Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından 1985’ten bu yana kutlanan Dünya Mimarlık Günü, Birleşmiş Milletler Dünya Konut Günü ile birlikte her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü, mimarlığı ve kentlerin gelişimini gündeme taşıyarak, daha yaşanabilir bir yapılı çevrenin oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu özel günü her sene farklı bir tema ile kutlayan UIA, böylece meslek çevrelerinin yanı sıra herkesin kentsel sorunları düşünmesine aracı oluyor. Pandemiyle birlikte insanların kentsel mekânı ve kapalı alanları kullanımında önemli değişiklikler gözlenmeye başladı. Bu yıl 5 Ekim’e denk gelen Dünya Mimarlık Günü’nün teması da bu güncel durumdan hareketle, “Daha iyi bir kentsel geleceğe doğru” olarak belirlendi. Uluslararası Mimarlar Birliği’nden yapılan açıklamada; sıhhi altyapı ve sağlıklı yaşam alanı eksikliğinin dünya kentlerinin çoğunda insan yaşamını tehlikeye attığına ve pandeminin bu sorunu daha da belirginleştirdiğine dikkat çekiliyor.
“Nitelikli malzemeler üreten bir marka olarak ofis binamızın bu vizyonu yansıtması önemli”
Kuruldukları günden bugüne nitelikli yaşam alanlarının oluşturulmasına katkıda bulunduklarını dile getiren Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, Dünya Mimarlık Günü kapsamında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz çevre, yaşam kalitemizi ve sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Dünya Mimarlık Günü’nün özellikle bu konuda bir farkındalık yarattığını düşünüyorum. Nasıl daha sağlıklı bir kentsel çevreye sahip olabileceğimiz, bu konuda neler yapılabileceği pandemi süreciyle daha da önem kazandı. Özellikle mimarlık ve yapı sektöründe faaliyet gösteren kişi ve kurumlara bu konuda büyük görev düşüyor. Kastamonu Entegre olarak nitelikli yaşam alanlarına katkımızı sürdürürken, ‘daha iyi bir kentsel gelecek’ için güncel ihtiyaçlara yanıt verecek çözümler üretmeye devam ediyoruz. Ar-Ge ve inovasyon alanındaki öncü çalışmalarımızla mimarları yeni malzemelerle buluşturuyor ve daha iyisini üretmek için yine onlardan ilham alıyoruz. Güncel koşullar bağlamında, sağlıklı ve güvenli mekânlar için geliştirdiğimiz hijyen+ özellikli parke ve panel ürünlerimiz mimarların hayal gücü ile bambaşka tasarımlara ve yaşam alanlarına dönüşecektir.”
Kastamonu Entegre Genel Müdürlük Binası’nın, Türkiye’nin önemli mimar-hocalarından Sedad Hakkı Eldem ile Hamdi Şensoy’un eseri olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Ülkemizin yetiştirdiği iki büyük mimarın bu değerli yapısında çalışmaktan ötürü gurur ve mutluluk duyuyoruz. Yapı sektörüne nitelikli malzemeler sunan global bir marka olarak, kendi ofis binamızın da bu vizyonu yansıtmasının son derece önemli ve simgesel olduğu kanaatindeyim. Bu vesileyle değerli Sedad Hakkı Eldem ve Hamdi Şensoy hocalarımızı rahmetle anıyor, ülkemize yeni eserler kazandırmaya devam eden tüm mimarlarımızın Dünya Mimarlık Günü’nü tebrik ediyorum.” dedi.
Mimari mirasa güncel yorum; Kastamonu Entegre Genel Müdürlük Binası
Bugün Kastamonu Entegre Genel Müdürlük Binası olarak kullanılan İstanbul, Altunizade’deki eski Şark Sigorta Genel Müdürlük Binası, Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı’nın önemli isimlerinden Sedad Hakkı Eldem ve Hamdi Şensoy’un imzasını taşıyor. Aynı zamanda Akademi’nin ünlü hocaları arasında yer alan ikili, yapının inşaatıyla birlikte iç dekorasyonunu da üstlenmiştir. 1979 yılında başlanan ve inşaatı Eldem’in vefatından sonra 1988’de tamamlanan yapı, mimarın son uygulama projesi olarak simgesel bir öneme de sahip.
Geleneksel mimarlık biçimlerini modern öğelerle harmanlayan Sedad Hakkı Eldem, Şark Sigorta Genel Müdürlüğü binasında bu akılcı-işlevci üslubu bir ofis yapısına uyarlamıştır. 2018 yılında Kastamonu Entegre’nin Genel Müdürlük ofislerine ev sahipliği yapmaya başlayan yapı, halen özgün strüktürünü korumaktadır. İç mekânlar ise Küp Proje tarafından iş yaşamındaki güncel ihtiyaçları karşılayacak şekilde revize edilmiştir. Yenilikçi, fonksiyonel ve estetik bir anlayışı yansıtan, son teknoloji ile donatılmış ofis binası, İstanbul’un modern mimarlık mirasının önemli örneklerinden biri olarak bugün, kullanıcılarına ayrıcalıklı bir çalışma ortamı sunuyor. Toplantı salonları, showroom, kafeterya, spor salonu ve 300 kişilik oditoryumu ile yaklaşık 15.000 m2 kapalı alana sahip yapı kompleksi, nitelikli sosyal alanları ile çalışanlar arasındaki iş birliğini ve takım ruhunu güçlendiriyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı