Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümet kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verdiğini anımsatan Kalın, koalisyon hükümeti konusundaki müzakerelerin devam ettiğini, bugün itibarıyla görüşmelerde ilk turun tamamlandığını aktardı. Kalın, "Bayram sonrası anlaşıldığı kadarıyla ikinci tur görüşmeler devam edecek. Biz de bunları yakından takip etmeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin gazetecilere tanıtımının yapıldığını anımsatan Kalın, "Bayram sonrasında ziyaretçilere Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin açılması için çalışmalarımız devam ediyor. Belli periyotlarla, haftanın belli günlerinde, belli bir sistematik içerisinde gruplar halinde vatandaşlarımızın, öğrencilerin, öğretmenlerin, meslek kuruluşlarının ve diğer vatandaşlarımızın Cumhurbaşkanlığı Külliyesini ziyaret etmesi için hazırlıklar devam ediyor. Bununla ilgili ileride gerekli duyuruları da zaten yapacağız" dedi.
"Önemli bir adım"
Kalın, dün ilan edilen İran Nükleer Anlaşması'nın önemine dikkati çekerek, anlaşmanın uzun, neredeyse 10 yıla yayılan bir tarihi bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin konuyla ilgili baştan beri hep diplomatik müzakere süreçlerinin yanında ve içinde yer aldığını dile getiren Kalın, şöyle devam etti:
"Tarafları gerek İran tarafını, gerek P5+1-Batı ittifakını bu konuda barışçıl yöntemlerin kullanılması noktasında hep teşvik ettik. Hatırlarsanız 2010 Mayıs ayında Tahran Deklarasyonu olarak Brezilya ile beraber Türkiye'nin ortaya koyduğu aslında müzakere çerçevesi şu anda kabul edilen nükleer anlaşmanın da ana gövdesini oluşturmaktaydı. Keşke o zaman bu anlaşma esas alınıp hayata geçirilseydi belki bir 5 yıl kaybedilmemiş olacaktı. Fakat buna rağmen Türkiye geçtiğimiz 2-2,5 yıl içerisinde nükleer müzakerelere İstanbul'da birçok defa ev sahipliği yaptı, kolaylaştırıcı rol üstlendi. Bu anlamda nükleer anlaşmanın bu şekilde neticelenmiş olması bizim için de elbette sevindiricidir. Bu özellikle bölgede nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve bütün olarak Ortadoğu bölgesinin nükleer silahlardan arındırılması noktasında da atılmış önemli bir adımdır."
Anlaşmanın hayata geçmesinin maddelerin uygulanmasına, anlaşmanın sürdürülebilir olmasının da tarafların ortaya koyacağı iradeye bağlı olduğunu söyleyen Kalın, "Bunu da yakından takip edeceğiz ve bunun tabii ki biz destekçisi olacağız" diye konuştu.
"İran bizim önemli bir sınır komşumuz, ticaret ortağımız"
İran üzerinden kaldırılacak ekonomik yaptırımların İran ekonomisine olumlu etkisi olacağını ve bunun Türkiye için de sevindirici bir durum olduğunu dile getiren Kalın, "Zira hem İran halkı hem de bizim ikili ticari ilişkilerimiz noktasında bunun olumlu neticelerini görmeyi biz de umut ediyoruz. Bildiğiniz gibi İran bizim önemli bir sınır komşumuz, önemli bir ticaret ortağımız. Enerji alanından sanayiye kadar birçok alanda işbirliği yaptığımız, ticaret yaptığımız önemli bir ülke. Ekonomik anlamda İran ekonomisinin rahatlaması şüphesiz Türkiye-İran ticari ilişkilerine de olumlu yansıyacaktır diye umut ediyoruz" dedi.
Kalın, "Bölgesel konularda özellikle Suriye'de devam eden kanlı savaş noktasında bizim görüşlerimiz de bellidir, bunun da altını ayrıca çizmek isterim" ifadesini kullandı.
Suriye'de bir tarafta rejimin diğer tarafta da DAEŞ terör örgütünün insanları öldürmeye devam ettiğini söyleyen Kalın, "Türkiye bu tehditlere karşı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli tedbirleri almaya devam edecektir. Özellikle bu bayram sürecine girdiğimiz şu günlerde de biz ülkemizde misafir ettiğimiz mülteci kardeşlerimize bayramı en azından bir nebze de olsa savaşın acılarından uzak bir şekilde yaşamalarını sağlayacak gerekli tedbirleri aldık" dedi.
"Müsterih olsunlar..."
Anayasa Mahkemesinin dershaneler konusunda verdiği kararın dile getirilerek, kararın nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine Kalın, bu konudaki gerekçeli kararı henüz görmediklerini, gördükten sonra değerlendirme yapacaklarını bildirdi.
Dün konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ve Milli Eğitim Bakanı'nın açıklamaları olduğunu hatırlatan Kalın, "Şunun altını çizmek isterim; bu konuda ne velilerimiz, ne öğrencilerimiz herhangi bir sıkıntıya maruz kalmayacaklardır. Bununla ilgili gerekli tedbirler alınacaktır. O konuda kendileri de müsterih olsunlar" diye konuştu.
Demirtaş'ın silah bırakma çağrısı
Kalın, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün PKK'ya yaptığı silah bırakma çağrısını nasıl yorumladıklarının sorulması üzerine de açıklamayı gördüklerini, bugünkü gelişmeleri ve görüşmelerini de takip ettiklerini söyledi.
"Bu çelişkili ifadeleri izah etmekte bile insan zorlanıyor" ifadesini kullanan Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hem bir tarafta 'Biz çözüme katkı sunmak için buradayız. HDP'nin Meclis'e girmesi, siyaseten güçlenmesi, barış sürecini güçlendirir. Silahsızlanmanın önünü açar' diyeceksiniz, ondan sonra da gelip 'Yok canım bu iş bize düşmez, biz yapsak da kimse bizi ciddiye almaz, bunun muhatabı bellidir' diyeceksiniz. Hem bir tarafta 'Partilerin silah bırak çağrısı yapmak halkı kandırmaktır' gibi bir ifade kullanacaksınız çok enteresan, öbür tarafta da 'bunun muhatabı belli' diyeceksiniz. Muhatabı belli dediğiniz kişi bu çağrıyı zaten geçtiğimiz şubat ayında yapmış. Yani eğer bu çağrıyla ilgili PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili yapılması gereken bir çağrı varsa bu çağrı yapılmış. PKK halen neden silah bırakmıyor? Öbür tarafta hala terörü şirin göstererek, meşrulaştırarak romantize ederek, Çözüm Sürecini ilerleyeceğini, barışın sağlanacağını iddia etmek de herhalde abesle iştigal etmek olur. Bu tabloların hiç birisi barışa katkı sağlamaz."
Kalın, son günlerde Ardahan'ın Göle ilçesi yakınlarında yaşanan hadiselere dikkati çekerek, "Burada da görüldüğü gibi kamu düzenini tehdit eden, vatandaşın araçlarına, askere, polise saldıran bir örgütün ve onun temsilcilerinin kalkıp siyaset diliyle 'biz sadece barış, demokrasi istiyoruz' demesi de biraz komik kaçıyor" dedi.
Yargı mensuplarına takım elbise gönderildiği iddiası
"CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, 'Cumhurbaşkanlığı'nca yaklaşık bin yargı mensubuna takım elbise gönderildiği' iddialarının" sorulduğu Kalın, "Bu deli saçması iddiaların ortaya atılması, utanç verici bir durum. Cumhurbaşkanlığı makamının sürekli böyle bir yıpratma malzemesi yapılmaya çalışılması hele bunun iler tutar tarafı olmayan, çocukça, komik iddialarla yapılmaya çalışılması ne Meclisin onur ve itibarına yakışıyor ne de bir milletvekilinin itibarına yakışıyor. Böyle bir ciddiyetsizlik Türkiye'ye de yakışmıyor" yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kasım ayında G 20 liderlerine ev sahipliği yapması beklendiği belirtilerek, bununla ilgili teyitlerin kendilerine ulaşıp ulaşmadığı sorusuna ise Kalın, "G 20'yle ilgili teyitler tabi ki geldi. Bütün G 20 liderleri katılıyorlar, G 20 Zirvesi'ne" yanıtını verdi.
Kasım ayında Antalya'da yapılacak bu zirvenin Türkiye'nin iç siyasi gündemiyle doğrudan ilgili olmadığını belirten Kalın, "Yani seçim süreci olsa bile, bir erken ya da tekrar seçim olsa bile G 20 Zirvesi ilan edildiği tarihte yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız da imkan ölçüsünde G 20 Zirvesi öncesi, G 20 ülkelerini ziyaret ederek ülkelerin görüşlerini, katkılarını almaya da devam edecek" diye konuştu.
Muhabir: Enes Kaplan, Barış Gündoğan, Mehmet Tosun, Hüseyin Gazi Kaykı
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı