Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, NTV’de konuk olduğu programda bakanlık çalışmaları ve inşaat sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 5 yılda 600 bin civarında yenilenme yapıldığını ifade eden Özhaseki, bu sayının yeterli olmadığını söyledi.
Kentsel dönüşümün nasıl olması gerektiğiyle ilgili olarak Şehir Şurası’nı toplayarak 10 ay boyunca ilgili taraflarla aynı masa etrafında bir araya geldiklerini ifade eden Özhaseki, çıkan sonuçlar noktasında hazırlanan esaslarla sektörde büyük bir dönüşümün yaşanacağını ifade etti.
Yerinde dönüşüm ve alan bazlı dönüşüm esaslarının bu toplantılar sonrasında ortaya çıktığını belirten Özhaseki, “Bizim burada bakanlık olarak belediyelere ve dönüşüm yapanlara nasıl destek vereceğimiz belli. Bizim şu anda İstanbul ve Türkiye için A Planı, B Planı, C Planımız hazır”dedi. İlgili düzenlemelerin ve çalışmaların 2018 yazında uygulamaya geçeceğini de belirten Özhaseki; “Çalışmalara başlamamızla birlikte yer yerinden oynayacak ve bu 10 sene boyunca sürdüğünde en az Japonya kadar güvendeyiz diyebileceğiz” dedi.
“FİKİRTEPE’Yİ ÇÖZECEĞİZ”
İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğü ancak çok sayıda müteahhidin çalışmaları bırakmasıyla birlikte vatandaşların mağduriyet yaşamasına yönelik görüşlerini de aktaran Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili sıkıntıların tümünün Fikirtepe’de yaşandığını belirtti. “Orası bir laboratuar gibi… Yoğunluk artmış, müteahhitle savaş başlamış, mahkemelik olunmuş”diyen Özhaseki, mağduriyeti yaratan bir kesiminde bazı vatandaşlar olduğunu söyledi. Özhaseki; “Vatandaş önden gelen müteahhite imza atmış sonra gelen daha fazla veriyor diye ona da imza atmış sonra mahkemelik olmuş. Bazı vatandaşlar “sen diğerlerinden onay al ben veririm” demiş. Müteahhit onayı alınca “ben 3 daire isterim” demiş…. Hal böyle olunca ortalık karıştı. 500 vatandaş evini vekalet verip yıkmış bir tanesi orada duruyor. 499 adam dışarıda, müteahhit hepsine kira ödüyor. Çoğu emekli,dar gelirli insanlar siz orada daha fazla alabilmek için insanları mağdur ediyorsunuz”dedi.
“UYANIK MÜTEAHHİTLER TOPU BİZE ATIYOR”
Vatandaşların yaşadıkları bu sıkıntıları çözmek için devletin elini taşın altına koyduğunu belirten Özhaseki, projeleri yapıp en kısa zamanda teslim edeceklerini ifade etti. Bazı vatandaşların ve müteahhitlerin Fikirtepe’de devletin elini taşın altına koymasının ardından kendi bölgeleri içinde talepte bulunmaya başladıklarını vurgulayan Özhaseki; “Bakanlığı Müteahhit Bakanlığı’na çevirmek istemiyorum ama Fikirtepe’de elinizi taşın altına koydunuz. Bizim bölgeler ne olacak diyenler var… Bir yandan da bazı uyanık müteahhitler iş kötüye gitti baktı altından kalkamıyor vatandaşa; “gidin bakanlığı yorun”deyip topu bize atıyorlar”diyerek serzenişte de bulundu.
“2000 ÖNCESİ YAPILAN ÇOK KATLI BİNALAR RİSK ALTINDA”
İçerisinde bulunulan haftanın Deprem Haftası olması sebebiyle Türkiye’yi ve özelde İstanbul’u bekleyen deprem riski ile ilgili açıklamalarda da bulunan Bakan Özhaseki; “Tam anlamıyla iyiyiz demek için binalar yüzde 100 güvende olmalı ama şu an bu noktada değiliz”dedi. Özellikle 2000 yılı öncesinde, eski yönetmeliğe göre yapılan binaların risk altında olduğuna vurgu yapan Özhaseki, bu rakamın Türkiye genelinde 7,5 milyon bina olduğunu söyledi. Depreme karşı belediyeleri ve vatandaşları uyarmayı kendilerine bir görev olarak gördüklerini belirten Özhaseki, akademisyenlerin ve verilerin doğruladığı gibi İstanbul’da 7 ve üzerinde bir deprem beklendiğini söyledi. Bu depremin sahil şeridi ve özellikle Avcılar bölgesini etkileyeceğini ifade eden Özhaseki, 2000 yılı öncesinde yapılan 5-6 katlı binalarda riskin çok daha yüksek olduğunu vurguladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı