İngiltere'nin hurdadan çelik üretmeyi tercih etmesinin, dönüşümün bir göstergesi olarak kabul edildiği aktarılan panelde, Research and Consulting (Deutschland) GMB-Research & Consulting Group AG Metaller & Madencilik Direktörü & Başkanı Tanmoy Mandal, "Hurda, çelik üretiminin yeni altını olabilir" diyerek hurdanın sektördeki önemini ve potansiyelini vurguladı.
Ayrıca Hindistan'ın hurda ithalatında Türkiye'yi geçeceği öngörüsü de küresel hurda ticaretinin denge noktasını etkileyecek önemli bir faktör olarak gündeme geldi. İngiltere'nin 9 milyon ton hurda ürettiğini ancak sadece 6 milyon ton hurda ihraç ettiğini de sözlerine ekledi.
Çin'de Elektrik Ark Ocaklarına (EAF) geçişin hurda ve inşaat demiri fiyatları arasındaki farkı en aza indirerek sektördeki dengenin korunmasına katkı sağlayacağı konusunda fikir birliği sağlandı.
Ayrıca, CBAM'ın hurda talebini artırarak hurda endüstrisinde daha fazla yatırımı teşvik ettiğinden de bahsedildi. Mandal aynı zamanda DRI/ HBI talebi ile hurda tedariki arasındaki arz açığının sürdürülebilir çelik üretiminin geleceğini yeniden tanımlayacağını belirtti. Bu gelişmelere ek olarak Mandal, ticari kısıtlamaların sektörün değer zincirinin yeniden tanımlanmasında önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti.
Tanmoy Mandal, "Jeopolitik ve enflasyon nedeniyle gaz fiyatları yüksek seyrettiğinden ve hurda ayıklama ve işleme zor olabileceğinden, AB'de DRI üretmek çelik endüstrileri için çok cazip olmayabilir, DRI'ı uzun mesafelerde taşımak iyi bir seçenek değil, bu nedenle en iyi alternatif HBI, MENA bölgesi veya yenilenebilir enerjilerin bol olduğu Afrika gibi bölgeler olacaktır" şeklinde konuştu.
Kısa ve orta vadede verimliliğin ve CCUS'un artırılması ve uzun vadede H2 bazlı çelik üretimi de dahil olmak üzere tüm bu konular, çelik oyuncuları için gelecek stratejisinin oluşturulmasında belirleyici bir rol oynayabileceği belirtildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı