Katar ve Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası konulardaki ortak vizyonuna övgüde bulunan Bakan Al Sani, iki ülke arasındaki bu durumun, ticaret hacmine ve ekonomik iş birliğine olumlu yansıdığını vurguladı.
"Türkiye-Katar arasındaki ticaret hacmi 2021'de yaklaşık 1,8 milyar doları buldu. Bu da Doha ile Ankara arasındaki koordinasyonun ve ortak çalışma arzusunun boyutunun göstergesidir. İki ülke arasındaki ticaret 2014-2021 yılları arasında yüzde 80 büyüdü. Gelecek yıllarda bunu 5 milyar doların üzerine çıkarmak için çaba harcıyoruz." diyen Bakan Al Sani, Katar'ın Türkiye'ye yaptığı başlıca ihracatın; işlenmemiş alüminyum, sıvılaştırılmış gaz ve plastik ürünler, Türkiye'den en önemli ithalatın ise yapı malzemeleri, elektrik ve elektronik aletler, mobilya, halı, inşaat malzemeleri, süt ve ürünleri ile mücevher olduğunu aktardı.
Hayati sektörlerde faaliyet gösteriyoruz
Katarlı Bakan, ülkesinde, bazısı Katar-Türkiye ortak sermayeli, bazıları Türk sermayeli olmak üzere, 794 Türk şirketin çeşitli "hayati sektörlerde" faaliyet gösterdiğini belirtti.
İki ülke arasında 2014 yılında başlatılan, ortak yüksek stratejik komitenin "iki dost ülke arasındaki ilişkilerin her düzeyde daha geniş ufuklara taşınmasına katkıda bulunduğunu" ifade eden Al Sani, komitenin kuruluşundan bu yana iki ülke ekonomi, sanayi, savunma, güvenlik, yatırım, enerji, kültür, fikri mülkiyet, eğitim, gençlik ve diğerleri gibi hayati alanlarda 68'den fazla anlaşma imzaladığını hatırlattı.
Bakan Al Sani, Doha ile Ankara arasındaki istisnai dostluk ve kardeşlik bağlarının, özellikle ileri teknolojiye dayalı bilgi ekonomisi alanında daha fazla ticaret ve yatırım iş birliği için sürekli çalışmayı ve yakın koordinasyonu gerektirdiğini vurguladı.
Ülkesinin, Katar Serbest Bölgeler Kurumu tarafından denetlenen alanlar içinde "Katar'da bir Türk serbest ekonomik bölgesi kurulmasını" önerdiğini belirten Al Sani, bu adımla Türk yatırımcıların Hindistan, Asya ve Afrika'daki ek pazarlara erişmesinin sağlanacağını ifade etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı