Artan kur nedeni ile meydana gelen fiyat farkı, kamu müteahhitlerini zor duruma düşürdü. Tasfiye Kararnamesi bekleyen müteahhitleri kararın gecikmeli çıkması nedeniyle teminat mektuplarının yanması sorunuyla karşılaştılar.
2018'in Eylül ayında konuşulmaya başlayan tasfiye kararnamesi ile iş insanları ya fazladan para almayı kabul edip işi bitireceklerdi ya da hiçbir ceza ödemeden işi bırakacaklardı. Ancak bu kararname Ocak ayında yürürlüğe girdiği için bir çok müteahhidin bankadaki teminat mektuplarını zora soktu.
18 Ocak'ta yürürlüğe girdi
Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre; Müteahhitlerin uzun zamandan beklediği kararname 18 Ocak’ta yayınlanarak yürürlüğe giren Tasfiye Kararnamesi teminat mektuplarını kurtaramadı. Aralık ayında çıkması beklenen ve sektör tarafından umutla beklenen kararnamedeki gecikme 1000’den fazla müteahhidin bankalara verdiği teminat mektuplarını yaktı.
Sektörün önde gelen isimleri zararın 2.5 milyar TL'yi bulduğunu tahmin ediyor. Mağduriyetin özellikle belediyelerin süre uzatımına gitmemesi ve yeni ihalelere girmelerinin engellenmesinden kaynaklandığı da anlatılıyor. Müteahhitler, gecikmeden dolayı, yanan teminat mektuplarının iadesini ve yeni ihalelere girme konusundaki yasağın kaldırılmasını talep ediyor.
"ACİL BİR FİYAT FARKI DÜZENLEMESİ DE YAPILMALI"
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Sektörün içerisinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında, tasfiye düzenlemesi tek başına sektördeki sıkıntının aşılması için yeterli olmadığını ve acil bir fiyat farkı düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunu görüşü hakimdir” dedi.
Yenigün, geçmişte yaşanan sıkıntıların önümüzdeki dönemde bir daha yaşanmaması adına yapım işlerinin uzun süreli işler olduğunun dikkate alınmasını da istedi.
Yenigün şöyle konuştu: “Ne kamunun ne yüklenicinin mağdur olacağı, girdi maliyetlerindeki yukarı veya aşağı hareketlerin sözleşenin başından itibaren fiyatlara yansıtılacağı bir hesap yöntemi geliştirilmesi sektörün önde gelen beklentisidir.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı