Ukranya'da Prostestolarla Karşılandı
Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 4 gün önce Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı civarında, Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) ait sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açıldığını duyurdu. Ukranya halkında öfkeyle uyandıran gelişme başkent Kiev’de çok sayıda protestocunın Rus Büyükelçiliği önünde toplanmasına neden oldu. Rusya Büyükelçiliği önünde toplanan 150 kadar kişiden bazıları molotof kokteylleri atarken, elçilik binası önüne gemi maketleri konularak protesto gösterileri düzenlendi.
Rusya Nota Verdi
İki ülke arasında patlak veren krizin ardından, hükümet cephesinde ise, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, iki gün önce parlamentoya 30 gün sıkıyönetim ilan edilmesi için bir kararname gönderdi. Bunun üzerine, Rus tarafıysa kendini savundu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Bu denetimler, Ukrayna ile olanlar da dahil tüm mevcut anlaşmalara uygun” dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Rusya’nın Kerç boğazında olanlarla ilgili uluslararası ve iç hukuk çerçevesinde hareket ettiğini, yapılanların Rus karasularına yönelik tecavüze karşı tepki olduğunu söyledi. Bununla birlikte, Rus Dışişleri, Ukrayna’ya nota verdi. Notada, “Olası olumsuz gelişmelerin tüm sorumluluğu Kiev’e ait” denildi.
Ankara Tepki Gösterdi
Avrupa Birliği Ve NATO sözcülerinin, stratejik bir bölgede bulunan boğaz trafiğinin açılmasına dair yaptıkları çağrıların ardından Ankara’da açıklamada bulundu. Dışişleri Bakanlığı, Rusya-Ukrayna gerginliğine ilişkin “Karadeniz’e kıyıdaş bir ülke olarak Kerç Boğazı’ndan geçişlerin engellenmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Gerginliğin tırmandırılmaması çağrısında bulunuyoruz” denildi.
Kerç Boğazı Açıldı
Gerilimin tansiyonun düşmesine yönelik ilk hareketi, Rusya gerçekleştirdi. Kerç Boğazı’nı gemi trafiğine açan Rus hükümeti, el koyduğu üç adet Ukrayna bayraklı gemiyi, Kerç Boğazı'ndaki Kırım Limanı'nda demirledi. Gemilerde herhangi bir hasar olmadığı aktarıldı.
Olayların hemen ardından, görüş aldığımız Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş (KARDEMİR) Pazarlama Müdürü Onur Erkara, gerilimin şuan itibariyle Kardemir özelinde olumsuz bir durum yaratmadığını belirtti. Erkara: “Karadeniz Bölgesi’de faaliyet gösteren bir firma olarak gelişmeleri yakinen takip ettik ancak esasında en olumsuz durumu dahi düşündüğümüzde Kardemir’i etkileyen bir durum olmayacaktır. Şirket özelinde konuşursam ham maddesinin büyük bir yüzdesini yerli üreticiden karşılayan bir şirketiz. Cevherimizi Sivas’tan, kömürümüzü Zonguldak üzerinden alıyoruz. Aynı zamanda ürünümüzü de yine yerli alıcıya satıyoruz. İhracat ağımız ise Karadeniz Bölgesi’nden ziyade, Amerika, Afrika ve Avrupa bölgeleri üzerinden yürüyor. Ancak Rusya ve çevresinden hurda alımı gerçekleştiren diğer yerli üretici firmaların maliyetlerinde bir artış gerçekleşirse bir ihtimal bu durum inşaat demiri fiyatlarına yansıyabilir. Ancak şu an için sular durulmuş gibi görünüyor” diye konuştu.
Bölge Neden Önemli?
Azov Denizi, Kırım’ın doğusunda ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından ele geçirilen Ukrayna topraklarının güneyinde. İki Ukrayna liman kenti Berdyansk ve Mariupol burada bulunuyor. 2003’te Rusya ve Ukrayna arasında yapılan anlaşma, iki ülkenin gemilerinin de özgürce bölgede seyredebilmesini öngörüyor. Ancak Rusya geçtiğimiz günlerde Ukrayna limanlarına giren ve çıkan gemileri aramaya başladı. Önceki günkü krizin de bu yüzden çıktığı belirtiliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı