Elektrik ve elektronik üzerine faaliyet gösteren Tunçmatik’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, basın mensupları ile buluştu. Şirketinin yatırımları ve güneş enerjisi sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özer, yatırımcıların karşılaştıkları engellere rağmen geçen yıl güneş enerjisi alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Bu ilerlemeler doğrultusunda Tunçmatik olarak Uşak, Afyon, Elazığ, Milas, Ankara ve Mersin’de lisanssız güneş enerjisi alanına 73 milyon dolar tutarında yatırım yaptıklarını ifade eden Özer, Türkiye’de lisanssız güneş enerjisi kapasitesinin 3 bin megavatın üzerine çıktığını belirtti.
TÜRKİYE ÇOK ZAMAN KAYBETTİ
Lisanslı güneş enerjisi kapasitesinde şu anda kurulu gücün 23 megavat olduğunu söyleyen Özer; "Türkiye'de lisanssız güneş yatırımları olmasaydı, güneş enerjisi 23 megavatta kalacaktı. Türkiye çok zaman kaybetti. Oyunun ortasında kurallar değişti, bu yatırımcı açısından çok yıpratıcı oluyor. Kurallar en başta neyse öyle devam etmeli" diye konuştu. Özer, lisanssız güneş enerjisi santralleriyle birlikte bu alandaki bilgi birikiminin üst seviyelere ulaştığına işaret ederek, "İlk yaptığımız güneş santralinde komponentlerin yüzde 90'ını ithal ederken, bu oran geçen sene yüzde 40'a kadar düştü. Bu da yan sanayilerin bu işi öğrendiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.
“2030’A DEK 300 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLANACAK”
Sektörde uzmanlaşmış ekiplerin oluştuğunu da vurgulayan Özer, şu anda 40 bin kişilik istihdamın olduğu güneş enerjisinde planlamaların yapılması halinde 2030 yılında istihdam sayısının 300 bine çıkacağına inanç belirtti. “O zaman milli enerji kaynağımız güneş en büyük işveren sektör olacak” diyen Özer, lisanssız güneş enerjisinin devlet politikası olarak desteklenmemesinden ötürü sektörün yüzde 90’lık bir daralma yaşadığını ve gerekli planlamanın yapılmadığı takdirde dağılma noktasına gideceğini öne sürdü. Özer, Türkiye’de şu anda 30 güneş paneli üreticisi olduğunu fakat sektördeki daralmadan ötürü büyük bir kısmının sektör dışı kalabileceğini de söyledi.
“ÜRETİM, TALEBİN 20 KATI KAPASİTESİNDE”
Mevcut üretici kapasitesinin Türkiye’deki panel talebinin 20 katı olduğunu söyleyen Özer; “Bu üreticiler hücreleri yurt dışından getirip montaj yapıyorlar ama bu şekilde ayakta kalma şansları yok”dedi. ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal güneş panelleri için ek vergi uygulaması başlattığını ancak Türkiye’nin bu uygulamada istisna ülkeler arasında olduğunu söyleyen Özer, Güney Kore ve Çin’in Türkiye’yi bir ihracat üssü olarak kullanabileceğini öne sürdü. Özer; “Güney Koreli Hanwha da Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında bir yatırım yapıyor ama Türkiye üzerinden Amerika'ya mal da verilebilir, bu yatırımı büyütebilir. Çinliler için de aynı şekilde. Avrupa'nın anti-damping uygulamaları da avantaj sağlıyor. O yüzden bu panel üreticileri Amerika'ya panel göndermek için Türkiye'yi bir ihracat üssü olarak kullanabilirler çünkü Türkiye'den gidecek paneller Türkiye menşeli oluyor" diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı