Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı Ocak-Kasım dönemi verilerine göre; Türkiye'nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 artışla 14,9 milyon tona ulaştı. Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,5 düşüşle 8,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 2016 yılının on bir aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 15,7 milyon ton, değer bazında ise 10 milyar dolar oldu.
Ocak-Kasım dönemindeki çelik ihracatı bölgeler bazında incelendiğinde; liderliği 4,8 milyon tonla Ortadoğu sürdürdü. Söz konusu dönemde artış trendini devam ettiren Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yüzde 26,5 yükselişle 3,2 milyon tona ulaştı. Ortadoğu ve Avrupa Birliği'ni 2,2 milyon tonluk ihracatla Kuzey Amerika ve yüzde 4 artış ile 2,1 milyon tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi.
Söz konusu on bir aylık dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler Yemen, İsrail, Mısır, İspanya ve Hollanda olurken; en fazla azalış ise Irak, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya ve Fas'a yapılan ihracatta gerçekleşti.
On bir aylık dönemde en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasına bakıldığında; ilk sırada 6,4 milyon tonluk ihracat ile inşaat çeliğinin olduğu gözlendi. İnşaat çeliğini; 1,8 milyon tonla yassı sıcak, 1,6 milyon tonla dikişli boru ile 1,3 milyon tonla profil takip etti. Ocak-Kasım ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında en çok artış yakalanan ilk üç ürün; yassı sıcak, filmaşin ve yassı soğuk olarak sıralandı.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2016 yılı Kasım ayı ihracatı, miktarda bazında yüzde 11 artışla 1,3 milyon ton, değer bazında ise 12,1 artışla 742 milyon dolar oldu.
Türk çelik sektörünün ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "2016 yılının son ayına girerken geçmiş on bir aylık dönemde karşı karşıya kaldığımız tüm olumsuz koşullara rağmen ihracatımızı artırmayı başardık. Kasım ayı ihracatında yakaladığımız miktarda yüzde 11, değerde ise yüzde 12,1'lik artış yılsonu hedefimiz için bize umut verdi. Ocak-Kasım döneminde; Yemen, İsrail, Mısır, İspanya ve Hollanda miktar bazında en fazla ihracat artışı gerçekleştirdiğimiz ülkeler oldu” dedi.
Son dönemde döviz kurlarında yaşanan yükseliş ve belirsizliğin ihracatçıları zorlayacağına değinen Namık Ekinci, "Her ne kadar döviz kurundaki artış ihracat gelirini artırıyor gibi görünse de yüksek kur, iç talepte daralmaya yol açmakta ve firmalarımızın ithal girdi maliyetlerini artırmaktadır. Ayrıca firmalarımızın borç ve kredilerinin büyük kısmı döviz bazlı olduğu için kur artışı, sektörün rekabetçiliğini olumsuz etkilemektedir. Temennimiz kurun kısa bir sürede düşüp normal bir seviyeye gerilemesidir.
Birlik olarak geçtiğimiz ay sektörün ilk bağımsız merkezi olan Çelik Test ve Araştırma Merkezi'ni açtık. Türkiye'nin lokomotif sektörleri arasında yer alan çelik sektörümüz ile otomotiv, makine imalat, gemi inşa, beyaz eşya ve çelik kullanan diğer sektörlerin gelişiminde önemli bir rol oynayacak olan ÇETAM'ın ülkemiz için önemli bir katma değer meydana getireceğine inanıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı