İran Çelik Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bahador Ahramian ile İran çelik pazarını görüştük. 2022 yılını bütünü ile değerlendirecek olursa neler söyleyebileceğini danıştık.
40 MİLYON TON KAPASİTEYİ GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ
Ahramian ‘Bildiğiniz üzere İran’da üretim kapasitesi genişlemeye devam ediyor. Beklenti yılda 40 milyon ton kapasiteyi geçeceğimiz yönünde. Ama kapasite kullanım oranlarına ulaşma noktasında, doğalgaz ve elektrik kesintileriyle ilgili sorunlar yaşıyoruz, ki bu durum geçtiğimiz iki yılda üretimde aksamalara neden oldu. Fakat bu sorunları aştığımızda İran’da yılda 40 milyon ton üretimi rahatlıkla geçebileceğimize inanıyoruz. İran pazarındaki ana ürünler kütük ve yarı mamüller olsa da yavaş yavaş yarı mamul yerine nihai mamulleri de ihraç etmeyi umuyoruz. Ancak şu an, özellikle ihracat kısmında en önemli trend yarı mamüller.’ Şeklinde konuştu.
2023 yılında ülke olarak hedeflerini ‘20 ila 50 milyon ton arasında ihracat gerçekleştireceğimize inanıyorum. Yarı mamullere çok daha fazla ağırlık verilse de uzun ürünler ikinci ihracat kalemi olacaktır.’ Şu sözlerle ifade etti.
Yeni Pazar arayışlarını sık sık dile getiren Ahramian, hangi pazarlar hedefiniz şeklinde sorduğumuz soruya ‘Şu anda yöneldiğimiz ihracat pazarları oldukça geniş tabanlı. İran şu anda 40'a yakın ülkeye ihracat yapıyor, çoğu Güney Asya'da fakat isteğimiz tüm pazarlara açılmak.’ Şeklinde konuştu.
FAİZ ORANLARI VE ENERJİ MALİYETLERİ 20223’TE ÇELİK SEKTÖRÜNÜ YORACAK
2023 yılı beklentileri ile ilgili ise Ahramian; ‘2023 ilginç bir yıl olacak ama bence sektörü etkileyen ana faktörler makro ekonomik olacak, biliyorsunuz faiz oranlarının artması, muhtemelen artan enerji maliyetleri, ayrıca Avrupa'daki durum, sektörü her yerde vurdu. Bu iki faktör 2023’te de sektörü olumsuz etkilemeye devam edecektir.’ Diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı