Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut kredisi faiz oranlarının yıllık yüzde 9'a çekilmesi talebine gayrimenkul sektörü temsilcilerinden destek geldi.
Bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmesiyle inşaat başta olmak üzere yaklaşık 300 sektörde hareketlilik yaşanacağını ifade eden sektör temsilcileri, bu durumun Türkiye ekonomisine domino etkisi yapacağı görüşünü dile getirdi.
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, yaptığı değerlendirmede, Emlak Konut ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası ekonominin çarklarının dönmesi ve inşaat sektörünün canlılığını koruması amacıyla başlattığı kampanyaların satışları hareketlendirdiğini ifade etti.
Kurum, Emlak Konut olarak durağan bir dönemde fedakarlık yapmak gerektiğini düşünerek başlattıkları kampanyada faiz oranını yıllık yüzde 8,4'e düşürdüklerini, kampanya kapsamında dün akşam itibarıyla 30 projede 1.000'in üzerinde bağımsız bölümün satıldığını ve 650 milyon liraya yakın ciro elde edildiğini bildirdi.
Kurum, "Konut kredisi faiz oranlarını düşürmenin satışları hareketlendirdiğini şu anda canlı olarak görüyoruz. Biz, yaptığımız fedakarlığın tüm sektörlere yayılması gerektiğini söylüyoruz. Gün, fedakarlık günüdür. Şu süreçte tüm sektörler üzerine düşeni yapmalıdır. Buna ilişkin hemen hemen tüm sektörlerde bu tarz çalışmalar var." diye konuştu.
Konut kredisinde faiz düşüşünün tüm sektörlere faydası olacağını dile getiren Kurum, şunları kaydetti:
"Konut sektörü Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, 300'e yakın sektörü doğrudan veya dolaylı etkiliyor. Burada diğer sektörleri de tetikliyoruz. Mesela bir kampanya yaptığınızda basın ve yayın organları da işin içine giriyor. İnşaatlarımız devam edince demirciler, betoncular, kalıpçılar işin içine giriyor. Şantiyelerimizde çalışan işçiler, ustalar mahallesinde alışveriş yapıyor. Camcısı, pimapencisi, yani kimi söylerseniz söyleyin, herkes kazanıyor."
"Bu dönem kar dönemi değil"
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da bankaların konut kredisinde faiz oranlarını düşürmesine ilişkin çağrısı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederek, faiz oranlarının bir an önce yıllık yüzde 10'un altına düşmesi gerektiğini söyledi.
Torun, mevcut oranlarla yatırım yapmanın zorluğuna işaret ederken, GYODER'in de Emlak Konut ile böyle bir dönemde kampanya başlattığını, bu kampanyaların devam etmesi için bankaların destek vermesi gerektiğini söyledi.
Torun, "Bu dönemi bir seferberlik olarak düşünmemiz lazım. Kar zamanı değil. Siyasetin normalleşmesi için nasıl büyük bir gayret ve çaba varsa, bizler de müteşebbisler olarak ekonominin normalleşmesi için elimizden geleni yapmalıyız, yapacağız. Mesela döviz mevduatı olanlara bunu bozdurmalarını, yurt dışında parası olanlara onu ülkeye getirmelerini söyledik." ifadelerini kullandı.
"Ekonomiye sahip çıkarak burada da bir tarih yazmamız gerekiyor"
Bankaların kar peşinde koşmanın ötesinde ülke ekonomisine destek vermesini istediklerini dile getiren Torun, "Yatırımcıya destek vermek, ekonominin çarklarının daha hızlı dönmesini, istihdamın, üretimin artmasını sağlamak bir yurttaşlık görevidir, bir vatanseverliktir." dedi.
Aziz Torun, insanların 15 Temmuz gecesi bu ülkeyi savunmak için şehit olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Onların hayatını feda ettiği bir dönemde biz de fedakarlık etmeliyiz. Karlarımızdan vazgeçmeliyiz. Hepimiz bu fedakarlığı yaparsak eminim ki kısa zamanda çok daha farklı bir ekonomik ivme kazanacağız. Bu ekonomik ivmeyi kazanmaya ihtiyacımız var. Dünya kamuoyu önünde de istikrarlı bir ekonomi algısını sağlayalım. Bu sayede yurt dışından yeni kaynakların, fonların, yatırımların Türkiye'ye gelmesini sağlayacağız. Turizm, üretimimiz ve ihracatımız artacak ve Türkiye, belki hedeflediği büyüme rakamının üzerine çıkacak. Ekonomiye sahip çıkarak burada da bir tarih yazmamız gerekiyor."
"Faiz oranlarının yüzde 9'un altına çekilmesi gayet mümkün"
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise konut satışları üzerindeki en önemli etkenlerden birinin kredi faiz oranları olduğuna dikkati çekerek, Emlak Konut'un başlattığı kampanyanın bunu teyit ettiğini söyledi.
"Faiz oranlarının düşme eğiliminde olması bile bekleyen talepleri harekete geçirdi." diyen Durbakayım, faiz oranlarının yıllık yüzde 9'un da altına çekilmesinin "gayet mümkün" olduğunu vurguladı.
Durbakayım, "Şu anda Türkiye'deki bankalar sendikasyon kredisi kullanıp bunu yurt içinde konut, otomobil ve bireysel gibi kredilere tahsis ediyorlar. Türkiye'de kullandırılan konut kredisinin kaynağı sendikasyon kredisi. Ancak mortgage kredisi devreye girerse faiz oranları çok aha düşük olur." şeklinde konuştu.
"Finans sektörü de faiz oranlarında fedakarlık yapmalı"
Nazmi Durbakayım, şu anda sektörde devam eden, 86 projede 56 binin üzerindeki konutu kapsayan yüzde 0,70 faiz oranlı ve 120 ay vadeli kampanyanın yükünü müteahhitler ve Emlak Konut'un çektiğini belirterek, "Herkes elini taşın altına koymalı. Finans sistemi de bu birlik ve beraberliğin içerisinde olduğunu göstermek için faiz oranlarında fedakarlık yapmalı." dedi.
Kredi faiz oranlarının düşmesiyle konut satışlarının ivme kazanacağını vurgulayan Durbakayım, "Konut sektörü 300 civarında sektörü kontrol altında tutuyor. 500 milyar dolara yakın GSMH içinde konut sektörünün payı yüzde 5'lere yaklaşmış durumda. Konut sektörünün harekete geçmesi demek, ekonomide domino etkisi yaşanması demek. Ekonominin çarkları hız kazanır." ifadelerini kullandı.
Durbakayım, vatandaşların 3 temel ihtiyacından en önemlisi olan konut ihtiyacının karşılanmasının önemine değinirken vatandaşların büyük bölümünün kendi evinin sahibi olmadığına vurgu yaptı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı