KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi’nde KARDEMİR’in 29. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Demir, son yıllarda dünyada artan doğal afetlere dikkat çekerek aşırı sıcaklıklar, kuraklık, yangın, sel ve depremlerle mücadele edildiğini, temiz su ve gıdaya ulaşmanın zorlaştığını vurguladı.
“Karbon nötr olma yolunda üretim kapasitesini 3,5 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz”
İsmail Demir, 2019’da açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın iklim kriziyle mücadelenin önemli bir belgesi olduğunu belirterek, Avrupa’nın 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 50-55 oranında azaltmayı ve 2050’ye kadar karbon nötr olmayı hedeflediklerini ifade etti ve Türkiye’nin de bu hedeflere uyum sağladığını ve çelik sektörü gibi birçok sektörün bu düzenlemelerden doğrudan etkileneceğine de değindi. Bununla ilgili olarak, Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesi kapsamında KARDEMİR’in çevre yatırımlarına hız verdiğini belirten Demir, şirketin üretim kapasitesini 3,5 milyon tona çıkarmayı planladığını ve bu hedef doğrultusunda en ileri teknolojileri kullanmayı amaçladıklarını belirtti.
“142 farklı ebat ve tipte yeni ürün üretildi”
Çelikhane, Yeni Sürekli Döküm Makinesi, Vakumlu Gaz Giderme, Çubuk Kangal Haddehanesi ve Sızıng Blok gibi önemli projelerin hızla tamamlanacağını belirten İsmail Demir, 2023 yılında 142 farklı ebat ve tipte yeni ürün üretildiği bilgisini paylaştı.
Ar-Ge faaliyetlerinin önemine değinen Demir, şirketin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak amacıyla yoğun çalışmalar yürüttüğünü, 2019-2023 döneminde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulan 24 projeden 11’inin başarıyla tamamlandığını dile getirdi. Demir ayrıca, 2023 yılında 142 yeni ürün üretildiğini, 1 patent başvurusunun devam ettiğini ve 5 patent ile 3 faydalı model tescilinin bulunduğunu söyledi.
“2 milyon 320 bin ton net mamul üretildi”
KARDEMİR’in 2023 yılında 2 milyon 320 bin ton net mamul ürettiğini ve 2 milyon 374 bin ton esas ürün satışı gerçekleştirdiğini açıklayan Başkan Demir, Asya, Avrupa ve Afrika’ya yapılan ihracatlarla 30 milyon dolar gelir elde ettiklerini bildirdi.
Eğitim faaliyetlerine de değinen Demir, 2023 yılında 301 eğitim faaliyeti gerçekleştirdiklerini ve toplamda 126 bin 958 saat eğitim verdiklerini söyledi ve ayrıca, 92 öğrencinin ikili meslek eğitimine devam ettiğini ve üniversite öğrencilerine staj imkanı sağlandığını ifade etti.
“1 milyar 588 milyon TL net kar elde edildi”
Son olarak mali sonuçları değerlendiren Demir, enflasyon muhasebesinin etkisiyle 2023 yılında 51 milyar 621 milyon TL satış geliri, 3 milyar 296 milyon TL FAVÖK ve 1 milyar 588 milyon TL net kar elde ettiklerini belirtirken şirketin net borç pozisyonundan net nakit pozisyonuna geçtiğini ve öz kaynaklarda güçlü bir büyüme kaydedildiğini ifade etti. Başkan Demir, KARDEMİR Liman İşletmeciliği ve Taşımacılık Anonim Şirketi’nin kurulduğunu ve bu şirketin demiryolu taşımacılığı ile liman işletmeciliği yapmayı hedeflediğini söyledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı