Türkiye İş Bankası'nın düzenlediği endüstriyel ürünlerin ticaretine aracılık etmek amacıyla, alıcı ve satıcılara dijital pazaryeri platformu Proemtia'nın tanıtım lansmanında konuşan Seyrek, Türkiye'nin yaklaşık 10 ilini inşa etmesi gerekeceğini ve çok ciddi bir demir çelik ihtiyacı olacağını söyledi.
Seyrek, 'Bizim sadece İskendurun'da, Osmaniye'de kurulu 6-7 fabrikamız var. Bu ciddi bir üstünlüktür, ciddi bir avantajdır.' diye konuştu.
'Böyle felaketler ile karşılaşıldığında sanayinizin ne kadar güçlü olması gerektiğini bir kez daha fark ediyoruz. Umuyoruz ki Allah bize acılı günler sıkıntılı günler yaşatmasın.' diyen Seyrek şöyle devam etti:
'Demir çelik sektörü üzerinde karar vermemizin sebebi birincisi Türkiye için çok stratejik bir değerde çok kritik bir sektör olduğunu düşünüyoruz. İkincisi son 15-20 yılda dünya sıralamasında 20'lerden 17'lerden dünyanın ilk 10'ununa girdiğimiz bir sektör. Dünyanın 8. büyük demir çelik üreticisiyiz. Avrupa'nın ilk iki oyuncusundan bir tanesiyiz. Türkiye ciddi manada altyapılarını tamamlamış bir ülke. Demir çelik sektöründe yola çıkmak ile bu platformu bir uzun vadeli emtia platformu yolculuğun ilk başlangıç adımı olarak düşünüyoruz.
Demir çelik sektörümüzü daha yüksek teknolojili üretim yapan daha kaliteli çelik üreten daha fazla pazar çeşitlendirmesine sahip daha fazla ihracat yapan katma değeri yüksek üretim yapan, endüstrileşmesini tamamlamış, sürdürülebilirlik konusunda gerekli adımlarını yapmış bir sektör haline getirmek hem de Türkiye'nin katma değerli ihracatını katma değerli üretimini hem dijital devrime hem endüstri 4.0 gereklerine uymasını sağlayacak bir katalizör rolü üstlenmesini arzu ediyoruz. Dünya globalleşmenin yanında bölgesel bir hub pazarına da yöneliyor. Türkiye'de kanaatimce çok önemli bu hub pazarında önemli merkezlerden birisi olmaya hem stratejik konumuyla hem lojistik konumuyla hem de altyapısıyla dinamik insan gücüyle muktedir bir ülkedir.'
Günümüz dünyasında günlük 100 milyon işlemin 96 milyonunu dijital kanallardan gerçekleştirir hale geldiklerini belirten Seyrek, dünya ticaretinde dijital ticaretin yüzde 20-25 rakamlarına ulaştığını, pandemi sonrasında biraz ivme kaybetmekle beraber genel trendin yükselişte olduğunu söyledi.
- 'İmalat sanayimiz 2019 yılı hariç istikrarlı bir şekilde büyüyor'
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan ise Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) son yıllarda düzenli bir şekilde geliştiğini, bu gelişmenin arkasında düzenli bir şekilde imalat sanayisinin olduğunu belirtti.
Yayan şunlara dikkati çekti:
'İmalat sanayimiz 2019 yılı hariç istikrarlı bir şekilde büyüyor. Buna karşılık çelik sektörümüzde aynı istikrarı göremiyoruz. İki yıl yok senesi olur iki yıl var senesi olur. Buna zaman zaman dünyadaki çelik sektöründe kaynaklanan sebepler etkili olur. Zaman zaman Türkiye'deki meseleler gündeme gelir. Bu açıdan bakacak olursak 2016, 2017 yıllarında iyi bir iki yıl geçirdik sonrasında 2018,2019 yıllarında dünyada çelik sektöründe bir problem yaşanmazken ABD eski başkanı Donald Trump ile negatif ilişkimiz onun özellikle bizim bankacılık sektörüne müdahaleleri çelik sektörünü sıkıntıya soktu. Hurdayı bile elden götürülen paralarla temin etmek gibi sıkıntılı günler yaşadık. Sonradan 2020,2021 yılları bütün dünya için zor yıllardı.'
Proemtia Genel Müdürü Umut Feyzioğlu da proemtia platformunun bugün itibarıyla tamamlandığını ve bugün itibariyle yaklaşık 30 tane satıcının 100 bin tonluk ürününün olduğunu açıkladı.
Feyzioğlu, 'Bugün alıcılarımızı içeri kabul etmeye başlayacağız. Türkiye'de B2C alanında e-ticaret sektörünün çok ciddi şekilde büyüdüğünü görüyoruz. 2022 yıl sonu ile Türkiye'de gerçekleşen ticaret işlemlerinin yüzde 18,6'sı e-ticaret platformlarından gerçekleşiyor. Bunun içinde B2B platformları yani işletmeler arası ticarete aracılık eden platformlar son derece düşük bu da burada alacak yolumuz olduğunu gösteriyor.' dedi.
Türkiye'ye değer katan alıcı ve satıcıları koruyan bir platform yapmak istediklerini belirten Feyzioğlu, 'Aynı zamanda finansal hizmetler vererek e-ticaret ve finansal hizmetlerin yakınlaştığı bir platformu hayata geçirmek istiyoruz.' şeklinde konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı