EYG Grup İcra Kurulu Başkanı ve Eski KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, çoğunlukla yerinde bina yapımı şeklinde süren kentsel dönüşümün markalı müteahhitlerden, çok mahalle arasındaki küçük müteahhitlerin önünü açtığını söyledi. Çelik, diğer yandan binası yenilenen insanların aynı yerde kaldığını ve bu gelişmenin büyük site projelerine talebi yavaşlattığını kaydetti.
Gazetecilerle biraraya gelen Ömer Faruk Çelik, mahalle arasındaki dönüşümü değerlendirdi. Çelik, markalı konut satışlarının azalmasında mahalle arasında yapılan kentsel dönüşümün etkili olduğunu belirtti. Çelik, “Bugün artık her mahallede dönüşüm yaşanıyor. Yaşanan bu dönüşüm ise büyük markalardan çok mahalle arasında konut yapan küçük müteahhide yaradı” dedi. Çelik, eskiden bir mahallede geliri yükselen birisinin bir siteye, daha fazla geliri yükselenin ise daha iyi bir siteye taşındığını belirterek, “Şimdi kentsel dönüşümle birlikte evi yenilenenler siteye taşınmak yerine yeni binasında kalıyor. Bu da büyük markaların önünü kesiyor” diye konuştu.
Dönüşüm, pazara giren firma sayısını 3 kat artırdı
Satışlara etki eden bir diğer unsurun ise pazardaki üretici sayısı olduğunu belirten Ömer Faruk Çelik, “Üretici sayısı alıcı sayısını geçti. Dönüşümle birlikte pazara giren firma sayısı 3 kat arttı” dedi. Satışları artırmanın yolunun kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara çıkarmaktan geçtiğini ifade eden Çelik, kentsel dönüşümde yeni bir model önerdi. Gelir seviyesi yüksek bölgelerde kat karşılığı yerine apartman maliklerine kendi binalarını dönüştürecek bir çözüm getirilmesini savunan Çelik, “Örneğin Bağdat Caddesi gibi gelir seviyesi yüksek ana bölgelerde gelir seviyesi yüksek kat malikleri dönüşümü kendi yapmalı.
Gerçek deprem riski olan yerlerde ise rezerv alan oluşturularak müteahhitler ve devlet eliyle dönüşüm yapılmalı” diye konuştu. Çelik, kentsel dönüşümün hızlanması için herkesin fedarkarlık yapacağı bir modele gereksinim duyulduğunu belirterek, “Kamu, üretici ve hak sahipleri fedakarlık yapmalı. Diğer türlü sadece ev yaparsınız fakat kente bir şey katamazsınız” dedi.
‘Sen ev al biz üstüne para verelim’ modeli tutmadı
Ömer Faruk Çelik, ‘sen ev al biz üstüne para verelim’ modelinin tutmadığını söyledi. “Bu modeli siz satamadığınız için üstüne para veriyorsunuz şeklinde anladılar. EYG olarak kendi projelerimizde bu modelle 30-40 tane ev sattık. Ancak diğer projelerde bunu anlatamadık” diyen Ömer Faruk Çelik, bu nedenle modelin ismini değiştirerek taksit desteği şekline çevirdiklerini söyledi. Çelik, yeni modelde ise ilk bir yıl içinde kredi kullananlara destek verdiklerini söyledi.
Ümraniye’deki projeden 420 milyon TL bekliyor
Ömer Faruk Çelik, Başakşehir’de satışları devam eden projelerinin dışında Ümraniye Hamza Yerlikaya Bulvarı üzerinde yeni bir projeye başlayacaklarını açıkladı. 50 bin metrekareye yakın büyüklüğe sahip arsa üzerinde yapılacak projede 2+1 ve 5+1 arasında yaklaşık 240-250 konut ve ticari alan planlanıyor. Projede 8-10 katlı, 8 adet blok olacağını kaydeden Çelik, sadece projenin Şile Otobanı’ndan görünen yüzü için 1 adet 4-5 katlı blok düşündüklerini söyledi. Çelik, projenin satışından yaklaşık 420-445 milyon TL gelir beklediklerini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı