Nevita International Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, Türkiye'den konut alan yabancıların iç dizayn, mobilya ve beyaz eşya gibi ev eşyasına 150 bin lira harcadığını belirterek, "2020'de aldığı evde yaşamayı tercih eden yabancılar, sadece eşya için de 4,3 milyar lira harcadı." dedi.
Akbal, 2020'de yabancılara 40 bin 812 adet konut satıldığını anımsatarak, bu alanda Türkiye'nin, önceki yıla göre en az kayıp yaşayan ülkeler arasında başı çektiğini söyledi.
Türkiye'nin yabancıya konut satışında her geçen yıl daha iyi noktaya gittiğini, Avrupa'daki rakip ülkeleri geride bırakmaya başladığını aktaran Akbal, İstanbul'un yabancıya satışta başı çektiğini kaydetti.
Akbal, her geçen yıl yabancıya konut satışı yapılan illerin sayısının arttığını, vatandaşları Türkiye'den ev alan ülke sayısının ise 180'i aştığını bildirdi.
Yabancıların, 2020'de Türkiye'de aldıkları konut başına ortalama 151 bin dolar ödediğini, toplam rakamın ise 6,2 milyar doları bulduğunu aktaran Akbal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yatırımcılar, sadece konuta para ödemedi. Bunun yanı sıra ev eşyası için de ciddi bir rakam ayırdı. Türkiye'den konut alan yabancılar, iç dizayn, mobilya, beyaz eşya ve küçük ev aletleri gibi ev eşyasına ortalama 150 bin lira harcadı. Yabancıların yüzde 70'i aldığı evde oturuyor. Dolayısıyla geçen yıl 28,6 bin yatırımcının aldığı evde oturduğunu düşünüyoruz. Araştırmalarımızdan ortaya çıkan verilere göre, 2020'de aldığı evde yaşamayı tercih eden yabancılar sadece eşya için de 4,3 milyar lira harcadı."
"Yaşam ve diğer harcamalarla birlikte 6 milyar lirayı aştı"
Faruk Akbal, konut alan yabancıların yıllık ortalama 2,5 ay kaldığı Türkiye'de bu süre içerisinde ev eşyası dışında yaşam, seyahat, yemek, sosyal faaliyet gibi ihtiyaçlar için de önemli kaynak ayırdığını belirterek, "Burada da 2 milyar liraya yakın bir harcama olduğunu, dolayısıyla yaşam ve diğer harcamalarla birlikte toplam rakamın 6 milyar lirayı aştığını düşünüyoruz." diye konuştu.
Türkiye'de turist başına düşen gelirin 700 doların altında bulunduğunu ancak konut alan yabancıların harcama tutarının çok daha yüksek olduğunu aktaran Akbal, ekonomiye çok ciddi katkı sağlanan bu alanda daha fazla tanıtım yapılması ve sektör paydaşlarının iş birliğini artırması gerektiğini söyledi.
Salgın sürecinde başlayan online tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam edilmesi çağrısında bulunan Akbal, "Türkiye, salgınla mücadelede sağladığı başarı sayesinde konut satışında daha az kayıp yaşadı. İlk 2 ayda istediğimiz rakamlara ulaşamasak da önümüzdeki aylarda rakamların hızla artacağı kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı