2024 yılında Katar, GCC ülkeleriyle olan ticaretinde %64'lük bir artış göstererek ilk sekiz ayda 35,13 milyar Katar Riyali'ne (9,64 milyar USD) ulaştı. Bu ticaret hacminin büyük bir kısmı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile gerçekleştirildi, ardından Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan ve Bahreyn geldi. BAE, 18,9 milyar Riyal (5,18 milyar USD) ile Katar’ın en büyük ticaret ortağı olurken, Katar’ın BAE’ye yaptığı ihracatın büyük kısmı petrol gazları ve gaz hidrokarbonlarıydı. Kuveyt ile ticaret hacmi ise 7,36 milyar Riyal (2,02 milyar USD) olarak kaydedildi, en büyük ihracat kalemi ise yine petrol gazlarıydı.
Bahreyn ile yapılan ticaret hacmi 744,2 milyon Riyal (204 milyon USD)'e ulaştı, Katar Bahreyn’den demir cevheri ve konsantrelerini (445,6 milyon Riyal / 122 milyon USD) ithal ederken, Bahreyn’e demir çubukları ve takı eşyaları ihraç etti. Umman ile olan ticaret hacmi 4,8 milyar Riyal (1,31 milyar USD) olarak gerçekleşti, burada Katar’ın yaptığı ithalat petrol yağlarından oluşurken, en büyük ihracat kalemi işlenmemiş petrol yağlarıydı. Suudi Arabistan ile ticaret hacmi 3,3 milyar Riyal (906 milyon USD) seviyesine gelirken, Katar’ın en büyük ihracat kalemi motorlu araçlar oldu.
Katar’ın 2024 yılı itibarıyla en büyük ihracat pazarları arasında Çin, Güney Kore, Hindistan, Singapur ve Japonya bulunuyor. İthalat kaynakları ise Çin, ABD, İtalya, Hindistan ve Japonya'dan oluşuyor. Katar’ın GCC ülkeleriyle olan ticaretinde gözlemlenen artış, bölgesel ticaretin güçlendiğini ve ekonomik işbirliklerinin derinleştiğini gösteriyor.
Veriler, GCC ülkeleriyle olan ticaretin Katar ekonomisi için önemli bir büyüme kaynağı oluşturduğunu ve bu ilişkilerin gelecekte daha da güçlenebileceğini işaret ediyor. Bu artış, Katar’ın enerji ihracatına dayalı ticaretinin yanı sıra, endüstriyel ve ticari ürünlerle de çeşitlendiğini gösteriyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı