Raporda, çimento, çelik, alüminyum, amonyak, petrol ve gaz, havacılık, nakliye ve kamyon taşımacılığı gibi yüzde 90'ı fosil yakıtlara bağımlı 8 sektörün net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için yapılan değerlendirmeler yer alıyor.
WEF ve Accenture'un vurguladığına göre, bu sektörlerin sürdürülebilirliğini sağlamak ve net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için 2050 yılına kadar yaklaşık 13,5 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç bulunuyor. Bu yatırım, güneş enerjisi, rüzgar, nükleer ve jeotermal enerji üretim maliyetlerini, temiz hidrojen ve karbon taşımacılığına yönelik elektrolizör maliyetlerini ve depolama maliyetlerini içeriyor.
Raporda, bölgesel faktörlere bağlı olarak farklılık gösteren sektörlere özgü net sıfır emisyon stratejileri belirtilirken, temiz enerji, hidrojen üretimi ve karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojilerine daha fazla yatırım yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Özellikle çimento ve çelik gibi enerji yoğun sektörlerin, ABD'de tüketilen enerjinin üç katından fazlasını kullanmaları nedeniyle karbonsuzlaştırmanın daha karmaşık olduğuna dikkat çekilen raporda, bu sektörlerin net sıfır emisyon hedefine ulaşmada karşılaştıkları zorluklar ön plana çıkarılıyor.
Son üç yılda artan faaliyet ve talep nedeniyle emisyonların yüzde 8 arttığı belirtilen raporda, Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefine bu sektörlerin henüz uyumlu olmadığı vurgulanıyor.
WEF raporunda, düşük emisyon teknolojilerinin teşvik edilmesi ve enerji dönüşümü için uygun politikaların oluşturulması konusundaki aciliyetin altı çizilerek, sanayinin bu dönüşümde desteklenmesi gerektiği belirtiliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı