminin azalmasıyla sonuçlandı. Türkiye, çeliğe yönelik güçlü ihracat talebi ve artan üretim nedeniyle hurda tüketiminde bir artış gördü. Ticari yaptırımlardan ve azalan iç talepten etkilenen Rusya, çelik üretiminde ve hurda tüketiminde azalma yaşadı. Zayıf çelik talebi, yüksek enerji maliyetleri ve azalan ihracatla karşı karşıya kalan Güney Kore'nin hurda tüketiminde önemli bir düşüş görüldü. Brezilya, hükümet desteği ve güçlü altyapı talebi ile çelik üretiminde ve hurda tüketiminde önemli bir artış yaşadı. Son olarak Meksika, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki otomotiv ve inşaat sektörlerinden gelen talebin azalması nedeniyle hurda tüketiminde önemli bir düşüş yaşadı.
Hurda tüketimindeki düşüş eğiliminin 2025 yılının ilk yarısında da devam edeceği öngörülmekte. Ancak 2025 yılının ikinci çeyreğinde altyapı ve otomotiv sektörlerinde artan faaliyetlerle birlikte önemli bir iyileşme beklenirken ayrıca, çelik endüstrisini karbonsuzlaştırmaya yönelik küresel çaba, gelecekte hurda tüketiminin artmasında önemli bir rol oynaması beklenmekte. Ulusal düzeyde, Çin'in çelik üretiminde olası bir düşüşle karşı karşıya kalması beklenirken, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin hurda tüketimini artırması muhtemel. Japonya ve Güney Kore'de tüketim azalmaya devam edebilir, ancak güçlü piyasa temelleri ve artan çelik üretimi nedeniyle Hindistan'da tüketimin artması olasıdır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı