Karşıyaka Belediyesi Ekim ayı olağan Meclisinin üçüncü oturumu 'emsal artışı' görüşüldü.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yönetiminde gerçekleştirilen oturumda, geçtiğimiz günlerde Bayraklı Belediyesi tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulan ve oy çokluğu ile kabul edilen parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 emsal artışı kararı damga vurdu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de ilk meclis oturumuna getireceğini söylediği emsal artışı kararı için düğmeye basan Karşıyaka Belediye Meclisi, 'emsal artışı' önerisini meclis gündemine taşıdı.
Başkanlıktan gelen önerge ile meclis üyelerine sunulan öneri ile parselde yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 emsal artışı kararı meclis üyelerinin onayına sunuldu. Gündeme alınan önerge partilerin oy birliği ile acil kaydıyla komisyonlara gönderilirken, ara verilerek komisyonlar tarafından görüşülen ilgili madde komisyona oy birliği ile meclise geri gönderdi.
TUGAY: DÖNÜŞÜMLER ADA BAZINDA OLMALI
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, emsal artışı kararının alınması için Büyükşehir'in şart olduğunu belirtirken, "Birincisi biz Karşıyaka Belediyesi olarak imar plan kararlarında tek başına karar alma yetkisine sahip değiliz. Kararlarımızın Büyükşehir tarafından onaylanması lazım. Büyükşehir’de karar alınması dolayısıyla bu karar verildi. Büyükşehir belediyesi başkanımız bizlerle konuştu, sonrasında da açıklama da bulundu. Bunun nedeni bu. 6306'ye karşı bir şey vermemişiz gibi düşünmeyin lütfen, kentsel dönüşümle ilgili en çok şikayet edilen şey, kentsel dönüşümü gerçekten kentsel dönüşüm gibi yapmıyoruz, bina dönüşümü şeklinde yapıyoruz. Aslında dönüşümler ada bazında olmalıdır. Ada bazlı dönüşümlerin kentimizi revize edeceğine biz de yürekten inanıyoruz. İnsanları bu nedenle teşvik etmek için yüzde 20’yi belirliyoruz. Riskli yapılar için de karar aldık. Kentimizin daha yaşanabilir olması için, sadece binanın üzerine 2 kat getirip nüfus yoğunluğunu artırmamız, dar sokaklarda insanları yaşamaya mahkum etmemeliyiz. Bunun için yükseklikle beraber bir emsal artışı sağlanabilir ama nüfusun otoparkı yeşil alanı planlanmalıdır. Bunu gözettik. Emlak bankası konutları kararı bizim tek başımıza verdiğimiz bir karar değil, emsal olacağı çekincesi nedeniyle daha üst makamlarca kısıtlandı bu kararı vermemiz. Bizim burada aldığımız kararın onaylanması gerekiyor. Samimiyetimizi de gerçekten tartışmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.
ÖZTÜRK: RİSKLİ YAPI SAHİPLERİ BİR DAHAKİ DEPREMİ Mİ BEKLEYECEK?
AK Partili Öztürk, “Durum değişikliği yeni olmadı. Biz 30 Ekim’den beri aynı şeyi söylüyoruz. Her mecliste söylüyoruz. Bas bas bağırıyoruz. 6306 sayılı yasa kapsamındaki binalar için yapılması gerekenleri… Siz dediniz ki ada bazında dönüşüm, bu Karşıyaka gerçeğine uyuşmuyor. Riskli yapı ibaresi alanların bir dahaki depremi beklemesi gerekiyor. Ada bazına zorladık diyorsunuz ama gerçekleştirmeniz imkansız. Depremzede konutları tamamlandı, teslim edilecek, siz ne yaptınız? K bölgesini biz daha geçirip onaylayıp hizmete sunamadık" dedi.
TUGAY: ADA BAZLI DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLİYORUZ
Yeniden söz alarak Başkan Tugay, "Hükümet yeterli çalışmayı yaptı diyorsunuz ama peki bu deprem mağdurları meydanlarda toplanıyor, neden eylem yapıyor. Neyi hükümetten bulamadılar? Bir taraftan diyorsunuz ki bu kararın alınması gerekiyor yoksa dönüşmeyecek. Bizler Karşıyaka'nın emanetini almış insanlarız bu emanete hıyanet etmemek gerekiyor. Bütün binalara yüzde 20 emsal artışı vermek, şehrin aynı alanda yüzde 20 daha fazla nüfusta olması demek. Aynı sokaklar, yeterli sosyal donatı alanı yok, çok sıkışık bir yaşam alanı var. Bunun üzerine ilave kat koyduğumuz zaman yaşam nasıl devam edecek, çocuklar nerede oynayacak, sosyal nüfusun ihtiyaçları nasıl karşılanacak. Biz burada bence çok doğru bir yaklaşım gösteriyoruz. Deprem konutları yapıldığı için sorunlar çözülüyor olsaydı, bugün böyle bir karar almak zorunda kalmazdık. Sorun çözülmedi demek ki insanlar eylem yapıyorlar. Deprem mağdurlarının mağduriyetini acilen gidermek yönüne çalışıyoruz. Genel bir kentsel dönüşüm uygulaması yapılsın istiyorsak bunu sadece emsal artışına bağlamak çok doğru bir karar olmaz. Biz gayet dikkatli davranıyoruz bence. Ada bazlı dönüşümü destekliyoruz. Bu tavrımız devam edecek. Bundan sonraki çalışmalarımızda da güçlendireceğiz ama o duruma göre şehrin planlanması lazım. Plansızca bunu yaparsak bunun sonuçlarını hepimizi ağır bir şekilde yaşarız."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı