Konkordato Takip sitesinin verilerine göre, 2023 yılı boyunca toplamda 1.516 konkordato talebi gelirken, 2024’ün yalnızca ilk 7 ayında bu rakamı aşarak 1.554’e ulaştı. Ayrıca, mahkemeler yılın ilk yarısında 55 iflas kararı verdi.
En fazla başvuru İstanbul'dan
Konkordato taleplerinin coğrafi dağılımına bakıldığında, İstanbul en fazla başvuru yapılan il oldu. İstanbul’u Ankara takip ederken, Bursa da üçüncü sırada yer aldı. Bu durum, büyük şehirlerdeki ekonomik baskıların ve sektörler üzerindeki finansal zorlukların artarak devam ettiğini gösteriyor.
İnşaat sektörü en riskli alan
Konkordato taleplerinin sektörel dağılımına göre, en fazla başvurunun inşaat sektöründen geldiği belirlendi. Bu dönemde 398 inşaat firması konkordato talebinde bulundu. İnşaat sektörünü, tekstil ve akaryakıt istasyonları izledi.
İlk defa halka açık bir şirket korkordato ilan etti
İlk defa borsada halka açık bir şirket Mega Polietilen’in konkordato ilan etmesi piyasada şok etkisi yarattı. Mega Polietilen Köpük San. ve Tic. A.Ş. ve şirketin yönetim kurulu başkanı Eda Özhan’ın talebi üzerine Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi, şirket ve sahibine 3 aylık geçici mühlet verdi.
Geçici Mühlet’ içinde yapılacak inceleme sonucunda bir yıllık ‘Kesin Mehlin’ verilmesini isteyen Mega Polietilen A.Ş., 2005’te kurulduğunu 2012’de halka arz edilerek BİST Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmeye başladığını belirtti.
Dilekçede firmanın mali tablosu ile ilgili şu bilgiler verildi:
-Şirketin mali tablolarında yer alan sermayesi 275 milyon TL olup, tamamı ödenmiştir.
-Sermaye Düzeltme Olumlu Farkları Hesabında kayıtlı tutar ise 454 milyon 844 bin TL’dir.
-Bu durumda firmanın ödenmiş sermayesi 729 milyon 844 bin TL’dir.
-Firma borsada işlem görmekte olup B grubu hisselerin bir kısmı da dışarıda hissedarların elindedir.
-Şirketin iki tane iştirak halinde olduğu firma bulunmaktadır. Mega Örme Dış Tic A.Ş'nin yüzde 100’ü ve Mega Hazır Giyim San ve Tic A.Ş'nin yüzde 100’ü yine Mega Polietilen A.Ş.'ye aittir.
Firma konkordatoya gitme nedeni şu şekilde açıkladı;
“Firma olarak gerek piyasa alacaklılarının, gerek ise SPK yolu ile şirkete hisse alımı ile sermaye katkısı sunan hissedarların haklarının ve alacak tahsil kabiliyetlerinin korunması, yapılmış olan milyarlarca lira yatırım ve ülkeye sağlanan istihdamın, firmaya yapılmış milyarlarca lira yatırımın bir anda buharlaşmaması için firmanın koruma altına alınması gerektiğine karar vermişlerdir. Firma ile yapılan görüşmeler ve mali tabloların detaylı incelenmesi sonucunda alınabilecek en doğru ve aktif önlemin konkordato başvurusu olduğuna karar verilmiş, şirket yönetim kurulu da bu yönde karar almıştır.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı