İran'daki maden ticaretine bakıldığında, maden ihracatında %8'lik önemli bir artış görülürken, aynı dönemde maden ithalatında %35'lik çarpıcı bir artış olduğu görülüyor. Madencilik sektörünün ülkenin ithalatına katkısı son sekiz ayda (Nisan-Kasım) %9,5'e ulaştı.
Madencilik sektörünün ihracatı Nisan'dan Kasım'a kadar ithalatını neredeyse ikiye katlarken, daha yakından incelendiğinde maden ithalatındaki büyümenin bir önceki yılın ihracatını geride bıraktığı görülüyor. Önemli bir ülke olan Çin, İran için hem birincil ihracat noktası hem de önde gelen ithalat kaynağı olarak hizmet veriyor. İran'ın madencilik sektöründeki kilit ticaret ortakları arasında Türkiye, Irak ve BAE yer alıyor.
Petrol dışı ihracata bakıldığında, madencilik ve mineral endüstrileri İran'ın Nisan-Kasım ayları arasındaki sekiz aylık ihracat verilerinde %27 gibi önemli oranda artış gösterdi. Toplam 8 milyar 514 milyon dolar olan maden ve mineral ihracat rakamları bir önceki yıla kıyasla değer bazında %7, ağırlık bazında ise %35'lik kayda değer bir artış gösterdi.
Yapılan detaylı incelemeler metalik madencilik endüstrilerinin 6 milyar 247 milyon dolarla maden ihracatının büyük kısmını oluşturduğunu, metalik olmayan madencilik ve madenciliğin ise sırasıyla 832 milyon dolar ve 1 milyar 428 milyon dolar katkı sağladığını ortaya koyuyor. Sünger demir, çinko külçeleri, ferroalaşımlar ve alüminyum kütük gibi bazı metal ihracatlarının değerindeki düşüşün yanı sıra yassı çelik ürünlerinin ihracat değerindeki %153'lük artış dikkat çekti.
Metalik olmayan mineral endüstrilerinde sektör %13'lük bir değer artışına tanık olurken, inşaat camı ihracat değerinde %20'lik kayda değer bir düşüş yaşandı. Demir cevheri, bakır konsantresi ve diğer cevherleri kapsayan madencilik sektörü, 2023 yılı Nisan-Kasım istatistiklerine göre değerde %82, ağırlıkta ise %99 gibi önemli bir artış sergiledi.
Çin, Irak ve Türkiye, ülkenin maden ve mineral ihracatının başlıca alıcıları olarak ortaya çıktı ve birlikte önemli bir paya sahip oldu. Özellikle Çin %29, Irak %20, Türkiye %11, BAE %7, Umman %6, Endonezya %5, Pakistan %3 ve diğer ülkeler %19'luk bir paya sahip oldu.
Buna karşılık maden ithalatı artış gösterdi ve sekiz aylık istatistiklerin kapsamlı bir analizi bu artışta öne çıkan sektörlere ışık tuttu.
Çin'den yapılan maden ithalatında metal madenciliği %9'luk bir paya sahipken, Türkiye %6'lık bir paya sahip oldu. Hindistan'ın ithalatında metal madenciliği endüstrilerinin payı %4, Rusya'nın payı ise %2 oldu. Ayrıca Umman'dan yapılan ithalatta madencilik %15, metal madenciliği ise %5'lik bir paya sahip oldu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı