9.724,50 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
35,13 USD USD USD
36,48 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,45 TRY Faiz Faiz
73,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,75 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,12 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
353,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.628,71 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kıyı Ege’nin Hazır Beton Liderlerinden TAŞYAKAN A.Ş

Hazır betonun öncülerinden Taşyakan A.Ş ile piyasa sohbeti gerçekleştirdik. Taşyakan A.Ş Genel Müdürü Levent Taşyakan insaatnoktasi.com ziyaretçilerine özel sorularımızı yanıtladı.

Kıyı Ege’nin Hazır Beton Liderlerinden TAŞYAKAN A.Ş

Öncelikle sizi ve şirketinizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1925 yılından beri inşaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Kökleri Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında başlayan kireç üreticiliğine uzanıyor. Kurumsallaşma yolunda ilk atılan adım 1997 yılında resmi kuruluşla gerçekleşti. Merkezi Söke’de bulunan ve kireç üreticiliği ile başlayan ve kuşaktan kuşağa süre gelen grubumuzun üçüncü kuşak temsilcileriyiz. Verilen hizmeti diğer yapı malzemelerine de taşıyarak inşaat sektörünün hizmetinde hızla büyümeye devam ediyoruz. 2011 yılına kadar sadece inşaat malzemeleri satış ve pazarlamasını gerçekleştirirken 2011 yılında hazır beton üretimine geçtik. BETONTAŞ Hazır Beton santralini kurduk. Söke, Akbük, Seferihisar, Germencik ve Bornova’da olmak üzere toplam beş tane santralimiz var. Bunun dışında müteahhitlik yapıyoruz. Yap-sat şeklinde bir işleyişimiz var taahhütlü ilerlemiyoruz. TAŞYAKAN Gayrimenkul ismiyle faaliyet gösteriyor. İnşaat malzemeleri şirketimizin dokuz tane ana bayiliği mevcut. Güney kıyı Ege Bölgesi’nde ana dağıtıcı ve toptancılığını üstleniyoruz. Aynı zamanda Söke, Kuşadası ve Didim bölgesinde perakende satışta gerçekleştiriyoruz. Ekipman kanadında oldukça güçlüyüz. Sevkiyatlarımızın lojistiğinin tümüne yakınını kendi araçlarımız ile gerçekleştiriyoruz. Betonda %100 bizim tarafımızdan nakliyat sağlanıyor. Gerek hammadde taşıması gerekse ürün taşımasının tamamını biz gerçekleşiyoruz. İnşaat malzemesi kanadında ise %80’ini kendi araçlarımızla yapıyoruz.

Ürün gruplarınız ve yeni ürünleriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Ürünlerin lojistiğini gerçekleştiriyor. Demir, çimento, gaz beton, duvar malzemesi alçı gibi ürünlerin kendi kategorilerinde lider olan firmaların bayiliğini üstleniyoruz. Türkiye çapındaki en iyi markalarla iş birliği içerisindeyiz. Ege Bölgesi dağıtımlarını gerçekleştiriyoruz. Bu ürünleri hem son tüketiciye hem de ticaret firmalarına teslim gerçekleştiren işleyiş ağına sahibiz. Kurumsal bir yapı içerisinde ilerlemeye devam ediyoruz.

 


Betontaş Hazır Beton için görüşmeye devam edecek olursak işleyiş hakkında bilgilendirebilir misiniz?

Başarılı bir idari kadroyla çalışıyoruz. Genel müdürden başlayıp şef operatöre uzanan uzman bir kadroya sahibiz. Satış pazarlamanın dışında %100 kurumsallığa ulaştık. 2011 yılında hazır beton üretimi amacıyla kurulan BETONTAŞ Hazır Beton Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ilk olarak aynı yıl Aydın Söke’deki hazır beton tesisi ile başladık. Başlangıçta bölgesindeki beton kullanıcılarının ilgi ve beğenisini çekmiş, olumlu geri dönüşler sonucunda Aydın-Ortaklar ve Milas- Akbük tesisleriyle hizmet ağını genişletmeye devam ettik. Müşteri odaklı hizmet sağlayıp kalite standartlarına uygun işleyiş ile devam ederken gelen taleplerle büyüme kararı alıp İzmir-Seferihisar ile İzmir-Bornova’da kurduğu tesislerle bölgesel pazarda hızlı bir yer edindik.
Kısaca vizyonumuzu özetlemem gerekirse güçlü filosu ve sektörde deneyimli kadrosuyla bölgenin en prestijli yapılarında var olmayı ve kaliteden ödün vermemeden işleyişi sürdürmeyi benimseyip bu doğrultuda çalışmayı ilke edindik.


Türkiye’ye genel olarak baktığımız da kullanılan beton kalitesi değerleri hangi noktalarda? Firma olarak sizin ilerleyişiniz nasıl gelişti?

Gözlemlerim doğrultusunda şunu söyleyebilirim ki bir olay yaşanmadan tedbir alma konusunda zayıfız. Bir olay yaşamadan önce yapılması gereken kaliteyle ilgili gerekli hamleleri ve kontrolleri yapmaktır.1999 yılında yaşanan depremle beraber Türkiye’de yapı konusunda sadece betonda değil genel olarak tüm yapıda bir değişim yaşandı. O değişimden önce hazır beton yapımı 1990’lı yılların başında başlanmasına rağmen 1999 yılında yaşanan depreme kadar el ile yapılan beton yasaklanmamıştı ve bu yüzden hem geri planda kalmıştı. Eski usul işlem yapılıyordu. Depremle birlikte el ile döküm yasaklandı ve hazır beton zorunlu hale gelince hazır betonunda konumu ve sektördeki yeri değişti. Değiştikten sonra kalitenin artması da beraberinde gelişti. Sektörde değerlenen hazır beton konumunu çok farklı yerlere taşıdı. Kaliteli üreticilerle birlikte Türkiye’de başarı seviyesini arttırdı. Biz de 2011 yılına kadar Batıbeton’ un bayiliğini yapıyorduk. Bu süreçte hazır betondaki kalite hızlı bir şekilde oturmadı bir süreç yaşadı. Sonrasında sıfırdan bir marka oluşturduk. Söke’de ilk tesisimizi bir pompa dört mikser ile açtık. Şimdi on iki pompamız kırk küsurat mikserimiz ve beş tesisimiz var. Marka olduğumuza inandık ve bu doğrultuda sağlam adımlarla ilerliyoruz. Gerekli ivmeye geldik. Rakiplerimize göre marka değerimizin ve kurumsal yapımızın ileride olduğunu düşünüyoruz ve gözlemliyoruz.


Atıklarınız, Sürdürülebilirlik ve enerji geri kazanımı çalışmaları kapsamında herhangi bir faaliyet gösteriyor musunuz?

Evet gösteriyoruz. Hatta İzmir’de birinci ya da ikinci olduğumuzu düşünüyorum. Yaklaşık iki yüz elli bin liraya mal olan bir sistem kurduk. Artan betonların hiçbirini zayi etmeden buradan betonu geri dönüşüme boşaltarak çimento suyu ve mıcırını ayırarak hem şılamı kullanıyoruz hem de mıcırı ayrıştırdığımız için tekrardan beton yapımında kullanıyoruz. Bu sistemi uygulayan beton tesisi sayılı denilebilecek kadar az. Çoğu atık olarak doğaya bırakılıyor. Bir iki yıl içerisinde aldığınız geri kazanımlarla maliyeti çıkarabileceğiniz bir sistem mevcut.

Fiyat politikalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Neden açık fiyatlar verilmiyor? Sektördeki rekabet ne boyutta?

Vadeli satış ve risk yüksek. Hazır beton ürünü inşaat malzemeleri kalemi içerisindeki konumu değersizleşti. Talepten farzla arz olması bunun en büyük sebebi. 2017 yılının sonundan sonra ülke genelinde yaşanan ekonomik krizlerden en çok etkilenen inşaat sektörü. Bir anda durmasıyla birlikte bu kez talep artışın gelen kapasite artışı boşa çıktı ve arz fazlası oluşmuş oldu. Şu an arz çok talep az. Bu yüzden fiyatlar otomatik olarak aşağı düşüyor. Denge çok fazla değişmesede işleyişe göre fiyatlandırılma sağlandığı için rekabet fazla bu şekilde yorumlayabilirim. Bir fiyat listesi var ancak demirdeki gibi sayılı bölgenin belirlediği bir fiyat söz konusu değil. Çok sayıda firma olduğu için koordinasyonu sağlayıp tek fiyat verebilmek çok mümkün değil.


2019 yılı sizin için nasıl geçti? Kısa bir değerlendirme alabilir miyiz?

2019 yılında zarar etmeyen hiçbir beton santrali yok. Eğer başa baş çıkarsa zarar etmediğimiz için seviniyoruz. Bu tarz kriz zamanları karardan ziyade zararsız atlatmayı başarabilmek önem arz ediyor. Sektör zor günler geçirdi.

Beton sektörünün 2020 yılından beklentileri neler?

2019’a göre daha iyi olacağını düşünüyoruz. 2010-2018 yıllarındaki canlılığı tekrar yakalamak zor olsa da düşen konut kredi faizleri ile birlikte şimdiden hareketlilik sağlamaya başladı. 

Sizce Türkiye’nin alt yapı problemi var mı? Varsa Türkiye Hazır Beton Birliği’nin şehirlerin alt yapıları konusunda bir çalışması var mı?

Kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliği alt yapıda sorun yaratabiliyor. Her kurum bir seferde düzenlenen boyutta alt yapı çalışmaları gerçekleştirirse sorunların daha kolay çözüleceğini var sayıyorum. Yirmi-otuz yıl sonrası düşünülüp planlanarak çalışma yapıldığı taktirde sorun kalmayacaktır. Mikro düzeyde ele alınabilecek bir problem değil. Bu yüzden görselliğide hesaba katarak ülkece ele alınması gereken bir konu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Yıldız Entegre, Anadolu 500’de üçüncü sırada yer aldı

10 Aralık 2024 Salı

Kasım ayında limanlarda elleçlenen yük miktarı yüzde 13,7 arttı

11 Aralık 2024 Çarşamba

Fransa, Suudi Arabistan'a 17,4 milyar dolar yatırım yaptı

9 Aralık 2024 Pazartesi

İMSAD: İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi 3. Çeyrekte Yüzde 2,2 Azaldı

6 Aralık 2024 Cuma

Oyak Çimento’nun hazır beton tesisi yatırımı için ÇED kararı açıklandı

6 Aralık 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun