Kazakistan yerli metalurji üreticilerini destekleme amacıyla hurda ihracatına altı aylık yasaklama getirdi. Hammadde fiyatlarını düşürmeyi hedefleyen bu kararın, büyük ölçüde ithal hurdaya bağımlı olan Rus elektrometalurji işletmeleri üzerinde olumsuz bir etki yaratması bekleniyor.
Kendi hammadde kaynakları bulunmayan Rusya, çelik üretimi için piyasadan satın aldıkları hurdayı kullanıyor. Kazakistan'ın uyguladığı yasak nedeniyle Rusya pazarında hurda eksikliğinin 500 bin ton artması bekleniyor.
Rusya Elektrometalurji İşletmeleri Birliği (AEMP), Kazakistan'ın kararını etkileme talebiyle ilgili kurumlara başvuruda bulundu.
Kazakistan'ın benzer tedbirleri daha önce de uygulamıştı. 2014'ten 2018'e kadar hurda ihracatına yasak getirmiş, ancak o dönemde her iki ülke de ortak gümrük birliğinin bir parçası olduğu için kısıtlamalar Rusya için geçerli olmamıştı.
2014'ten önce Kazak hurdasının ana tüketicisi Çin'di ve Rusya sadece %10-15'lik bir paya sahipti. Ancak 2014 yılında ihracat yasağının getirilmesinin ardından Rusya, yılda 1 milyon tona ulaşan alımlarıyla önde gelen ithalatçı haline geldi.
Rusya'nın Temmuz 2024'e kadar geçerli olmak üzere 600.000 tonluk bir kota belirleyerek hurda ihracatını kısıtladığını da belirtmek gerekir. Kota dahilinde demir hurdası ve atık ihracatı yapıldığında gümrük vergisi ton başına 15 avrodan az olmamak şartıyla %5, kotanın üzerinde ise ton başına 290 avrodan az olmamak şartıyla %5 olarak uygulanmaktadır. Ancak bu kısıtlamalar her iki ülkenin de üyesi olduğu Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üye ülkeleri için geçerli değildir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı