Mobilya sektörünün yeni pazarlara ulaşması için yoğun olarak çalışan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörün en temel beklentisinin KDV indiriminin kalıcı hale gelmesi olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıl bu uygulama sayesinde iç pazarın yüzde 30’dan fazla büyüdüğünün altını çizen Güleç, sektörün Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu ve istihdam, yerel kalkınma, üretim, ihracattaki başarısıyla bunu kanıtladığını belirtti.
“Orta Ölçekli Mobilya İhtisas Üsleri projesi ve Pazar Seni Bekliyor – 6000 İhracatçı projelerimize destek bekliyoruz”
Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’nın öngördüğü en az yüzde 10 indirimle birleşen KDV indirimi sayesinde mobilya alımının kolaylaştığını söyleyen Güleç, “Bugün 2.500 TL’lik bir koltuk 1.500 TL’ye alınabiliyor. Bu önemli bir indirim. Dolayısıyla, bu kararın kalıcılaştırılmasının çarpan etkisi düşünüldüğünde Türkiye ekonomisine büyük ve kalıcı bir katkı sağlanacaktır. Bununla birlikte, Federasyon ve İhracatçı Birliği olarak hazırlamakta olduğumuz Orta Ölçekli Mobilya İhtisas Üsleri projesi ve Pazar Seni Bekliyor – 6.000 İhracatçı projelerimize devletimizin hususi desteklerini beklemekteyiz. Bu iki proje sektörümüzüm hem ölçeğinin kurumsal ölçeklerinin büyütülmesi hem de 2023 ihracat hedefine ulaşmasında büyük adımlar anlamına gelecektir” dedi.
Güleç: Sektörün yeniden büyüme ivmesi yakalayacağı inancındayız
Mobilya sektörünün özellikle sunta, MDF, sünger ve hırdavat gibi ürünlerde ithal bağımlılığı yüksek olduğunu aktaran Güleç, “Özellikle, sunta-MDF’de yüzde 100’ün üzerindeki küresel dinamiklerin çok üzerinde seyreden fahiş fiyat artışlarının yüzde 95’inden fazlası KOBİ’lerden oluşan mobilya sektöründeki firmalarımız üzerinde büyük bir maliyet baskısı oluşturduğunu söyleyebiliriz.
TÜİK verilerine göre sektörümüz yılın ilk 6 ayında yüzde 5,8 oranında daraldı. Dolayısıyla, döviz kurlarındaki dalgalı görünümün diğer imalat sektörleri gibi mobilya sektörü için de her zaman bir risk faktörü olduğunu teslim etmeliyiz. Neyse ki, son haftalarda döviz kurlarının aşağı yönlü bir seyir izlemesiyle sektörün nefes aldığını ve KDV indirimiyle birlikte de hareket alanını genişletebileceğini ilave edebiliriz. Çünkü sektörümüz açıkçası KOBİ-yoğun bir sektör olup, içinden geçtiğimiz negatif döviz koridorunda ciddi yıpranmalar söz konusu olmuştur. Ancak, üreticilerimiz hammaddedeki fiyat artışlarını tüketiciye yansıtmamak adına ciddi bir çaba sarf etmişlerdir. Özellikle, negatif döviz koridorunun sonunda ışığı görmemize ilaveten Enflasyonla Topyekûn Mücadele ve uzun süredir beklediğimiz KDV indirimleri ilave edildiğinde sektörümüzün yeniden büyüme ivmesi yakalayacağı inancındayız. Dolayısıyla, diğer sektörlerdeki gibi bir dalgayı asla beklemiyoruz. Özellikle, mobilya sektörünün yerel kalkınmanın ana dinamiğini oluşturduğu İnegöl’de ardı ardına gelen bu pozitif hamleler kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir” diye açıkladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı