Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca düzenlenen ''Kayıtlı Ekonomiye Geçişte Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma'' toplantısının açılışında, kayıtdışılığa karşı sürdürdükleri mücadele hakkında bilgi verdi.
2014'ten itibaren kayıtdışılıkla mücadele için yeni bir eylem planı oluşturabileceklerini belirten Şimşek, şöyle konuştu:
''Kayıt dışı ekonominin milli gelire oranı yüzde 27,2. 10 yıl öncesine göre, yani yüzde 32,7'ye göre 5 puanlık ilerleme sağlamışız. 5 puan deyip geçmeyin. 5 puan, bugünkü rakamlarla çok ciddi bir vergi gelirine karşılık geliyor. Yani her bir puanının yaklaşık 15 milyar lira olduğunu düşünürseniz, bu hakikaten çok ciddi bir rakam.
Bununla birlikte esas konu, kayıt dışılığın beraberinde getirdiği haksız rekabet ortamı. Kayıtdışı kalan mükelleflerimiz, kendilerine de büyük haksızlık yapıyorlar, çünkü kayıt dışılık, ölçek büyüklüğünü, yenilikçi olmayı ve belirli bir yapı içerisinde çalışmayı engelleyen en önemli faktör.
Yani kayıtdışılık sadece hazine gelirleri açısından bir haksızlık değil. İşini yapan firmalar açısından da büyük bir adaletsizlik. Daha önemlisi firmanın kendi hissedarlarına yaptığı büyük bir haksızlık.''
Şimşek, kayıtdışı istihdama ilişkin olarak da ''TÜİK verilerine göre 10 yıl önce istihdam edilen her 100 kişiden sadece 48'i kayıt altındayken bugün istihdam edilen her 100 kişiden sadece 38'i kayıt dışı. Yani 62'si kayıt altına alınmış durumda. Kayıt dışılık hala yüksek. Ama çok ciddi bir ilerleme söz konusu'' diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı