İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’de 9 ilçede 5903 hektarlık kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek “İzmir içinde, üyelerimizin yoğun olduğu, dönüşmesi gereken ticaret ve sanayi sitelerimiz var. Görev istiyoruz ama alamıyoruz.” dedi.
"İzmir Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı”, Sabah Gazetesi’nin ev sahipliğinde Kaya Thermal Otel'de düzenlendi. Toplantıda açılış konuşması yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, konuşmasının ardından, İzmir'de kentsel dönüşüm gerektiren toplam 5903 hektarlık 19 bölgeyi gösteren haritayı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye verdi.
Riskli yapı dönüşümü ve alan dönüşümü konularında düzenlemeler yapan kanunun, 31 Mayıs 2012 tarihinde çıktığını belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Kanun çıkınca biz de ne katkı yaparız diye inşaat ile ilgili meslek temsilcilerimiz ile toplantılar yaptık. Hemen İzmir ilçeleri bazında kentsel dönüşüme ihtiyacı olan bölgeleri tespit ettik. Toplam 5903 hektar alanın kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirledik. İzmir’in kentsel dönüşüm haritasını çıkardık. 17 Mart 2012’de davetimizi kabul eden Başbakanımız o zamanın Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu helikoptere bindik. Çiğli’den başlayıp, Balçova’ya kadar yukarıdan gösterdik. Sayın Bakanımız, İzmir’in havalimanı tarafından girişi olan Limontepe’den başlamalı demişti. Yani biz kanun çıkmadan bu çalışmalara başlamıştık. Odamıza kayıtlı 7500’ü inşaatçı olmak üzere sektörle ilgili 16.500 üyemiz var. Bu dönüşüm hız kazansaydı, hepsine iş olacaktı. 10 binlerce kişi istihdam sağlayacaktık. Mobilyacısı, perdecisi, halıcısı 50’den fazla iş kolu hareketlenecek, İzmir’de kişi başı milli gelir 20 bin dolara çıkacak, muhteşem bir hareket başlayacak, ekonomik canlanacaktı. O nedenle kendimizi kentsel dönüşümde, birinci derecede sorumlu ve görevli hissediyoruz” dedi.
GÖREV İSTİYORUZ
İzmir’in en güzel bölgesinin Karşıyaka Gümüşpala sırtlarında olduğunu vurgulayan Demirtaş “182 hektar alan için ofis tuttuk, çalışmalara başladık, planlarını yaptık. Üyelerimizin yoğun olduğu, Buca – Karabağlar bölgesinde 192 hektar alanı çalıştık ve o bölgeyi 25.07.2013 tarih ve 28718 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tarihinde riskli alan ilan ettirdik. Bakanlığınızla protokol imzaladık. Üyelerimizin işyerleri modern hale gelecekti. Amacımız o bölgede Türkiye’nin en büyük mobilya ve ev dekorasyon çarşısı inşa etmekti. Heyecanlandık, ne olur ne olmaz bir de bağlı olduğumuz Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza soralım dedik. Yanıt olumsuz oldu. Çünkü o bölgede % 5 civarında konut varmış. Cumhurbaşkanımız dâhil her yere yere başvurduk ama görev alamadık. Şu anda, 2012’den bu yana İzmir’de bitirilmiş ve yaşam başlamış bir kentsel dönüşüm projesi yok. Bakanlığın, 540 hektarlık bir çalışması var ama itiraz değerlendirme aşamasında. Belediyemiz 32 hektarlık bir alanı ihale etti. 9 ilçede 5903 hektarlık kentsel dönüşüme ihtiyaç var. İzmir içinde, üyelerimizin yoğun olduğu dönüşmesi gereken ticaret ve sanayi sitelerimiz var. Görev istiyoruz ama alamıyoruz. İzmir inşaat sektörü, çok güçlüdür. 17 meslek grubunda 16.500 üyemiz var. Sadece Buca – Karabağlar’da 192 hektarlık alan dönüşse ekonomik maliyeti 1.5 milyar dolar.
İzmir dönüşür ise 45 milyar dolar ekonomik hacimden bahsediyorum. Bu süreci sadece Bakanlık, belediyeler ile yürütmek çok kolay olmaz. Tüm taraflar el ele olursa büyümede başarır ve dünya rekorları kırmaya devam ederiz. Mevzuat değişmeli ve sadece ada bazında dönüşüm özendirilmeli. Şehir içindeki sanayi ve ticaret bölgeleri ile askeri alanların dönüşmesi için TOKİ dahil tüm taraflar birlikte çaba göstermeli” diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı