9.936,76 TRY BIST 100 BIST 100
33,95 USD USD USD
37,74 EUR EUR EUR
4,82 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,36 TRY Faiz Faiz
72,78 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
28,74 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
91,32 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
373,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.753,33 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İzmir, İstanbul'u Yaşam Kalitesinde Yüzde 12 Geçti

Ege Genç İş Adamları Derneği'nin (EGİAD), İZTO ve BASİFED işbirliğinde uluslarası bir araştırma ve danışmanlık şirketi olan Mercer'e yaptırdığı 'İzmir'in Yaşam Kalitesi, Yaşam Maliyeti ve Ücretleri' konulu araştırmanın sonuçları bugün düzenlenen lansmanda açıklandı. Rapora göre İzmir, İstanbul'u yaşam kalitesi açısından yüzde 12 geride bırakıyor.

İzmir, İstanbul'u Yaşam Kalitesinde Yüzde 12 Geçti

Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Federasyonu (BASİFED), İzmir Ticaret Odası (İZTO) işbirliğinde bugün gerçekleştirilen toplantıda Ege Genç İş Adamları Derneği'nin (EGİAD) Mercer adlı uluslarası danışmanlık ve araştırma şirketinin yaptığı 'İzmir'in Yaşam Kalitesi, Yaşam Maliyeti ve Ücretleri' adlı çalışmanın sonuçları bir sunum şeklinde açıklandı.

Toplantıya İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, Mercer Genel Müdürü Dinçer Güleyin, Mercer Strateji Uzmanı Kürşat Tafur ve şirketin yönetim kurulundan birçok isim daha katıldı. Emre Kızılgüneşler konuşmasında, oda olarak girişimciliğe çok önem verdiklerini, İzmir'i bir tatil kenti yerine iş dünyasının merkez alabileceği bir girişimcilik kenti de olması için çalıştıklarını aktardı.

Kızıllgüneş, ülkelerin inovasyonla gelişim gösterebileceğini bununla ilgili şehircilik anlayaşının da oldukça önemli olduğunu söylerek konuşmasına şöyle devam etti: "İZTO olarak da eski hizmet binamızda Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi kurmayı planlıyoruz. Genç girişimcilerle yatırımcıları aynı çatı altında biraraya getirecek merkezimiz için büyük heyecan duyuyoruz" diye konuştu. Kızılgüneş ayrıca İzmir'in İstanbul'dan yoğun bir beyin göçü almakta olduğunu, bunun şehir ekonomisini olumlu yönde etkilediğini ekledi.

"İzmir Türkiye'nin Kaliforniya'sı Olmalı"
EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, şehirlerin insanları ve kültürleri birleştiren unsurlar olduğunu, global şehirlerin iş dünyası için bir ekosistem oluşturması gerektiğini belirtti. Yeni yatırımlarından dolayı rotalarını İzmir'e çeviren şirket sayısında ciddi artışların söz konusu olduğunu dile getiren İlter, onları izleyecek başka firmalarla iş ve yaş alternatifi olarak İzmir'in kent dokusunun hızla değişmesinin söz konusu olduğunu söyledi. Bu trendi İzmir’i Türkiye’nin Kaliforniya’sı haline getirmek için bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden İlter: "Bölgedeki teknoparklar, sanayi bölgeleri, insan kaynaklarındaki çeşitlilik, çok kozmopolit olmayan şehir yapısı, kente farklı fırsatlar sunuyor. Sanayi 4.0 açısından birçok yerli ve yabancı şirketin yatırımda İzmir’i tercih ettiğini, birçok firmanın da sürdürülebilirlik hedefiyle üretim ve yönetim birimlerini şehre kaydırdığını görmekteyiz. İstanbul’dan İzmir’e ciddi bir göç bulunmakta. Göç profilinin önemli bir kısmı serbest çalışan, ev ofisinden işini idare edebilen, yüksek eğitimli ancak işini İzmir’e taşımadığı için şehrin ekonomisine daha düşük katkısı sağlayan profilden oluştuğunu düşünüyoruz." dedi.

İzmir'deki Politik ve Siyasi Ortam Yaşam Kalitesini Yükseltiyor
İzmir ve bir diğer metropol olan İstanbul’un kıyaslaması yapıldığı araştırmada yaşam maliyeti kapsamında İzmir, yaşam maliyetinde İstanbul’a göre yaklaşık yüzde 10 daha az pahalı bir şehir oldu. Ulaşım, evde yeme-içme, ev dışı yeme-içme, alkol ve tütün, ev gereçleri-ürünleri, kişisel bakım, giyim ve ayakkabı, ev hizmetleri, kamu hizmetleri,  ile spor ve eğlence kategorilerinde yaklaşık 200 ürünün fiyatları karşılaştırıldı. Özellikle kişisel bakım, ev hizmetleri, kamu hizmetler ve spor-eğlence kategorilerinde ise yüzde 20 daha ucuz olduğu belirtildi. Yaşam maliyetleri açısından yapılan kıyaslamada; İzmir ve İstanbul’un benzer semtlerindeki kira oranlarında da önemli farklılıklar bulunuyor. İzmir’de kiralar İstanbul’a göre yaklaşık yüzde 50 daha ucuz. İzmir’de baz ücret seviyesi İstanbul’a göre ortalamada yüzde 11 oranında daha düşük olsa da İzmir’in yaşam maliyeti de aynı oranda düşük. İstanbul’a göre kira bedelleri ve okul masrafları yüzde 30 ile yüzde 50 arasında daha uygun. Rapora göre çalışan maaşı İstanbul’a göre düşük gibi gözükse de çalışan gözünde İzmir’in cazibesinin arttığı ifade edildi. İşverenler ise iyi bir ücretlendirme politikası aracılığıyla artık daha kalifiye çalışanı kurumuna çekme şansı yakalıyor. Ücret seviyelerinde göze çarpan diğer bir konu ise, ücret farklarının müdür ve üst düzey yönetici rollerinde yaklaşık yüzde 10’larda olurken, uzman seviyesine inildiğinde aradaki farkın yüzde 15 ile 20’lere çıkması olarak dile getirildi.İzmir ve İstanbul arasındaki ‘yaşam kalitesi’ karşılaştırmasında ise politik ve sosyal ortam, ekonomik ortam, sosyo-kültürel ortam, sağlık ve sıhhi temizlik, kamu hizmetleri ve ulaşım, dinlenme- eğlenme, tüketim ürünleri, konaklama ve doğal ortam kategorilerinin altında 39 faktör göz önünde bulunduruldu. 'Politik ve sosyal ortam' ve 'sağlık, sıhhi ortam' kategorilerinde İzmir, İstanbul'a göre yüzde 29 daha yaşanabilir sonucu çıktı. Raporda, İzmir’in genel olarak yüzde 12 oranında İstanbul’dan daha yüksek yaşam kalitesine sahip olduğu bildirildi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

Hollanda, çip üretim ekipmanlarının ihracatını sıkılaştırıyor

6 Eylül 2024 Cuma

Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

7 Eylül 2024 Cumartesi

Türkiye ve Mısır arasında 17 anlaşma imzalandı

4 Eylül 2024 Çarşamba

Bakanlar ulaşımın geliştirilmesi için İstanbul'da buluştu

1 Eylül 2024 Pazar

Enflasyon muhasebesine ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı

31 Ağustos 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun