Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 17. Arap Çelik Zirvesi'nde, Enerji İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Saad Sherida Al Kaabi, Arap çelik endüstrisinin uzun vadeli sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü sağlamak için ileri teknolojilere acilen yatırım yapılması çağrısında bulundu.
Iş dünyası liderleri ve çelik üreticilerinin de bulunduğu 550'den fazla önemli sektör temsilcisinin katıldığı zirve, Arap Demir Çelik Birliği tarafından Katar Çelik Şirketi ile ortaklaşa düzenlendi.
Açılış konuşmasında Bakan Al Kaabi, özellikle küresel ekonomik değişimler ve devam eden jeopolitik gerilimler ışığında çelik sektörünün karşı karşıya olduğu artan zorlukları vurguladı. Arap dünyası yılda 40 milyon ton çelik üreterek küresel üretimin sadece %2'sini gerçekleştirirken, Bakan Arap ülkelerinin küresel pazar paylarını arttırmak için en son teknolojileri ve yenilikçi uygulamaları benimsemeleri gerektiğini vurguladı.
“Geleceğin inovasyonu benimseyenler tarafından tanımlanacağı bir döneme tanıklık ediyoruz. Çelik endüstrisi rekabetçi kalabilmek ve gelecekteki talebi karşılayabilmek için ileri teknolojilere, yapay zekaya ve sürdürülebilir üretim yöntemlerine yatırım yapmalıdır” dedi.
Bakan, bölge genelinde altyapı ve gayrimenkul projelerindeki önemli büyümeye rağmen, çelik endüstrisinin küresel üretim standartlarına ayak uydurma konusunda hala büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Arap çeliğinin uluslararası alandaki konumunun güçlendirilmesinin, özellikle teknolojinin benimsenmesi, araştırma ve geliştirme ile küresel sürdürülebilirlik hedeflerine uyum sağlanmasına odaklanılarak bölge genelinde ortak çabalar gerektireceğine dikkat çekti.
Al Kaabi ayrıca sektörün çevresel sorumluluğuna da değinerek üreticileri karbon ayak izlerini azaltmaya öncelik vermeye çağırdı. Al Kaabi, ekonomik büyüme ile çevre yönetiminin dengelenmesinin, uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılması için elzem olduğunu vurguladı.
Arap Demir Çelik Birliği Genel Sekreteri Dr. Kamel Djoudi'nin de aralarında bulunduğu sektörün diğer liderleri de zirveye katılarak sektörü daha verimli ve sürdürülebilir kılmak için inovasyonun önemini vurguladı. Djoudi, yeni, çevre dostu yöntemlerin kullanıldığı “yeşil çelik” üretimine geçişin sektörün çevresel etkisini azaltmada temel önemde olacağını vurguladı.
Zirvenin işbirliği ve inovasyonu teşvik etmeye yönelik daha geniş kapsamlı çabalarının bir parçası olarak Arap Demir Çelik Birliği, sekiz Arap ülkesinden 30'un üzerinde başvurunun yapıldığı, çelik sektöründeki en iyi bilimsel araştırmaları ödüllendiren bir yarışma başlattı. Bu girişim, bilim camiası ile çelik endüstrisi arasında daha güçlü bağlantılar kurmayı ve her iki sektörde de gelecekteki gelişmeleri teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Arap Çelik Zirvesi, teknolojik yatırım, sürdürülebilirlik ve inovasyona net bir şekilde odaklanarak Arap dünyasında çelik endüstrisinin geleceğinin tartışılması için kritik bir platform görevi gördü. Sektör yeni küresel zorluklara adapte olurken, ileri teknolojik entegrasyon çağrısı hiç bu kadar acil olmamıştı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı