30 Ekim 2020’de İzmir’de yaşanan 6,9 şiddetindeki deprem sonrası 78 bin konut hasar aldı. Özellikle ağır ve orta hasarlı binalar yıkıldı fakat birçoğu yapılamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ağır ve orta hasarlı evler için yüzde 20 emsal artış kararı aldı fakat hala uygulamaya alınamadı.
Emsal artış kararının uygulanmamasının yanı sıra inşaat maliyetlerinin hızla artması nedeniyle deprem nedeniyle yıkılan birçok ev hala yapılamadı. Deprem nedeniyle evleri yıkılan bazı apartman sakinleri Müteahhitlerle sözleşme yapan
Hatta sözleşme yapan bazı müteahhitler inşaat maliyetlerinin aşırı artışı nedeniyle sözleşmelerini feshedip inşaat yapımını durdurdu. Özellikle Karşıyaka, Bayraklı ve Alsancak bölgesinde yıkılmış ama yapılmayı bekleyen arsalar ile doldu.
"İNŞAAT YAPAMIYORUZ"
İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım ile inşaat sektörünün son durumunu ve İzmir’de ki kentsel dönüşümün başlayamama nedenlerini konuştuk:
“Şu an için herhangi bir inşaat yapamıyoruz. Fiyatlarda her gün bir oynaklık söz konusu. Hem dernek olarak hem de federasyon olarak sürekli sahadayız. Ne yeni inşaatı görüyorum ne de arkadaşlarımdan duyuyorum. Belediyeye de gidiyoruz. İnşaat ruhsatlarında da ciddi düşüş var. Şu an piyasada ölü toprağı serilmiş gibi. Demir, beton, vitrifiye, mdf… aklınıza ne ürün geliyorsa onunla alakalı fiyatlar sürekli artıyor ve bir istikrarsızlık var. Örneğin dolar 15 TL’de stabil olsa, fiyatlar da yerinde kalsa yine bir nebze olsun bir şey yapılabilir. İnşaat maliyeti hesabı yaptığımız zaman yüzde 5 yanılma payımız olurdu. Bugün maliyet hesabı yapsanız 1 ay sonra 17 Ocak’ta yüzde 7 değişecek.
Bugün yaklaşık olarak arsa payı da dahil 1 milyona yaklaştı 100 metrekare bir dairenin maliyeti. Bunun içinde otopark, sığınak dahil değil. Tabi fiyatlar bugün böyle. Şimdi fiyat analizi, maliyet hesabı yapamıyoruz.
Ayrıca piyasayı da gözlemliyoruz. Biz karı koca çalışan memura çok rahatlıkla konut satabiliyorduk. Birinin maaşı krediye gidiyordu, birinin maaşıyla da geçinebiliyorlardı. Günümüzde baktığımız zaman inşaat maliyetleri yüzde 100 arttı da memurların maaşları yüzde yüz artmadı. Tamam ürettik paramı tam koruyup kar etmem için dairemi bir milyon 300 bine satmam gerekiyor. Bunu İzmir’de kaç kişiye satabilirim. Satıp yenisini yapmam lazım ki bu işten para kazandım diyebileyim. Kısır bir döngünün içerisinde bekliyoruz.
Her şeye rağmen Türkiye’nin genç bir nüfusu var, konut ihtiyacı var. Sektör bir yerde toparlanacaktır.
Depremden sonra yıkılan evlerin yenisinin yapılamadığını görüyoruz. Ana nedeni ise emsal artışı bekleniyor. Yüzde 20 emsal artışı depremzedelerin ev yaptırmasını kolaylaştıracaktır çünkü maliyetler fazlasıyla arttı.
Maliyet artışları nedeniyle sözleşmelerini fesheden müteahhitler de var. Çünkü öngörülemeyen bir durum var ortada. Geçen yıl demirin tonu 3 bin liraydı bugün 12 bin lira yani 4 kat artmış durumda. 78 bin konut hasar aldı, şimdi bunlar ne kadar daha mağdur olacak.“
Haber: Nihal Özken
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı